• 7

FIFA donela revolucionarnu odluku: Svetsko prvenstvo na svake dve godine?

Važna odluka sa kongresa u Cirihu

  • 7

U Cirihu je ovog petka održan 71. kongres FIFA, a glavna vest sa ovogodišnjeg kongresa je usvajanje predloga Fudbalskog saveza Saudijske Arabije da se razmotri mogućnost održavanja svetskih prvenstava u obe konkurencije na svake dve godine.

Zanimljiv govor održao je predsednik Đani Infantino koji je pozvao na promenu kalendara počevši od 2024. godine.

- Da budem veoma jasan. Ne možemo da kažemo "kalendar je pun, nema šta da se menja". Upravo suprotno. Imamo prazan list papira, otvoreni smo da saslušamo i razmotrimo sve predloge i mišljenja o tome kako da kalendar takmičenja učinimo što boljim - rekao je Infantino.

Prvi čovek FIFA ponovio je svoju nameru da se nađe termin za održavanje Klupskog svetskog prvenstva u formatu sa 24 ekipe uprkos ozbiljnom protivljenju ovoj ideji. Infantino je istakao ulogu FIFA u preraspodeli novca u svetskom fudbalu i dodao da, za razliku od konfederacija i federacija, FIFA novac generiše i preraspodeljuje ostalim konfederacijama i ligama.

- Da pojasnim. Velike lige danas zarađuju milijarde iz celog sveta, a taj novac raspodeljuju gde tačno? Raspoređuju ga na 18 do 20 klubova dok veoma mali procenat ide na ime solidarnih plaćanja. Jedino telo koje sav zarađen novac raspodeljuje drugima i ulaže u druge u celom svetu je FIFA.

Bilo je reči i o VAR tehnologiji, a Infantino je ponovio više puta rečeno:

- Nije problem VAR već način na koji se on primenjuje i koristi. Moramo da se postaramo da nema više skandala, da nema golova postignutih iz ofsajda od dva metra. Igra je čistija uz VAR, više je fer - zaključio je Infantino.

Video: Trener Voždovca brisao suze radosnice: Nemojte o tome! Pobedila je zdrava fudbalska priča!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gbgm

    Što to bi jel to postaje ono uobicajen to je bezveze

  • Realno

    Neeeeeeeee

  • dg

    Sada ćemo imati priliku da se nekvalifikujemo svake dvije godine umjesto četiri. Odlično.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima