Najluđa liga na svetu koju UEFA ne može da blokira: Osam "kultnih" klubova pokrenulo novo takmičenje

Više nije važna čekovna knjižica, već samo pivo i fudbal...

  • 3
Fk Partizan, Mancester Junajted Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Kad već najbogatiji klubovi sveta nisu uspeli da osnuju Superligu, nezavisnu od UEFA takmičenja, na scenu stupaju oni najsiromašniji, amateri, koji od jeseni započinju svoje ambiciozno takmičenje.

Radi se o Feniks kupu, novom takmičenju koje će premijeru doživeti u septembru.

Inicijator je maleni klub iz Milana po imenu Brera Kalčo, koji će se zajedno sa još osam amaterskih ekipa iz sedam različitih država boriti za novi trofej na međunardnoj sceni.

Najzvučnije ime među učesnicima je FK Junajted iz Mančestera, klub koji su 2005. godine osnovali navijači Mančester Junajteda iz protesta protiv kupovine kluba sa Old Traforda od strane porodice Glejzer.

Učesnici prvog izdanja Feniks kupa "biraju se po socijalnim, istorijskim i kulturnim doprinosima u zajednici", a na spisku učesnika pored Brere i Junajteda su još i Lodiđani 1972 (Italija), DWS (Holandija), HFC Falke (Nemačka), AKS Zli (Poljska), Prag Reptors (Češka) i Kuenka Mestaljistes 1925 (Španija).

U osnivačkom saopštenju pokretači Feniks kupa poručuju da je njihov projekat veliki korak za amaterski fudbal.

- Osam klubova poznatih širom sveta po posebnim vidovima društvenog uticaja, bilo da su osnovani od strane navijača ili da su deo velikih kulturnih projekata, drugim rečima "kultni" evropski amateri, odlučili su da pokrenu Feniks kup. To nije obično sportsko takmičenje, to je iskustvo povezivanja klubova u neraskidivu zajednicu koja prevazilazi granice modernog sporta.

Tako će od jeseni zaživeti još jedno zanimljivo takmičenje u kojem definitivno neće biti važna čekovna knjižica, već samo pivo i fudbal. Za prave ljubitelje ove igre...

Video: Savićević prelistava kultne fotografije karijere:Pocepao je igrača Partizana, pokazao svoju sliku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokinjo

    7. jun 2021 | 18:50

    Konačno kup gde bi bunkeraš možda dogurali uz sreću u drugi krug u evropi

  • Jović

    7. jun 2021 | 20:39

    Evo takmičenja za JSD. Samo da za dve godine posle PRVE VAR sezone dođu do ZONE BETON LIGE HUMSKE ULICE,gde mogu da izbore izlazak u FENIKS KUP. ☺

  • BralE

    7. jun 2021 | 19:30

    Mozda i pozraji do kraja jeseni. Ove avetinje iz Uefe će im krv popiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA