Voša je skrenula Partizan u pogrešan kolosek, mogu li crno-beli da se vrate na pravi protiv Zvezde?

Podsećamo se dešavanja sa poslednja dva Kupa Srbije

  • 2
Partizan Kup 2020 Foto: MN Press

Još jedan dan preostao je do održavanja finalne utakmice Kupa Srbije između Crvene zvezde i Partizana. Susret koji će biti odigran na najvećem srpskom stadionu, "Rajku Mitiću" sudiće Srđan Jovanović, a gotovo izvesno nas čeka velika borba. Crveno-beli jure duplu krunu, a crno-beli spas sezone.

Prethodnih dana podsećali smo se nekih Partizanovih sezona u Kupu iz prethodnih par godina. Ovoga puta obratićemo pažnja na dešavanja iz 2019. godine i 2020. godine, a ujedno i najaviti ono što nas čeka u utorak uveče u Beogradu.

Kraj sezone 2018/2019 donelo je još jedno finale u kom je Partizan odmerio snage sa Crvenom zvezdom 23. maja 2019. na stadionu "Rajko Mitić". Bojan Ostojić doneo je pobedu svom timu i treneru Savu Miloševiću, kao i četvrti uzastopni trofej Kupa golom u 14. minutu, kojim je ujedno i postavio konačan rezultat 1:0.

- Ta utakmica je posebna za sve nas, posebno za mene i navijače Partizana, kao što je bila i za Sašu Ilića, jer je bila poslednja u dresu Partizana. Svima nam je bilo drago zbog osvajanja Kupa, a mogu da kažem da je meni bilo najdraže što sam ja bio strelac na utakmici. Nije trebalo da se nalazim na tom mestu u tom trenutku kad sam postigao pogodak, ali ispostavilo se da sam otišao u pravom trenutku. Imao sam neki osećaj i utakmica se završila u našu korist - rekao je Bojan Ostojić.

Finale kupa, Zvezda Partizan, medjusobni skor, statistika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Tog lepog momenta se rado podsetio Saša Ilić, koji kaže da mu je ovaj pehar bio drugi najdraži nakon onog 2001. godine.

- Pričao sam da mi je svaki trofej u Partizanu neizmerno drag i da sam ponosan na svaki trofej koji sam osvojio. Ako već nešto biram, meni je onaj Kup 2001. najdraži, verovatno zato što sam postigao pogodak, ali posle toga to je ovaj na završetku moje karijere kada smo slavili kod Sava Miloševića golom Ostojića - poručio je Saša Ilić.

Pobednički niz prekinut je 24. juna 2020. godine na stadionu Čair u Nišu. Ekipa trenera Miloševića nije uspela da dođe do pobede protiv ekipe Vojvodine nakon serije penala. Regularni deo utakmice završen je rezultatom 2:2, a pogotke za Partizan postigli su Filip Stevanović u 81. i Strahinja Pavlović u 96. minutu. Rezultat izvođenja jedanaesteraca bio je 4:2 u korist Novosađana, tako da je konačan rezultat bio 6:4.

- Moja poslednja utakmica je bilo to finale Kupa prošle godine, koje smo nesrećno izgubili posle penala. Ostao je veliki žal što se nisam oprostio osvajanjem trofa, ali šta je-tu je. Mislim da momci sada imaju kvalitet, da imaju velike šanse da osvoje Kup, odnosno da ga vrate. Verujem da će to uraditi, imaju jako dobar tim, jako dobro igraju što su i pokazali. Vezali su 17 pobeda za redom, tako da kvalitet imaju. Videćemo i navijaćemo, naravno - istakao je Strahinja Pavlović.

Sedmo uzastopno finale Kupa Srbije crno-beli ove, 2021. godine igraju 25. maja na stadionu "Rajko Mitić". Tim povodom javili su se brojni nekadašnji fudbaleri i treneri Partizana, koji su dali svoje viđenje predstojeće utakmice. Pre svega, oglasio se Miroslav Đukić, koji je istakao u prvi plan svog kolegu Aleksandra Stanojevića kao važan faktor.

- Sale i ja smo radili zajedno godinu dana. Radi se o jednom velikom profesionalcu i veoma mi je drago zbog uspeha koje niže. Uspeo je da stvori jedan Partizan koji liči na njega. Jedna agresivna ekipa, igra timski, borbeno, brz kontranapad, mislim da su mu to glavne karakteristike. Želim mu sve najbolje u finalu protiv Zvezde. Mislim da će to biti izjednačena utakmica, teška, tvrda, u kojoj će odlučivati mali detalji. Mislim da Partizan može do titule jer ima zaista dobru ekipu i nalazi se u dobrom momentu - zaključio je Miroslav Đukić.

Pritisak će prema Brašancu biti jedna od najvažnijih stvari na utakmici koja se igra u utorak.

- Pratim Partizan, kao i sve ove godine od kada sam otišao. Siguran sam, kao i svi bivši igrači Partizana, pogotovo mi što smo odrasli u Partizanu. Vidim da ekipa igra izuzetno dobro, imaju veliko samopouzdanje, u svakom trenutku znaju šta treba da rade na terenu, dosta igrača postiže golove. Mislim da imaju velike šanse da uzmu trofej.

- Pozdravljam i trenera Stanojevića, znam da on sve te derbije i velike utakmice priprema na fascinantan način i da će ekipa ući maksimalno koncentrisano u finale i da će ići po trofej, što je najvažnije i što svaki navijač Partizana želi da vidi od ekipe. Sigurno da će imati veliki pritisak, ali nadam se da ih to neće sputati i da će na kraju uspeti da obraduju sve nas koji ćemo taj dan biti uz Partizan - dodao je Brašanac.

Slično je mišljenje nekadašnjeg fudbalera Partizana, Nikole Milenkovića. On se nada da će crno-beli uspeti da uzmu svoje "parče" kolača pobedom u finalu protiv Crvene zvezde.

- Pratim Partizan, svaku priliku koju mogu koristim da gledam. Partizan je moja druga kuća, napravio sam svoje prve fudbalske korake u Partizanovoj školi, ostvario svoje snove. Mislim da trener Stanojević radi odličan posao, ekipa stvarno lepo izgleda na terenu. Mislim da imaju dobre šanse u finalu Kupa, želim im svu sreću, poručujem im da veruju u sebe, svoje kvalitete i potencijale, da se bore do kraja i mislim da pobeda neće izostati. Ove sezone, kako su igrali i koliko su dali od sebe, mislim da zaslužuju da osvoje finale Kupa - ističe Milenković.

A šta kaže legendarni Saša Ilić? Dugogodišnji kapiten crno-belih ističe da je titula mnogo bitnija od Kupa, ali da će se zadovoljiti ukoliko Partizan završi sa peharom najmasovnijeg takmičenja u Srbiji.

- Ne idem na stadion, ali gledam svaku utakmicu. U kontaktu sam sa većinom igrača, bodrim ih. Znam da je sad malo težak period za Partizan, ali i iz gorih situacija smo se izvlačili. Sutra je ta prilika da pobedom protiv večitog rivala na njihovom stadionu osvojimo trofej i koliko - toliko ublažimo sezonu. Titula je bitnija od Kupa, ali u svakom slučaju, ako već nismo titulu, da uzmemo Kup.

- Meni su to ranije pričali kada sam bio igrač, da ih savetujem. Oni već znaju šta donosi utakmica protiv večitog rivala, kako treba da se ponašaju. Jedino što ja mogu da kažem je da budu hladne glave, mirni, stabilni. Jednostavno, derbi je utakmica gde odlučuju detalji, što znači da moraju da budu koncentrisani svih 90 minuta i iskoriste taj neki momenat kojeg će sigurno biti na utakmici i nadam se da ćemo se posle utakmice svi radovati - zaključuje Ilić.

Partizan Kup 2020 Foto: MN Press

Za kraj, reč su imali Saša Zdjelar i Nemanja Stevanović koji će istrčati na teren stadiona "Rajko Mitić" tokom sutrašnjeg dana. Kažu da će to biti utakmica kao i svaka druga sa Crvenom zvezdom i da će najsitniji detalji odlučivati.

- Za svaku utakmicu se posebno pripremamo i svaka je posebno bitna. Sigurno da je derbi neko novo iskustvo, nova utakmica. Iz svog iskustva iz derbija, uvek jedan od detalja odluči, tako će biti i ovaj put. Utakmica mnogo toga donosi i mi smo toga svesni. Pripremamo se kao i za svaku utakmicu i daćemo sve od sebe da, kao i prošli put, sa njihovog stadiona pehar donesemo u našu kuću - poručuje Saša Zdjelar.

- U poslednje vreme, bez obzira što smo izgubili poslednji derbi, izlazili smo više puta kao pobednici. Ne treba neka specijalna motivacija, Zvezda je uzela titulu ove godine, mi moramo da smognemo snage da osvojimo Kup, da spasimo ovu sezonu i uđemo u sledeće prvenstvo sa osvajanjem Kupa kao uvertirom, da probamo da vratimo titulu kod nas i osvojimo duplu krunu sledeće godine - rekao je Nemanja Stevanović.

Video: Stanojević zapretio da će povući ekipu Partizana sa finala Kupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cubaka

    24. maj 2021 | 20:29

    Na pravom su koloseku i ostace jos dugo tamo, bez titule 4 g. i drugu godinu bez kupa. kad neko na prevare i otimanje dolazi do trofeja stigne ga karma kad tad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA