Zbog koga i zašto je meč PSŽ - Zvezda bio pod lupom? U priču umešan američki agent i kvote u Aziji

Na kraju su sve sumnje odbačene, jer nije bilo dovoljno dokaza

  • 7
Marko Gobeljić, Nejmar, FK Crvena zvezda, FK PSŽ Foto: Profimedia

Priča o navodno nameštenom rezultatu na utakmici Lige šampiona između PSŽ-a i Crvene zvezde konačno je stavljena u arhive pre nekoliko dana, kada su francuski organi prestali sa istragom zbog nedovoljnog broja dokaza. Međutim, mnogima nije bilo jasno kako su crveno-beli uopšte dospeli u centar pažnje i zbog čije "dojave", a to je detaljno pojasnio L'Ekip u svom novom feljtonu pod nazivom "Tamna strana srpskog fudbala".

Prema prethodno nedokazanim navodima, neimenovani funkcioner Crvene zvezde pokušao je da uplati čak 5.000.000 evra da će srpski šampion izgubiti od PSŽ-a sa najmanje četiri gola razlike. Taj ishod se na kraju obistinio, bilo je 6:1, što je nabacilo dodatnu sumnju u regularnost utakmice. Novinari L'Ekipa su stoga posetili stadion "Rajko Mitić", gde nisu saznali ime osobe koja je Uefi prijavila ceo slučaj, ali jesu ime čoveka koji je svedočenje doneo u kancelariju francuskih istražnih organa.

U pitanju je Nikolas Rodenski, koji je bio zaposlen u UEFA na poslovima zaštite integriteta i borbe protiv nameštanja utakmica. Pre toga radio je kao specijalni agent Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD.

- Bio je ubeđen da je njegov izvor pouzdan - rekao je neimenovani izvor L'Ekipa, a sa druge strane imali smo stav Zvezdana Terzića koji je sve sumnje Rodenskog nazvao "nepotvrđenim informacijama".

- On je odgovoran. Ta osoba je Uefi stvorila probleme i oštetila integritet Lige šampiona u koju sponzori ulažu na desetine miliona evra… Zvezda je više od kluba, kao Barselona, nemoguće je i pomisliti da bismo učinili tako nešto - nije bio nimalo srećan direktor crveno-belih.

Inače, Rodenski je dok je još trajao čitav proces napustio UEFA i odlučio se da u Cirihu osnuje svoju agenciju koja klijentima teži da obezbedi strateške savete o integritetu u sportu i borbi protiv korupcije. Ovog puta nije želeo da priča za L'Ekip, pa ih je uputio na adresu Evropske kuće fudbala.

Zašto se Rodenski našao u priči? Utakmica je postala zanimljiva, kada je austrijska kompanija "Asian Monitor" primetila veliki pad kvote na igru azijski hendikep. Prosečna kvota na tip da će Zvezda izgubiti sa četiri gola razlike je u raznim azijskim kladionicama na dva sata pred početak utakmice pala sa 2,50 na 1,90. Sistem je upalio alarm, a na skali od jedan do pet, rizik je klasifikovan kao "četvorka". Dovoljno da se obavesti UEFA, pogotovo što je reč o meču Lige šampiona.

- Kvote u Aziji se menjaju samo onda kada se dosta novca uloži na određeni ishod - reči su direktora kompanije "Asian Monitor", Ralfa Košela, koji dodaje da je za promenu kvota u najjačim takmičenjima potrebno proporcionalno više novca.

Naravno, UEFA nije bila srećna što je informacija iz francuskog tužilaštva tek tako došla u javnost, bez da je uopšte proverena. Sumnje su na kraju odbačene, čime je naneta nepovratna šteta institucijama.

Video: Krstović napunio šampionski pehar šampanjcem: Kad su ostali videli šta radi isto su i učinili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    21. maj 2021 | 12:55

    Pa 4 gola razlike je i realno obzirom da je u tom trenutku PSŽ vredeo 20x više od zvezde

  • Sad

    21. maj 2021 | 12:30

    tužba, pa da se pređe u plus.

  • YYY

    21. maj 2021 | 13:06

    Tužba za klevetu i ostalo. Znaće advokati šta još da nafiluju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA