Kako će izgledati Liga šampiona sledeće sezone bez najjačih klubova koji idu u Superligu Evrope?

Poremećaji tektonskih razmera

  • 14
Žreb za Ligu šampiona Foto: AP/Tanjug

Odluka je doneta - 12 najbogatijih klubova se odlučilo na formiranje Superlige Evrope, odnosno zatvorenog takmičenja u kom će učešće uzeti najbogatiji klubovi u Evropi. UEFA i FIFA su najavili ogromne kazne za sve ekipe koje se odluče na ovakav korak, ali šta bi značilo to za preostale ekipe u domaćim prvenstvima?

UEFA i FIFA su najavili ogromne kazne i tužbe za sve klubove koji su se odlučili da učestvuju u osnivanju novog takmičenja koje bi obesmislilo aktuelna elitnija takmičenja u Evropi - Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Osim tužbe u iznosu od 50 milijardi evra, klubovima prete suspenzije iz svih takmičenja koja su pod okriljem ove dve svetske fudbalske organizacije, kao i zabrana svim igračima da nastupaju za nacionalni tim.

Šta bi to značilo za ostale klubove u domaćim prvenstvima?

PREMIJER LIGA - Lids, Everton, Lester, Vest Hem

Standings provided by SofaScore LiveScore

Od trenutno 12 klubova koji su osnivači, čak šest dolazi iz Premijer lige. Oba kluba iz Mančestera, Čelsi, Liverpul, Totenhem i Arsenal su već pristali na učešće, a predsednik Mančester junajteda Pol Glejzer će postati treći čovek novog takmičenja.

Ukoliko se obistine čaršijske priče i ovih šest klubova ostane bez takmičenja u Evropi, a po nekim navodima i bez takmičenja u domaćem šampionatu, iako ova tvrdnja teško da može biti istinita, najviše bi profitirali ostali klubovi u prvenstvu.

Lester kao trenutno trećeplasirani klub u Engleskoj bi u svakom slučaju igrao Ligu šampiona, međutim, na ovaj način bi ponovo postao i šampion Engleske?

Kao sledeći profitabilni klub je Vest Hem. Klub se trenutno nalazi na četvrtoj poziciji i uveliko vodi borbu za tu poziciju koja vodi u Ligu šampiona, bod više od Čelsija, tri boda više od Liverpula, ali takođe i utakmica više od ova dva kluba. Ali, ukoliko ove dve ekipe dobiju zabranu, Vest Hem bi sa "druge pozicije" došao do Lige šampiona.

Liverpul u svakom slučaju ne ostaje bez učesnika u najprestižnijem fudbalskom takmičenju, samo što bi plavi deo grada ovog puta dobio predstavnika - Everton. Još jedan klub koji vodi borbu za četvrto mesto, iako im Vest Hem "beži" šest bodova, ipak imaju izgledne šanse da ih sustignu i obiđu na tabeli.

FK Lids - FK Mančester Siti Foto: Tanjug/AP

Kao poslastica svim fudbalskim simpatizerima bio bi povratak Lidsa u Ligu šampiona. Klub koji je pre ravno 20 godina igrao polufinale, ponovo bi dospeo u ovo evropsko takmičenje i to samo godinu dana nakon povratka u Premijer ligu.

LA LIGA - Sevilja, Viljareal, Betis, Real Sosijedad

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tri najmoćnija kluba iz Španije su takođe prihvatili učešće u novoformiranom takmičenju - Atletiko Madrid, Barselona i Real Madrid. Predsednik Reala, Florentino Perez će biti prvi čovek ovog takmičenja.

Kao i u Premijer ligi, ukoliko dođe do zabrana, drugi klubovi bi imali ogroman profit u celokupnoj situaciji.

Tri kluba koji su "osnivači" Superlige Evrope se nalaze na prve tri pozicije španskog prvenstva.

Sevilja je trenutno na četvrtoj poziciji, ima čak 15 poena više od Viljareala koji je na petom mestu što znači da u svakom slučaju oni ostaju učesnik Lige šampiona. Poput Lestera, oni mogu postati šampioni Španije ukoliko ostali klubovi ostanu bez prava takmičenja u domaćem šampionatu.

Sledeći klub je već gorepomenuti Viljareal, polufinalista Lige Evrope i petoplasirani klub u šampionatu. Poput Lidsa, još jedan bivši polufinalista Lige šampiona, gde ih je pre 15 godina zaustavila ekipa Arsenala, pošto je Rikelme promašio penal za finale.

FK Dinamo - Viljareal  FC Villarea Foto: Tanjug/AP

Real Betis, još jedan klub koji bi obezbedio takmičenje u Ligi šampiona je pre deset godina bio član Segunde, a onda se ekspresno vratio u prvu ligu, gde su uvek bili na sredini tabele.

U ovakvoj konstelaciji događaja, četvrto mesto iz Španije bi dobio Real Sosijedad, klub koji je ove sezone beležio sjajne rezultate, međutim, pad u formi u najbitnijem trenutku sezone ih je koštao i bolje pozicije u ligi, ali takođe i učešća u Ligi Evrope, gde ih je Mančester junajted izbacio sa 4:0.

SERIJA A - Atalanta, Napoli, Lacio, Roma

Standings provided by SofaScore LiveScore

Juventus, Inter i Milan su tri kluba iz Italije koja su prihvatila poziv da postanu osnivači novog "najboljeg" Evropskog takmičenja.

Inter je po svemu sudeći novi šampion Italije, imaju 9 bodova više od Milana, a do kraja prvenstva je ostalo sedam utakmica, ali da li će on doći do te dugo očekivane titule?

Na trećem mestu se nalazi Atalanta, ekipa koja već nekoliko sezona igra odličan fudbal, dok su prošle godine zamalo izbacili i PSŽ iz Lige šampiona. Atalanta bi svojom trenutnom pozicijom zasigurno imala mesto u Ligi šampiona, tako da njoj ovo pomeranje i ne donosi nikakav značaj, ukoliko ne dođe do malo mogućeg scenarija u kom će se izbaciti klubovi iz lige pa titula stigne u Bergamo.

Napoli ove sezone kuburi s povredama što ih je i koštalo mnogo boljeg plasmana od trenutne pete pozicije na tabeli. Juventus ima samo dva boda viška u odnosu na njih, ali Napoli ne bi trebalo da brine o učešću i Ligi šampiona zbog svega gorenavedenog.

Sledeća dva kluba koja bi izvukla profit iz svega su klubovi iz Rima - Lacio i Roma.

Lacio se nalazi na šestoj poziciji, dok je Roma na mestu ispod njih sa četiri boda manje i utakmicom više.

Romu takođe očekuje i polufinalni duel u okviru Lige Evrope gde će snage odmeriti sa  Mančester junajtedom.

Sergej Milinković Savić tetovaže Foto: Profimedia

Čeka se odluka i klubova iz Bundeslige, Borusija je odbila, kao i Bajern, ali svi navode da će Bajern zajedno s Lajpcigom ući u Superligu.

Ukoliko bi se to desilo, Nemačku bi u Ligi šampiona prema trenutnom stanju predstavljali Volfsburg, Ajntraht, Dortmund i Leverkuzen.

Sve ove teme su i dalje na "rekla-kazala", međutim, sve više govori da će se ovakve tvrdnje i priče obistiniti i da ćemo u bližoj budućnosti gledati neke nove klubove u Ligi šampiona.

Video: Crveni karton i penal: Kapitena Voždovca pogodila lopta u ruku, sudija mu odmah pokazao drugi žuti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    19. april 2021 | 11:30

    POsle ovoga da nemaju pravo na povratak u LS,LE, a plakace da se vrate, ovo nema sanse da uspe, bice popularno kao Liga nacija!

  • Srba

    19. april 2021 | 12:07

    Meni je to super ionako su ovi mulimilijarderi dosadili i bogu i narodu, što bi se kod nas reklo: Putuj igumane i nepitaj za manastire!

  • Bojan

    19. april 2021 | 11:58

    Samo ih izbacite iz lige pa neka se slikaju, bahati presednici odma u zatvor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA