≫ 

Hronologija propasti Superlige i tri dana haosa u najvećem fudbalskom ratu u istoriji

UEFA pokazala svoju veličinu u odnosnu na "odmetnike", iako su tamo bili najveći evropski klubovi

  • 6
Superliga Evrope Foto: AP/Tanjug

Iako iz Superlige Evrope (ESL) neće priznati da je novoformirano takmičenje puklo posle samo tri dana, jasno je da ju je napuštanje engleskih klubova "bacilo na konopce."

Jeste ESL saopštenjem poručila da se njihova ideja i dalje nastavlja, ali velika je verovatnoća da će istu tokom dana napustiti i Inter i Milan, odnosno da će Juventus biti jedini klub uz Barselonu, Real i Atletiko koji će ostati u istoj.

Zanimljivo, pre samo tri dana činilo se da će "12 odmetnika" kreirati novu fudbalsku istoriju, pogotovo nakon izjava predsednika Reala Florentina Pereza da je ovo jedini način da se fudbal spasi.

Sve je počelo u nedelju popodne, kada su se pojavile prve informacije da je UEFA u strahu od formiranja Superlige. Iz Evropske kuće fudbala su preventivno poslali poruku da neće dozvoliti da novo takmičenje zaživi, a već u nedelju veče stigla je i zvanična potvrda da kreće Superliga.

Dan kasnije UEFA je održala sastanak na kom je glavna tema bila ideja kako naći način da se ESL zaustavi. Prvi korak bila je pretnja da igrači koji nastupaju u ESL neće moći da nastupaju na EP i SP, odnosno za svoje reprezentacije.

Činilo se tada da je u pitanju poslednji trzaj UEFA, da bi nešto kasnije stigla vest da Borusija, Bajern i PSŽ ne žele da igraju novoformiranu Superligu.

ESL, s druge strane, uzvraća tako što su svi njeni članovi odlučili da napuste funkcije UEFA, a tu pre svega mislimo na Andreu Anjelija koji je čak bio i predsednik ECA. Inače, i kum Aleksandera Čeferina koji ga je u ponedeljak žestoko napao.

Usledio je i prvi protest navijača ispred stadiona, i to pred meč Lidsa i Liverpula, a menadžer i kapiten Redsa Jirgen Klop i Džejms Milner javno su poručili da su protiv ESL.

Te noći predsednik Reala i glavni zagovornik ESL Florentino Perez gostovao je u jednom programu u kom je poručio da je ideja da novo takmičenje krene već od avgusta ove godine, kao i da ne postoji mogućnost da iko uzdrma temelje Superlige.

UEFA je u utorak dobila veliku podršku FIFA koja se nije dvoumila kada je u pitanju strana i čini se da je to donekle promenilo "stanje na talonu." Pogotovo što su mnogi evropski klubovi javno poručili da ih ESL ne interesuje i da ne žele pozive uopšte.

Onda, u utorak veče sve polako kreće da se menja. Žargonski rečeno, iz leca u dvojku. Najpre su navijači Česlija napravili haos ispred Stamford Bridža, nisu dali igračima da uđu na stadion, da bi potom krenulo osipanje ESL.

Mančester Siti je prvi izašao u javnost sa izjavom da se povlači iz Superlige, a zatim su to polako krenuli da rade i ostali engleski timovi - dok je Mančester junajted objavio da na kraju sezone klub napušta izvršni direktor Ed Vudvord, takođe jedan od glavnih boraca za ESL.

Društvene mreže su u tim trenucima bukvalno "gorele", sijaset fudbalera, klubova i fudbalskih radnika se uključio u rat protiv ESL koji je očigledno dobijen posle tri dana haosa koji su Perez i Anjeli izazvali. Iako se nisu predali, jasno je da je fudbal pobedio.

>>> Očekuje nas velika borba večeras (19.05) u Novom Sadu za plasman u finale Kupa između Vojvodine i Partizana, pošto i jedni i drugi imaju ambiciju da dođu do trofeja koji je prošle sezona uzela upravo Voša. Kvota na keca je 3,90, na iks 3,45, a na dvojku 1,98. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Vojvodina - Partizan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    21. april 2021 | 13:25

    ne razumem navijace nisu oni vlasnici klubova.niko ne obavezuje da moraju da gledaju utakmice

  • A

    21. april 2021 | 10:11

    A nasa super liga propala pre formiranja kao i zemlja yu.

  • Luis

    21. april 2021 | 09:37

    Kao da je fudbal bitan za živote miliona sirotinje, pa se podigla galama.Niko ne postavlja pitanje koliko sponzori naduvavaju cene svojih proizvoda da bi "trkači" za loptom sa malo mozga u glavi uživali u raskoši koju ne zaslužuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA