≫ 

Gazda Reala ne odustaje: "Superliga je jedini spas za fudbal, nešto se mora hitno preduzeti"

Veliki intervju moćnog patrona Reala

  • 19
Florentino Perez Foto: Profimedia/Zuma Press

Ideja o formiranju evropske fudbalske Superlige, megamoćog takmičenja koje će okupiti najbogatije klubove Starog kontinenta, i dalje živi uprkos slomu usled otpora navijača i UEFA. Gazde najvećih klubova su, zasad, popustile pod pritiskom, ali iz gotovo svake izjave glavnih aktera tog projekta može se jasno uočiti da je tendencija za ovakvim takmičenjem jedino o čemu razmišljaju.

O tome je još jednom pričao gazda Real Madrida i jedan od najvećih zagovornika ideje Superlige Florentino Perez. u opširnom intervjuu za madridski As.

Na pitanje da je najveća kritika Superlige to što poništava domaća prvenstva i odaje utisak privatne lige, Florentino kaže:

- Nijedan argument nije tačan, ali kao i sve, dosta se manipuliše oko toga. To nije plan koji isključuje klubove niti je kreiran da je kontra domaćim šampionatima. Projekat Superlige je najbolje moguće rešenje, i napravljen je da pomogne fudbalu da izađe iz krize - tvrdi Perez, što je već ponovio nekoliko puta.

- Fudbal je teško oštećen jer mu je ekonomija uništena i mora da se prilagodi novom dobu u kojem živimo. Superliga ne kontrira domaćim ligama i njen cilj je da se pobrine da novac bude dostupan svim fudbalskim akterima. Koncept je da se generiše što veći interes za fudbalom. Ne mislim da su promene koje je donela UEFA pravo rešenje problema, jer ono što je predloženo nije uopšte bolje nego što smo dosad imali. Takođe, ne možemo čekati do 2024. godine. U svakom slučaju, mi moramo nešto hitno uraditi. Moramo pokušati da preokrenemo situaciju i da donesemo nove ideje.  Možda je rešenje da četiri najbolja tima iz svake zemlje igraju. Ne znam, ali nešto mora da se preduzme jer danas mladi, oni od 14 i 24 godine, nisu zaintersovani za fudbal jer im je postao dosadan u odnosu na neke druge forme zabave koje preferiraju. Na svetu postoji četiri milijarde navijača, od kojih polovina navija za klubove Superlige. Fudbal je globalni sport - kaže Perez.

Florentino Perez Foto: Tanjug/AP

Kada mislite da će Superliga moći da počne, ako uopšte?

- To mora da se učini što je brže moguće, ali prvo ovaj projekta mora bolje da se objasni ljudima, da im se ukaž dobra namera, jer su ih izmanipulisani oni koji nisu imali drugi cilj osim da brane svoje privilegije. Možda misle da će ovo biti dobro za njih, ali greše.

Prema nekim informacijama, 12 klubova Superlige potpisala su obavezujući ugovor do 2025. godine, koji mogu da raskinu samo ukoliko plate stotine miliona evra penala.

- Neću sada da objašnjavam šta je obavezujući ugovor. Ali, molim vas, klubovi ne mogu da izađu iz ugovora. Neki su pod pritiskom morali da kažu da izlaze. Ali ovaj ili drugi vrlo sličan projekat će se zaživeti, i nadam se uskoro.

Gazda Reala je vrlo zabrinut za budućnost fudbala, čak i opstanak klubova u sadašnjoj situaciji.

- Pogledajmo samo neke podatke: prema izveštaju agencije KPMG u prva tri meseca pandemije, 12 klubova Superlige su pretrpela gubitke od 650 miliona evra. Do kraja ove godine, i dalje sa prisutnom pandemijom, gubici će biti između 2.000 i 2.500 miliona evra. Bordo je nedavno ušao u administraciju. Ili ćemo uraditi nešto uskoro ili će još mnogo klubova da doživi sličnu sudbinu - upozorava Perez na najgori scenario.

Na konstataciju novinara da projekat Superlige donosi jednostavno rešenje za rast prihoda, ključno pitanje je kako misli da to može da se odvija bez manjih klubova.

- Realnost je da fudbalske utakmice koje su interesantnije, zanimljivije i koje su više takmičarske, donose i više novca. I to za sve, a ne samo za pojedine, jer će domaće lige onda vredeti više. Mi bismo imali posebne fondove solidarnosti, koji su važan deo ovog projekta.

Za kraj ovog intervjua, zapravo dela razgovora sa Perezom, gazda Reala je odgovorio na pitanje da li misli da će se ovoliko insistiranje na Superligi, obiti o glavu Realu. Da li Madriđani sada mogu očekivati neku vrstu revanšizma i na terenu i van njega.

- U demokratskoj Evropi u kojij živimo, to je nešto što, ja mislim, nikome neće pasti na pamet - poručio je Perez.

Grčevito se bori Liverpul za plasman u Ligu šampiona, trenutno zaostaje dva boda za Čelsijem, a danas (13.30) mu na Enfild dolazi Njukasl i Redsi imaju imperativ pobede. Kvota na keca je 1,30, a na kombinazziju 1&3+ 1,67. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Liverpul - Njukasl.

Tri boda manje od Atletika ima Real, i u Španiji će do kraja prvenstva svako kolo biti izuzetno zanimljivo. Real večeras (21.00) dočekuje Betis, koji nije naivan rival, a i bori se za Ligu Evrope - kvota na keca je 1,52, a na kombinazziju 1&3+ 2,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real Madrid - Betis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • niko

    24. april 2021 | 08:39

    Ma to je spas za Real da se resi nagomilanih dugova.Nema veza sa fudbalom sta ovaj prica.

  • Argos

    24. april 2021 | 10:08

    Jedini je spas za vase propale klubove jel ste u dugovima do guse i posle se hvalite da ste veliki klubovi,ugledajte se malo na Bajern on uvek ima jaku ekipu a nije u dugovima a uvek je medju najboljima a sta vi radite kupujete igrace samo platite ih astronomsko a u dugovima ste ili pred bankrotom i ko vam je kriv,pa vi presednici sto neznate da poslujete vi kad bi znsli nebiste bili u tolikim dugovima,samo kad vidim Totenhem,Macester Siti,Atletiko Madrid i ima jos tih klubova kod vas po cemu su oni veliki sta su oni osvojili zaboravio sam Arsenal koji vecno od osnivanja se bori nesto da osvoji i na kraju nista,vi ste preko UEFE postali veliki a sada zelite da napravite nesto ja bih vas pustio i kaznio dozivotnom zabranom igranja u UEFI i svi igraci za reprezentaciju a i pritisko bih nacionalne saveze da vas izbace iz lige ako to ne urade i nacionalni savezi da budu kaznjeni neigranjem na svetskom i evropskom prvenstvu sve dok vas ne izbace iz lige!!!

  • Vratiće se rode

    24. april 2021 | 09:23

    "Nojeva barka" za dvanaest "odabranih", a ostali u đubre...o kom spasenju fudbala ti govoriš, kako ćete to vas dvanaestorica da spasite ostale "male", osim što ćete im dati do znanja da su niko i ništa, a vi nedodirljivi...i na kraju po čemu ste to nedodirljivi, po imenu, pa koliko znam svakom od vas su se debelo tresle gaće i na našoj Marakani i na JNA...ili ste to zaboravili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA