≫ 

Vazura: Partizan mora da osvoji titulu! Smanjićemo budžet, finansije nisu sjajne, ali je sve redovno

- Naravno, želje su vezane i za Kup Srbije, kao i plasman u grupnu fazu Lige konferencija, jer prošle godine nisu igrali Evropu - dodaje prvi operativac kluba iz Humske

  • 70
Miloš Vazura Foto: MN Press

Glavni deo posla u prelaznom roku Partizan je okončao na vreme, pre početka priprema za novu sezonu, usled čega je trener Aleksandar Stanojević nesmetano mogao da radi, te svaki naredni korak u Humskoj "mere" bez pritiska i žurbe. Generalni direktor Miloš Vazura, kome su finansije u opisu posla, kaže da angažovanjem trija Saničanin - Pantić - Rikardo, nije stavljena tačka na letnju "pijacu" i da će tim biti pojačan sa bar još jednim imenom, ali kada sportski sektor pronađe profil igrača koji se apsolutno uklapa u zahteve struke.

Što se finansija tiče, Vazura kaže da one nisu blistave, ali da su dovoljno dobre da crno-beli ne moraju da prodaju kako bi živeli, jer su u bliskoj prošlosti ostavrili unosne transfere. Uprkos navedenom, klub će nastojati da smanji budžet za plate kako bi i dalje nesmetano funkcionisao.

Prvi operativac se dokatao i drugih tema: borbe za titulu, mladih igrača u timu, planiranih odlazaka, očekivanih priliva u kasu od bivših igrača koji su pred transferima u inostranim klubovima...

- Prelazni rok je suštinski na početku, a mi smo dovođenje igrača priveli kraju, angažovanjem trojice pojačanja. Smatramo ih baš dobrim, naročito posle pripremnog perioda, izveštaj trenera Aleksandra Stanojevića i ljudi iz sportskog sektora Ivice Ilieva i Ivice Kralja je pozitivan. Počev od Siniše Saničanina, koji se dobro uklopio. Što se tiče Rikarda, hteli smo stranca koji je već bio u Partizanu. Na dolasku Gomeša radili smo od januara, nije bilo nimalo lako, ali smo uspeli. Svakom strancu je potrebno nekoliko meseci za prilagođavanje, međutim, Rikardo je živeo u Beogradu, zna kako funkcioniše Partizan, prema izveštaju koji sam dobio na pripremama je delovao kao da nije ni odlazio. Danilo Pantić izgleda dosta dobro. Moja želja je bila da bude igrač Partizana, zna kakve smo razgovore vodili poslednje tri godine. Kad je naš drugačije će da igra, nije isto kad je fudbaler na pozajmici. Očekujem od njega dosta - kaže Miloš Vazura.

Koje su ambicije Partizana u narednoj sezoni i šta su prioriteti?

- Biće teško i dugačko prvenstvo, ali moramo da se borimo za titulu. Moramo i za Kup da se borimo, kao i za plasman u grupnu fazu Lige konferencija, jer prošle sezone nismo igrali Evropu. Bitno je da igramo što duže na međunarodnoj sceni i budemo konkurentni za naslov prvaka u Srbiji.

Smanjićemo budžet, ne može da se izdrži

Kakav je status Bojana Matića i Petra Gigića, koji nisu u konkurenciji za prvi tim, niti su bili na pripremama, ali treniraju sa ekipom?

Maki Banjak, Miloš Vazura Vazura i Banjak Foto: Privatna arhiva

- Oni su igrači Partizana. Radimo na tome da neke prosledimo na pozajmicu, neke da pustimo možda da odu u druge klubove. Dosta igrača je već otišlo. Moramo da smanjujemo budžet, ne možemo finansijski da izdržimo višak igrača koji nisu ni na mapi, nisu ni za klupu, kamoli prvih 11. Moramo da smanjujemo kadar, dosta smo uradili na tom planu. Nastavićemo trend da igrače koji se nisu pronašli ili nisu prilagodili Partizanu da im pomognu da nađu drugi klub ili eventualno daju više nego ovde.

Šta se dešava sa igračima iz prvog tima za koje se pominjalo da imaju ponude, poput Šćekića, Zdjelara, Markovića?

- Ima raznih ponuda, ali ništa nije tako ozbiljno. Sve su to priče. Dosad je jedino konkretno bilo za Makija Banjaka i Kamerunac je otišao. Deluje da prelazni rok i u svetu kreće kasnije. Očekujemo da ćemo za neke igrače dobiti ponude. Zasad je sve na nivou razgovora, a kao neko ko se bavi ovim poslom to ne smatram ozbiljnim.

Osim štopera Matije Đorđevića koji je potpisao profesionalni ugovor, šta se dešava sa ostalim mladim igračima koji su prošli pripreme u Sloveniji?

Miloš Vazura Foto: Marko Jovanović

- Ostaju svi u prvom timu, Marko Milovanović i Samed Baždar, baš kao i Mateja Đorđević. To me raduje, budućnost su Partizana, uz Nemanju Jovića. Drago mi je da, posle Strahinje Pavlovića i Filipa Stavanovića, „neki“ Jović vodi ovu ekipu, što je dokaz da Omladinska škola Partizana radi kvalitetno, čim neprestano izbacuje talente za prvi tim. Nije da ih guramo ili da igraju samo zato što su mladi, već što vrede. Jović je igrao sjajno tokom priprema, Milovanović bio prvi strelac tokom boravka u Sloveniji, Baždar već sad zanimljiv velikim klubovima...

Za Sameda Baždara se interesovao Juventus?

- To su sve razgovori. Mnogi klubovi su pitali za Sameda, ali daleko je to od bilo čega. Dečko prvo mora da igra u Partizanu, a kad se dokaže ovde lako će doći do velikih klubova.

Nije loše ni ako Suma ostane

Sejduba Suma je na prodaju. Po kojoj ceni?

Sejduba Suma Sejduba Suma na meču sa Vojvodinom Foto: Marko Jovanović

- Ne radim tako da stavljamo okvire. Čekamo, pregovaramo... Zavisno i od njegovih želja. Dugo je Suma u Partizanu, sve ćemo raditi da i on i mi budemo zadovoljni. Tu je, sa prvom ekipom, igraće dok ne bude neke ponude. Ako ne – ostaće. Nije ništa loše. Niko ne kaže da mora da ide. Nažalost, nije otišao na pripreme, jer su mu ukrali pasoš, čekao je potom vizu za ulazak u Sloveniju, što je bio veliki hendikep i za njega i za tim. Zbog glupe stvari nije prošao pripreme. To je stvarno nedopustivo, ali se desilo...

Šta kaže trener Stanojević: da li ga i gde vidi u timu?

- To ćete pričati sa Ivicom Ilievim i Ivicom Kraljem. Otprilike znam, ali ne želim da zadirem na njihov teren. Trener ima svoj stav i mi ga apsolutno poštujemo.

Žan Kristof Bajbek se od kraja prošle sezone nije ni pojavio u Beogradu?

žan filip bajbek Bajbek se pokazao kao promašaj Foto: youtube/Partizan

- Sa njim pregovaramo o raskidu ugovora. Nažalost.

Dešava li se nešto sa „slučajem Asano“?

- Podneli smo tužbu, advokati su mi rekli da se odgovor druge strane očekuje početkom avgusta. Slučaj prvo ide pred nadležne organe FIFA, tek posle se seli na Tribunal za arbitražu u sportu, kao poslednju istancu. Nije se Japanac u međuvremenu javio, međutim, pravnici su mi predočili da je naša tužba ozbiljna i da dobro stojimo po tom pitanju.

Finansije nisu sjajne, ali su plate redovne

Kakva je finansijska situacija u Partizanu?

- Sigurno nije sjajna, ali su plate redovne. Ne verujem da bilo koji klub na svetu može da se pohvali dobrom finansijskom situacijom, a Partizan je zimus zaključio transfer Filipa Stevanovića u Mančester Siti, možemo da nabrojimo koliko je sličnih poslova bilo. Očekujemo da budemo stabilni, znamo da ćemo ostvariti neke transfere, a nadamo se da ćemo igrati u Evropi.

FK Partizan - FK Rad Vazura i Vučelić Foto: Marko Jovanović

Neki igrači imaju veće plate nego što bi, primera radi, dobili u Španiji?

- Tako je. Razgovaramo o smanjenju nekih ugovora. Polako... Ne možemo o tome da pričamo sa svima, ako neko nema veliku platu ili neki igrači opravdavaju to koliko su plaćeni. Idemo u tom smeru. Sve zavisi od transfer politike. Sigurno ćemo dovesti još jednog igrača. Tražimo, nećemo da žurimo niti, smemo da pogrešimo. A odlasci zavise od ponuda. Jedno su želje, drugo mogućnosti. Ako neko prati naš rad videće da su naši odlasci uglavnom bili pozitivni u poslednjih pet godina, uvek smo u plusu, nadamo se da će tako biti i sad, uprkos teškoj situaciji i činjenici da sad uglavnom poslovi svode na pozajmice na nekim otkupima. Očekujemo veliki transfer Umara Sadika gde Partizan ima ogromne procente. Partizan ne mora nikog da proda da bi dobio neki priliv. Imamo i Blekija Milenkovića, Vlahovića, možda ode Mitrović... Ne moraju da promene federaciju, jer je sad na snazi drugačije pravilo, može da ode u istu zemlju, a Partizan će dobiti tri procenta od transfera svakog fudbalera. Ako pričamo o Vlahoviću, može da bude posao vredan 60.000.000 evra što bi značilo da nama sleduje 1.800.000.

Možete li da pojasnite situaciju oko Umara Sadika?

- Almerija je imala obavezu da u slučaju plasmana u Primeru mora da otkupi 30 procenata koje smo zadržali za 3.000.000 evra. Sad je to neobavezujuće, mogu kadgod hoće da kupe 30 procenata za 3.000.000, a onih deset odsto ostaje kad se odbije ono što su nam već Španci dali. U kontaktu smo, Sadik već ima nekoliko ponuda, a Partizan će sigurno, u najgorem slučaju, dobiti još 4.000.000 evra.

Šta se dešava sa kapitenom Vladimirom Stojkovićem? Ima li ponudu iz Saudijske Arabije i hoće li produžiti ugovor koji mu ističe na zimu?

- Stojke ja naš kapiten, deo naše familije, izgradili smo sjajan odnos. Sa njim ćemo se lako dogovoriti. Vidim da u medijima piše da ima ponudu, da ide, ali mi o tome ne razmišljamo. U subotu će biti među stativama.

Video: Novi štoper Partizana, Saničanin o Rikardu: Raduje me što je tu, uvek smo se peglali na utakmicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран

    15. jul 2021 | 19:09

    Даће Бог да док је ова управа у Партизану не освојимо никада ништа. Марш сви из Партизана на челу са Вучелићем и тобом. Иди и клечи пред Вучићем да вам дозволи макар један трофеј, али без обзира на све следи вам говњива мотка.

  • 6+4+3=2

    15. jul 2021 | 17:07

    vama je i drugo mesto pod ?

  • Delija

    15. jul 2021 | 17:08

    A da promenis terapiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA