≫ 

Zvanično: UEFA ukinula pravilo gola u gostima, evo kako će od sada klubovi prolaziti dalje

Popularno pravilo je otišlo u istoriju posle 55 godina

  • 23
Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin Aleksandar Čeferin; Foto: Tanjug/AP

Ono što je najavljeno pre nekoliko dana, konačno je i ozvaničeno - od sezone 2021/22, više neće postojati pravilo gola u gostima, saopštila je UEFA na svom sajtu.

Ukoliko se desi da ekipe postignu isti broj golova, onda će odmah uslediti dva produžetka po 15 minuta, a ukoliko i tu rezultat ostane isti, uslediće penali.

Pravilo "gola u gostima" je stupilo na snagu pre pola veka, kada je služilo kao "spas" od odigravanja nove, treće utakmice ili bacanja novčića da se vidi ko će proći dalje.

Kasnije je uvođenje pravila opravdavano i rečima da će klub koji ide na daleko putovanje jedino na ovaj način biti izjednačen sa domaćinom i njegovom publikom, ali i takav argument je imao nekoliko propusta.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je takođe imao nekoliko reči o ovom pravilu.

- Pravilo gola u gostima je bilo sastavi deo UEFA od 1965. godine, međutim, pitanje o njegovom ukidanju je pokrenuto na mnogim sastancima tokom godina iza nas. Nije bilo jednoglasno, ali mnogi treneri, navijači i fudbaleri su se izjasnili o ukidanju ovog pravila - saopštila je UEFA, a Čeferin se okrenuo i poboljšanjima ukidanjem ovog pravila.

Prema njegovim rečima, od sada će domaće ekipe igrati slobodnije jer neće strepeti od potencijalnog primljenog pogotka u prvim utakmicama, koji bi doneli ogromnu prednost njihovom protivniku, a kao još jednu prednost, navode i potencijalne produžetke gde domaći klub mora da postigne dva pogotka ukoliko primi jedan.

Takođe, Čeferin i čelnici UEFA navode da je tehnologija i kvalitet odigravanja utakmica toliko uznapredovao da su i putovanja znatno lakša, a i uslovi koje pružaju domaće ekipe.

Video: Prvi trening na +37: Fudbaleri Crvene zvezde odradili prvi trening

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA