≫ 

Niko te ne tera da gledaš, niko te i ne pita: Superliga za "navijače budućnosti"

APOEL - Dortmund ili Mančester Siti - Real Madrid utorkom uveče? Dobro je da možemo da biramo...

  • 31
Fudbal, FK Liverpool -FK Real, Liverpul, Real Madrid Foto: Tanjug/AP

Ovog ponedeljka, 19. aprila, UEFA je trebalo da odobri novi format ionako preobimne i dosadne Lige šampiona: veliku ligu sa 36 timova koji bi igrali dodatnih 100 utakmica, a koji je izmislio jedan od vođa odmetene Superlige Evrope, Andrea Anjeli.

Kasno je. Novo takmičenje je već osnovano rano jutros. U potezu koji najavljuje veliku fudbalsku revoluciju, šest najbogatijih engleskih klubova formiralo je zajedno sa po tri najveća kluba Španije i Italije novu Evropsku Superligu, i to paralelno dok su sa UEFA razmatrali reforme u međunarodnim takmičenjima.

Evropski superligaši nameravaju da igraju svoje takmičenje sredinom nedelje, umesto Lige šampiona, dok bi se vikendom vraćali u nacionalna prvenstva i borili za domaće titule. Kao i do sada. Kažu da hoće, ali su valjda svesni da se ni to neće desiti jer će ih Savezi, prema najavama, izbaciti.

UEFA, FIFA i Savezi zapretili su im ozbiljnim sankcijama, njihovi igrači neće moći da igraju Evropsko prvenstvo ili Mundijal. Pazi, boga ti. Hari Kejn će morati da bira - 350.000 evra nedeljno ili utakmice protiv Slovenije i Albanije? Koga ćete da zaplašite time, pa polovina top fudbalera ionako mrzi da igra za svoje reprezentacije.

Mnogi su sada iznenađeni, začuđeni, iako 30 godina gledaju neverovatnu "kulturu pohlepe" u kojoj bogati klubovi u fudbalu postaju bezobrazno bogatiji, posebno otkako je Skaj 1992. srušio rekord i platio basnoslovno TV prava za novoformiranu Premijer ligu, kasnije i Ligu šampiona, koja je zamenila stari Kup šampiona.

Šta svako od nas misli o svim pohlepnim takmičenjima potpuno je nebitno. Normalan čovek nije bio ni za proširenje Lige šampiona sa 32 na 36 klubova, a svakako ne može da podrži stvaranje zatvorene Superlige. Ali, nije ni bitno više šta obični navijači misle. Niko vas ne pita.

Suština je, a to misle čika Florentino Perez, Anjeli, Glejzeri i ostali osnivači Superlige, da nas nema dovoljno i da ne možemo da sprečimo revoluciju u svetskom fudbalu. I to je tačno.

PSG Bayern Foto: Tanjug/AP

Znatno veća zarada od TV prava (Superliga od 5 milijari evra), više jakih utakmica koje će se gledati, bez obzira na čijoj smo strani u ovom ratu. Taj ogromni novac ionako više nije u Evropi, on je u Indiji, Kini, na Tajlandu, u Brazilu, Japanu, svuda samo ne ovde. Da li ti ljudi tamo hoće da gledaju Fulam - Brajton? Neće više.

Zato je i napravljena Superliga Evrope. Takmičenje koje će osnivačima u posebnom formatu doneti značajno veće prihode u sezonama u kojima su gubici ogromni zbog pandemije korona virusa.

Iako im se preti iz UEFA od strane diskreditovanog predsednika Čeferina, prema validnim izvorima, trojica američkih gazda premijerligaša (Liverpul, Junajted i Arsenal) su zaista odlučni da istraju u stvaranju takmičenja po NFL modelu, zatvorene lige u kojoj igraju najbolji i najplaćeniji fudbaleri sveta.

Mančester Junajted i Real Madrid su glavni predvodnici lige. Preostalih sedam klubova (Barselona, Atletiko, Inter, Milan, Juventus, Totenhem i Arsenal) osnivanje Superlige Evrope vide kao šansu da pokažu UEFA da su nezadovoljni raspodelom novca u trenutnom i budućem formatu.

FK Mančester junajted Foto: AP/Tanjug

Posebno je zanimljiv položaj vodećih klubova iz liga Španije i Italije, (Reala, Barse i Juventusa) koji smatraju da je njihova dominacija u Primeri i Seriji A proizvela samo dosadna prvenstva koje više niko neće da gleda. Realno, u pravu su.

Na kraju, tu je i kovid-19. Zbog krize koju izaziva pandemija, osnivači Superlige žele da kontrolišu tokove novca i njegovu raspodelu.

Isti izvori nam donose i stavove superligaša po pitanju navijača. Zanimljivo je vlasnici 12 klubova tradicionalne navijače (koji su se pobunili u Engleskoj poslednjih sati) zovu "navijači nasleđa", ali da se od sada fokusiraju na "navijače budućnosti", koji žele da gledaju superzvezde u jednom takmičenju.

Superligaši žele dogovor sa UEFA oko novog takmičenja, ali nemaju nameru da pokreću ligu od 36 timova, pošto je ionako trenutni jaz u Ligi šampiona, kako kažu, preveliki i ishodi utakmica su često predvidljivi. Drugim rečima, može Crvena zvezda jednom da pobedi Liverpul sa 2:0, ali ne tri puta.

U svakom slučaju, videćemo da li će nova Superliga Evrope zaista zaživeti od avgusta.

Fudbal jeste "igra za sve ljude ovog sveta", što kaže Marselo Bijelsa, ali opet ne možeš da se ljutiš i na nekoga ko neće da ga igra s tobom. Niste godinama, možda i decenijama već ista liga. To je kao kad vidiš u kafiću lepu devojku, koja te neće i ti se naljutiš.

Real, Barselonaa, Liverpul, Mančester Siti i ostali neće više da igraju protiv Bugara, Rumuna, Grka, Hrvata, Srba, Slovenaca... i da tim klubovima pune džepove novcem od TV prava za koja su ipak oni magnet.

Imaćemo opciju biranja. APOEL - Borusija Dortmund ili Mančester Siti - Real Madrid?

Niko te ne tera da gledaš nešto ako nećeš...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴⚪

    19. april 2021 | 18:21

    Е свашта.. Није да неће да играју, ето Динамо је избацио тај Тотенхем, Арсенал се не саставља годинама, Ливерпул је пао код нас... Отишли су за новцем и то је то.

  • Citizen

    19. april 2021 | 19:03

    I onda taj Real Madrid-Mancester city odigraju 0:0 ,sa po 3 suta u gol i beskonacno padanja i vrtenja po travi. Neka hvala,dosadice i to vrlo brzo

  • Marko1989

    19. april 2021 | 19:20

    Pa bas te utakmice " velikih" 12,samo ne znam po kom osnovu se tu svrstava Totenhem, Arsenal, izmedju njih samih su predosadne, i retko kad zadruzi paznju vise od jednog poluvremena. Ali nazalost para vrti gde burgija nece, i naprotiv bas te utakmice Fulam - Brighton i hocu da gledam jer se vidi bar 2-3 gola... A to sto nije zanimljivi u velikim fudbalskim zemljama kao sto su Indija, Japan, Amerika, Siera Leone i sl nesto mi bas pisti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA