Najveći fudbalski skandal za koji nikada niste čuli: Država kaznila dva kluba da bi treći bio prvak!

Sve se dešavalo u Albaniji, u sezoni 1966/67...

  • 16
Air Albania Stadion

Foto: Tanjug/AP

Sve do trenutka kada je Crvena zvezda prošlog leta izvukla Tiranu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, albanski šampionat za ljubitelje fudbala u Srbiji verovatno nije ni postojao. Ili je zaboravljen posle onog dvomeča Partizana i Skenderbega!

S obzirom na kvalitet fudbala koji se igra u tamošnjoj ligi, verovatno ni navijače širom Evrope ne interesuju rezultati albanskih klubova koji su do smrti Envera Hodže 1985. bili totalno nezainteresovani za UEFA takmičenja.

Fudbal u Albaniji je svijevremeno bio okovan totalnom paranojom od strane vlasti koja je imala običaj da samovoljno povlači klubove iz Evripe iz razloga što su imali loše diplomatske odnose sa određenim zemljama ili je samo jednom klubu bilo dozvoljeno da putuje van granica.

Tih godina država je kreirala jedan od najveći skandala u istorioji fudbala za koji praktično niko nije čuo - ali se, ipak, desio! U pitanju je šampionat 1966/67 koji je direkto dodeljen Dinamu nakon diskvalifikacija dva ostala kluba: 17. Novembra i Partizanija.

Naime, Partizani i Dinamo su bila dva kluba iz Tirane koji su uživali ljubav vlasti. Partizani je "držala" vojska, a Dinamo policija. Međutim, tu je bio još jedan klub - FK Tirana, koji je bio u nemilosti države i preimenovan je u 17. Nentori (17. Novembar) što je datum oslobođenja Albanije od fašizma.

17. Novembar je u poslednjem kolu u sezoni 1965/66 savladao Partizani sa 2:0 i tako osvojio titulu prvaka, a navijači su izašli na ulice i skandirali "Tirana, Tirana, Tirana" i "dole crveni". A crvena boja je bila boja Partizanija.

Bila je to velika uvreda za vladu koja je odigrala ključnu ulogu sezonu kasnije. 17. Novembar je praktično celu bio na vodećem mestu, iako su im dvojica najboljih igrača neočekivano poslati u vojsku.

Ključni meč je bio na četiri kola do kraja. Pomenuti 17. Novembar je čekao Partizani i imao je osam bodova više od njih, dok je Dinamu bežao samo dva (tada je pobeda donosila dva boda, remi jedan).

Ukoliko bi Partizani dobio utakmicu, a Dinamo svoje gostovanje u Skadru sa nešto većom razlikom - tim koji vodi policija bi na tri kola do kraja imao titulu u svojim rukama. Pogotovo zbog lakog rasporeda do kraja.

Meč između 17. Novembra i Partizanija je bio bukvalno rat na terenu, igrači su se tukli i tokom i posle meča, mada crvenih kartona nije bilo. Na kraju, 17. Novembar je dobio 2:1, a Dinamo je odigrao 1:1 u Skadru i titula za staru Tiranu je bila na vidiku.

To nije mislila država koja je 27. juna 1967. godine, uz pomoć FS Albanije, donela odluku da se 17. Novembar i Partizani suspenduju iz takmičenja i Dinamo je na kraju osvojio titlulu. Koliko su bili "srećni" govori i podatak da njihov menadžer Skender Jarec nije želeo da uzme trofej tokom proslave tvrdeći da je sve nezasluženo.

UEFA je zbog skandala kaznila Dinamo koji nije igrao Evropu, dok je 17. Novembar naredne dve godine ponovo bio šampion. Posle te druge sezone su u Evropi igrali protiv Ajaksa za koji je nastupao legendarni Johan Krojf, a zanimljivo da je tada holandskom klubu poslato pismo u kom se kaže da nikom sa bradom nije dozvoljen ulazak u Tiranu.  Razlog - brada je tada u Albaniji bila simbol zapadne dekadencije i imala je korumpirani uticaj na tamošnju omladinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    10. maj 2021 | 19:23

    Недавно, пре седам година у Србији се десио далеко већи скандал. Црвена звезда је на терену освојила титулу, али је држава учинила све да је спречи да игра Европу. У квалификације за Лигу шампиона апсолутно незаслужено је отишао Партизан, што му није сметало да заради добру лову, и већ годинама кука како су у "апартхејду" и како их неко други "вечито спречава да буду најбољи". Е, то је неправда, а не ово и земљи коза и затуцаних племена.

  • SrbskiBek

    10. maj 2021 | 18:22

    Pisite kako je drzava "kaznila" Crvenu Zvezdu da bi partizan kao DRUGI !!! ..u sampionatu igrao kvalifikacije za Ligu Sampiona !!!!!!! Mislim da vece kradje od toga nije bilo ni u albaniji...

  • agueroooo

    10. maj 2021 | 18:30

    Nekad partizani,a danas partizai hohoho

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA