≫ 

Zvezda instalirala VAR sistem na Marakani, čeka se licenca UEFA

Crveno-beli su spremni za novu sezonu

  • 16
Var tehnologija na Marakani Foto: Telegraf

Fudbalski klub Crvena zvezda u utorak je isprobao VAR sistem koji će seledeće sezone funkcionisati na Marakani tokom mečeva za kvalifikacije Lige šampiona, ali i domaće Superlige.

Zvanično je Zvezde krenula u licenciranje VAR-a, a izveštaj se dalje šalje UEFA i onda na osnovu toga evropska kuća fudbala daje dozvolu za rad.

Za sada nema garancija da će VAR tehnologija biti primenjivana od samog početka nove sezone, a verovatnija je opcija VAR u Superligi vidimo nakon nekoliko početnih kola, dok se tehnologija istestira i instalira na svim stadionima.

Podsetimo i na neka pravila VAR tehnologije:

- Upotreba VAR-sistema na fudbalskim utakmicama bazira se na nizu načela, pri čemu se sva načela moraju primenjivati na svakoj utakmici u kojoj se upotrebljava VAR-sistem:

*VAR sudija je član sudijskog tima sa nezavisnim pristupom video-snimku utakmice koji može pomoći sudiji samo u slučaju „jasne i očigledne greške“ ili „propuštenog ozbiljnog incidenta“, a koji se odnosi na sledeće situacije:

a. Pogodak/nema pogotka

b. Kazneni udarac/Nema kaznenog udarca

c. Direktan crveni karton (ne drugi žuti karton/opomena)

d. Pogrešan identitet (kada sudija pokaže žuti karton ili isključi pogrešnog igrača ekipe koja je načinila prekršaj)

Sudija uvek mora da donese odluku, tj. sudiji nije dozvoljeno da odloži odluku pa da potom pomoću VAR-sistema donese odluku.

Prva odluka koju sudija donese neće biti promenjena osim ako pregled snimka jasno pokaže kako je odluka bila „jasno i očigledno pogrešna“.

Osim uvođenja VAR tehnologije FSS je odlučio i da ne skrati Superligu, tako da će ostati 16 klubova.

To znači da će sledeće godine 16 klubova igrati u Superligi od čega će dva da ispadnu, a dva da igraju baraž sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim ekipama iz Prve lige Srbije.

Korigovana je i odluka o ograničenju broja stranih igrača i to tako što je ostalo ograničenje od četiri inostrana igrača koji istovremeno mogu biti u igri, dok nema ograničenja u broju inostranih igrača upisanih u protokol.

Video: Gol Spartaka koji bi sigurno bio poništen da u Srbiji postoji VAR

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GG

    7. jul 2021 | 10:55

    Za glodare znaci da vise nece biti namestanja 3. ili 4. mesta vec te se boriti mozda cak i za opstanak!

  • Drekavac

    7. jul 2021 | 10:41

    Sada ce kmekavci da zauzmu zasluzenu poziciju na tabeli 😜😂

  • Eeee

    7. jul 2021 | 10:25

    A jel to znaci vise nema golova sa atletske staze, penala kad god je gusto i kad zvezda gubi kao protiv Indjije, penala cim se zvezdin igrac saplete na pertle pa cak i 2 metra van 16, ofsajda, igranja rukom itd itd... ili ce izgleda toga biti i dalje jer ce i var i sudije i dalje biti zvezdine? Pitam za komsiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA