≫ 

Zvezda se vraća na "mesto zločina" posle 6 godina: Sve što bi trebalo da znate o rivalu crveno-belih

Tu su i fotografije iz 2015. godine kada su crveno-beli u kvalifikacijama za LE igrali sa Kairatom

  • 9
FK Kairat Foto: Telegraf

Posle šest godina i onog meča u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, Crvena zvezda će ponovo "ukrstiti koplja" sa Kairatom iz Almatija koji je tada crveno-bele pomeo u dvomeču (2:0, 2:1)!

Samo za razliku od tog perioda, Zvezda je taj klub koji je rasla iz godine u godinu i posle dve Lige šampiona i dve Lige Evrope biće favoriti u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Podsetimo, Kairat je izbacio Makabi Haifu i 21. i 28. jula će igrati protiv srpskog šampiona.

Ono što Zvezdu sledeće sedmice čeka u Almatiju jeste vremenska razlika od četiri sata koja je i 2015. pravila problem, ali i visokra temperatura s obzirom na to da je u utorak i sredu najavljeno od 19 do 32 stepena Celzijusa. Takođe, tadašnja ekspedicija je putovala skoko osam sati do Kazahstana, uz (ne)očekivano stajanje u Bakuu.

Kairat je pre šest godina imao jasan cilj: da osvoji titulu i da pokušaju da uđu u Ligu šampiona. Titulu su uzeli tek 2020. godine, dok su u Evropi dogurali samo do plej-ofa LE kada su ispali od Bordoa upravo u toj sezoni kada su izbacili srpskog šampiona.

Glavna zvezda tima trenutno jeste Brazilac Vagner Lav. Iako ima 37 godina, nekadašnji napadač CSKA je protiv Makabija pokazao da je i te kako opasan. Čak je postigao i vodeći pogodak.

Crnogorski vezista Nebojša Kosović, inače bivši igrač Vojvodine i Partizana, jedan je od glavnih igrača Kairata. Bio je asistent u Izraelu, dok je kod prvog gola Lava u revanšu sjajno kreirao akciju.

Gvinejac Žose Kante je takođe jedan od onih igrača koji će pretiti defanzivcima Zvezde. Ove sezone je dao osam golova, a tokom kariejre je igrao za Legiju i Himnastik.

Artur Šušenačev je trenutno najbolji strelac tima sa devet golova, a u pitanju je igrač koji je produkt akademaije kluba. Za Kairat igra i srpski defanzivac Rade Dugalić kog je čak i Zvezda htela da dovede ovog leta. Tu je i Maki Banjak koji je prošlu sezonu proveo u Partizanu.

Vlasnik kluba je tamošnji biznismen Kairat Boranbajev koji je istovremeno i predsednik tamošnje lige. Takođe, član je izvršnog komiteta UEFA, a njegova ćerka je udata za unuka predsednika države. Prvi je otvoprio Mekdonalds u Kazahstanu, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 350 miliona dolara.

Stadion Kairata prima oko 24.000 gledalaca, a pre šest godina protiv Zvezde bio je poprilično ispunjen. Kao i sada protiv Makabija, što se, naravno, očekuje i za sedam dana kada crveno-beli ponovo budu gostovali.

Ono što je zanimljivo jeste to da je generalni direktor  Zvezde Zvezdan Terzić i 2015. i 2021. godine "molio Boga" da na žrebu ne izvuku Kairat, ali će sada imati šansu da se revanšira Boranbajevu.

- Kairat ima budžet oko 25 miliona evra, plus dalek put do Kazahstana, vremenske zone, tako da bih više voleo da igramo protiv Makabija Haife, šampiona Izraela - poručio je Terzić nedavno, ali mu se želja nije ispunila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    14. jul 2021 | 19:09

    Ja se sećam kad smo i Real izvlačili,pa se igrali sa njim.A sad?Zbog ovakvih stvari volim sto sam ostario!

  • Drekavac

    14. jul 2021 | 18:28

    Kako njima tako nama sto se tice putovanja a ostalo srce na teren i prolaz zagarantovan.

  • Nusknvp

    14. jul 2021 | 19:02

    Neka bude repriza zlocina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA