≫ 

Evo kako Zvezda i Partizan mogu zajedno u LŠ: Srpski timovi u najvažnijim kvalifikacijama u istoriji

Zvezda, Partizan, Vojvodina i Čukarički u istorijskoj misiji

  • 19
Zvezda, Partizan, Liga Sampiona Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN press

Srpski klubovi ove nedelje počinju svoj evropski put, pošto sva četiri predstavnika igraju svoje mečeve u kvalifikacijama. Ovo će za naš fudbal biti najvažnije kvalifikacije u istoriji, jer konačno imamo realnu šansu da završimo iznad 15. mesta na UEFA listi nacionalnog koeficijenta, što donosi dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Crvena zvezda će "probiti led" od srpskih klubova u Evropi ovog leta, pošto u sredu od 16 časova gostuje šampionu Kazahstana Kairatu. Istog dana od 20.00 Čukarički dočekuje Sumgait, dok će našu zemlju. U četvrtak će nas predstavljati Partizan koji dočekuje Dunajsku Stredu (21.00) i Vojvodina koja gostuje Panevezisu iz Litvanije (17.30).

Srbija se početkom nove evropske sezone kotira nikad bolje i nalazi se na 13. mestu na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta sa 23.875 bodova. Podsetimo, zemlje koje završe među 15 najboljih dobijaju privilegiju u vidu dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i predstavnika u Ligi Evrope, gde ove sezone neće biti srpskih predstavnika, već ekipe osim šampiona igraju kvalifikacije za trećerazredno takmičenje Ligu Konferencija.

Srbija ima solidnu zalihu u odnosu na Hrvatsku, koja je prva ispod crte sa 2,725 bodova manje. Našemm timu će najveći konkurenti biti Kipar, Švajcarska, Hrvatska, Turska, Švedska i Grčka, pa se treba nadati i što ranijim ispadanjima njihovih predstavnika u kvalifikacijama.

Ipak, srpski klubovi imaju sve u svojim rukama. Ukoliko bar dva naša predstavnika obezbede grupnu fazu takmičenja, gotovo je izvesno da će Srbija osigurati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2023/24.

UEFA nacionalni koeficijent, start kvalifikacije, Evropa Trenutno stanje na tabeli nacionalnog koeficijenta; Pritnskrin: Kassiesa.net

Od presudne je važnosti i da ostali srpski klubovi počnu da skupljaju bodove u Evropi, da ne bude sve samo na Zvezdi i Partizanu, a da ostali svoje evropsko takmičenje iz godine u godinu završavaju u "sezoni kupanja".

Bodovanje u kvalifikacijama je isto za sve, bez obzira na to da li je u pitanju Liga šampiona, Liga Evrope ili Liga Konferencija. Za svaki remi se dobija 0,5 bodova, a za pobedu jedan bod. Osvojeni bodovi se kasnije dele sa brojem predstavnika u evropi, što je u slučaju Srbije četiri.

Ukoliko bi srpski klubovi ostvarili sve pobede u sredu i četvrtak, a svi su favoriti u svojim prvim mečevima, to bi srpskom fudbalu donelo ceo bod za nacionalni koeficijent, što nije zanemarivo, zato su od velike važnosti utakmice večitih, ali i Čukaričkog i Vojvodine. Isto važi i za revanše.

Svi naši predstavnici znaju i potencijalne rivale za dalji tok kvalifikacija.

Ako Zvezda prođe Kairat, u trećem kolu je favorit protiv pobednika duela Alaškert - Šerif. Partizan će u trećem kolu, ako prođe Dunajsku Stredu, igrati najverovatnije protiv ruskog Sočija, koji prvo mora da prođe Keslu iz Azerbejdžana.

Čukarički u potencijalnom trećem kolu može na pobednika duela Hambarbi - Maribor, a Vojvodina nije imala sreće, pa joj je potencijalni rival LASK iz Austrije.

Petnaesto mesto je prioritet za srpske klubove, ali ukoliko bi kojim slučajem Srbija zadržala 13. mesto na kojem je trenutno, onda bi srpski šampion kvalifikacije za Ligu šampiona počinjao od plej-ofa, što bi faktički značilo i obezbeđivanje grupne faze u Ligi Evrope i ozbiljan novčani bonus samo od igranja plej-ofa Lige šampiona.

Nema sumnje, pred srpskim fudbalom je istorijska misija, nadamo se da će što duže trajati, jer će u tom slučaju biti živa i višedecenijska nada da ćemo u najelitnijem takmičenju nekada imati dva predstavnika.

Mečevi srpskih klubova u Evropi:

Kairat - Crvena zvezda, 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona (sreda, 16.00)

Čukarički - Sumgait, 2. kolo kvalifikacija za Ligu Konferencija (sreda, 20.00)

Panevezis - Vojvodina, 2. kolo kvalifikacija za Ligu Konferencija (četvrtak, 17.30)

Partizan - Dunajska Streda, 2. kolo kvalifikacija za Ligu Konferencija (četvrtak, 21.00)

Video: Godinu dana nije viđena ovakva slika: Delije bakljama obasjale i Marakanu i Topčidersko brdo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    20. jul 2021 | 12:40

    Сваке године исто се пише, a само Звезда јури коефицијент...јер гробари оду на плажу да се купају, јер је лето па да не прескоче сезону купања...

  • 🔴🔵⚪

    20. jul 2021 | 12:38

    Teško, Zvezda će sigurno igrati grupnu fazu, nadajmo se da će Čika ili Vojvodina uspeti...

  • Dejan

    20. jul 2021 | 12:40

    Vece su sanse da Vojvodina prodje LASK, nego patlidzan one ruse, ako uopste dodje do njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA