• 11

Zajedničko saopštenje Partizana i Zvezde: Hoće Superligu sa 12 klubova, finale Kupa uvek u Beogradu

Žele i bolju raspodelu novca od TV prava, promenu pravila za strance, podržavaju izbore na svim nivoima

  • 11

Rukovodstva naša dva najveća fudbalska kluba održala su danas sastanak sa ciljem usaglašavanja stavova oko veoma bitnih tema za razvoj fudbala u Srbiji kao i za naša dva kluba. Partizan i Crvena zvezda razmatrali su sistem takmičenja koji će najverovatnije važiti u budućnosti, podržali su izbore u Fudbalskom savezu Srbije, a razgovaralo se i o nekim drugim stvarima.

U nastavku vam prenosimo saopštenje koje potpisuju Crvena zvezda i Partizan.

- Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba medjusobno da neguju. Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke predloge pre održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sutrašnju sednicu Skupštine:

1. Zahtevamo aktivnu komunikaciju FSS sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac i motor razvoja klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala kako bi izbegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima. Takođe neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mesečno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja i rade u najboljem interesu elitnog takmičenja srpskog fudbala. Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obe zajednice. Takođe predsednici naša dva najveća kluba moraju imati mesto u svim najvišim organima FSS.

2. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

3. Cenimo i pohvaljujemo poboljšanje ugovora za TV prava na €24 miliona za period od tri godine. Neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

4. Smatramo da je neophodna Izmena aktuelnog statuta FSS, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na vaznosti do 2016. godine, a koji je uskladjen sa važećim preporukama i stavovima UEFA.

5. Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3% kojom se između ostalog krši pravilo o zabrani učešća trece strane prilikom transfera.

6. FSS treba da konsultuje naša dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja.

7. Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu.

8. Finalni meč Kupa Srbije usled značaja takmičenja igrati uvek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobičajenoj evropskoj praksi.

9. Predlažemo da od sezone 2022/23 Supeliga broji 12 klubova. Liga bi posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 10 kola.

Duboko verujemo da su naši zahtevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FSS i Zajednice Superlige - stoji u saopštenju koje potpisuju Partizan i Crvena zvezda.

Video: Sjajan gest trenera Partizana: Svoju medalju dao momku iz stručnog štaba

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    A, jel moze svih 12 klubova iz Beograda,,,,mislim da ovo mora biti ultimatum ili,,ili, Treba vas .....

  • 🔴⚪

    А зашто овакви коментари? Сваки клуб може давати предлоге, не и доносити самостално одлуке. Када се сазове скупштина, предлози се стављају на сто и СВИ учесници дају своје мишљење о датом предлогу. Све то лепо пише, само треба неко да прочита. Вест је "ударна" зато што су се два велика ривала сложила око ових одлука, не зато што су их, како кажете, сами донели. 🙂

  • Srle

    Vrlo brzo smo blizu da prvu i drugu ligu igraju samo klubovi iz Beograda, okoline Beograda do 100km i Novog sada. Ostatak Srbije nije bitan.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima