≫ 

Sitijevih "sedam minuta ludila" i Pepova osveta: Građani razorili Pariz za korak bliže finalu LŠ

Engleski vicešampion savladao PSŽ u sjajnom trileru - 1:2 (1:0)

  • 12
Fudbal, FK Dortmund - FK Manchester City, Dortmund, Mančester Siti Foto: Tanjug/AP

Prvi polufinalni duel Lige šampiona u Parizu potpuno je ispunio očekivanja. Nestvarni tempo i veliki preokret Mančester Sitija za tijumf od 2:1, obeležili su prvi duel dva velika projekta Katara i Emirata koji se bore za plasman u najvrednije finale svetskog fudbala.

Prva runda pripala je timu Pepa Gvardiole koji je bio bolji u drugom poluvremenu, ali je i uhvatio na spavanju Kejlora Navasa i odbranu Parižana koji su delovali tako samouvereno posle prvog poluvremena. Možda i preterano samouvereno.

Naučeni da ništa ne čekaju, izabranici Maurisija Poketina su od starta "nagazili" Građane, a Nejmar već posle nepuna dva minuta igre pokazao Edersonu kakav ga posao čeka u prestonici Francuske.

Možda je tome doprineo i spušteni gard gostiju koji su opet igrali bez klasičnog centarfora, sa gomilom ofanzivnih vezista koji su više morali da se brane nego da napadaju.

Imao je golman gostiju posla u uvodnim trenucima, ali ništa nije mogao u 15. minutu kada je Di Marija iz kornera poslužio kao na tacni Markinjosa, a ovaj glavom zakucao loptu u mrežu Sitija.

Ponovo je kapiten Svetaca bio čovek odluke, kao protiv Barsleone ili Bajerna u prethodnim rundama gde je pogađao mrežu u prvim utakmicama i ponovo pokazao da na njega svaki trener može da računa.

Siti je ubrzo posle primljenog gola uzvratio kada je Bernardo šutirao iskosa, ali je Navas bio na mestu. Gvardiolin tim je do šansi u prvom delu dolazio isključivo posle grešaka domaćeg tima, a najbolju priliku imao je Foden koji je u 42. minutu neometan šutirao pravo u ruke Navasa iz idealne pozicije.

PSŽ, u sjajnom defanzivnom bloku na sredini sa Paredesom i Gejom bio je ponovo neprobojan, a Gvardiola je upao u mašinu u kojoj su ga već hvatali nedavno Marselo Bijelsa i Ole Gunar Solskjer koji su mu prepuštali inicijativu, da igru vode bekovi Voker i Kanselo i onda ga iz kontri kažnjavali.

Ali, Pep se i dozvao pameti u nastavku. Kao da je izveo drugačiji tim (iako nije njišta menjao) pa je Mančester Siti totalno zagospodario terenom, toliko da ni navijači PSŽ-a ne prepoznaju svoj tim.

Samo onaj ko nije igrao fudbal nije video da je pitanje trenutka kada će gosti doći i do gola jer su lako ulazili u poslednju trećinu PSŽ-a, a Sveci su "sedam minuta ludila Građana" iskusili posle jednog časa igre.

Najpre je Kevin De Brujne u pokušaju da centrira uspeo da iznenadi Kejlora Navasa u 64. minutu i obraduje saigrače za 1:1, a pravi šok je usledio sedam minuta kasnije. Olako su Sveci napravili faul na oko 25 metara, a umesto Belgijanca, Rijad Marez je oprobao svoj nezgodni šut i pogodio.

Razdvojili su se u živom zidu Kimpembe i Paredes, lopta baš tu prošla i iznenadila Kejlora Navasa koji je možda i u ovom slučaju mogao bolje da interveniše.

I kao što to biva u fudbalu, greška se za greškom valja, a prvi meč završen je za Parižane u 78. minutu kada je Idriza Gej dobio direktan crveni karton nakon što je pokupio Ilkaja Gundogana. Taj detalj uslovio je da se domaćin do kraja brani i otputuje na revanš sa golom zaostatka, što mu je na kraju i uspelo.

Možda je razlog poraza Pari Sen Žermena i činjenica da se Kilijan Embape nije video večeras, a čak je imao manje dodira sa loptom od golmana Građana Edersona.

Posle prvih 90 minuta mnogo zadovoljniji će biti Pep Gvardiola koji ne samo da nosi gol prednosti iz Pariza već i lični osećaj samozadovoljenja što se revanširapo Maurisiju Poketinu za onaj poraz u četvrtfinalu Lige šampiona od Totenhema pre nekoliko sezona.

Doduše, delimično jer je tada Argentinac uspeo da ga nadmudri u revanšu na Etihadu pa ćemo videti da li je Katalonac naučio lekciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. april 2021 | 21:52

    Kad vidim ovo i uporedim sa ovim našim jadom i čemerom od fudbala, dođe mi da plačem....

  • .

    28. april 2021 | 20:54

    Kako državnih projekata? Oni su privatni klubovi. Državni projekti su npr. Budućnost u CG, Czv u Srbiji, a ova dva nisu, i daleko su od toga.

  • Мака

    28. april 2021 | 22:55

    Ало људи јел гледаја некој бољу текму до сад у животу? Кака кидалица од текми,ауу брале..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA