≫ 

Partizanovo dete otkriva šta mu Grobari traže pred meč Zvezda - Kairat i kakvo je čudo Vagner Lav

Nebojša Kosović za Telegraf o duelu sa Zvezdom sa kojom je vodio mnoge bitke u prošlosti na večitim derbijima

  • 38
Nebojša Kosović

Foto: Fckairat.com

Pune četiri godine je Nebojša Kosović vodio borbu sa Crvenom zvezdom kao prvotimac Partizana i kada mu se verovatno učinilo da je ta saga zauvek okončana, kvalifikacioni žreb za Ligu šampiona je "ukrstio" njegov sadašnji klub Kairat sa prvakom Srbije.

Dovoljno da se emocije dokazanog "partizanovca", a Kosović to svakako jeste, ponovo probude, da prostruji krv i evociraju uspomene na dane iz Humske, ali i dodatno podigne motiv sa mečeve sa crveno-belima (sreda, 16.00, Arena sport, RTS), koji ovoga puta imaju veliku ulog i specifičnu težinu.

Kako bivši prvotimac crno-beli dočekuje utakmicu sa Zvezdom, koga smatra favoritom, gde vidi prednosti, a gde mane svog tima, koga posebno ceni iz redova rivala i šta su mu poručivali navijači Partizana pred duele beogradskim klubom, ispričao je i intervju za Telegraf.

No, krenimo redom...

- Dočekujemo dvomeč sa Crvenom zvezdom u pozitivnom raspoloženju. Prošli smo prvo kolo, Makabi iz Haife koji je izuzetno ozbiljna ekipa i to nam je dodatno podiglo samopouzdanje da verujemo da možemo da napravimo još jedan korak unapred. Zato vlada čak i malo nastpljenje da utakmica sa Zvezdom što pre počne. Nadamo se, naravno, pozitivnom rezultatu na svom terenu, ali znamo da neće biti nimalo lako, jer i rival ima dobar tim - kaže Nebojša Kosović.

Zvezda je favorit, ali imamo svoje adute

 

Nebojša Kosović, Milan Borjan

Nebojša Kosović u duelu sa Milanom Borjanom; Foto: MN Press

Kada je uloga favorita u pitanju, Kosović "težinu" prebacuje na tas rivala iz Beograda.

- Iskreno, favorit u predstojećim mečevima je Zvezda. Imaju iskustvo igranja u Evropi, dobre igrače i trenera. Zato im dajem malu prednost. Kairat je prošao prvo kolo, obezbedili smo još tri evropska meča, ali se nećemo zadovoljiti time. Idemo korak po korak i potrudićemo se da pariramo Zvezdi što bolje možemo.

Upitan šta su prednosti Kairata u odnosu na Crvenu zvezdu bivši fudbaler Partizana kaže:

- Prednost Kairata je činjenica da u Kazahstanu takmičenje uveliko traje, sezona je odavno počela i već smo odigrali pola mečeva, a Crvena zvezda je tek izašla iz priprema i počela prvenstvo. Rekao bih da smo fizički u boljem stanju, što je i prirodno s obzirom na navedene okolnosti. Ipak, "ne hvatamo" se za to previše, jer se i u taboru rivala radi profesionalno i verovatno su u korektnom stanju i da će odgovoriti maksimalno u dva predstojeća meča.

- Ako pričamo o Zvezdinim prednostima, rekao bih da je iskustvo takmičenja u kvalifikacijama, u minulih četiri, pet godina svakako na njihovoj strani. Igrali su grupnu fazu Lige šampiona i Lige Evrope i znaju kako se igraju utakmice nalik ovima. Ipak, imamo i mi svoje adute i verujem da ćemo umeti da ih iskoristimo na pravi način. Biće to sigurno ozbiljni mečevi, puni ritma.

Nebojša Kosović

Foto: Fckairat.com

Do pre dva dana u Kairatu je postojala bojazan da će se meč sa Zvzedom igrati bez publike, ali je na kraju ipak odlučeno da navijači budu na tribinama, doduše u umanjenom broju.

- Bila nam je bitna ta odluka u Almatiju i svi smo čekali glavnog epidemiologa da se oglasi u vezi sa navijačima na stadionu. Na kraju je dozvoljen određeni broj, dakle, biće publike, biće lepa atmosfera, teren je odličan takođe i nadamo se da ćemo u tim uslovima ostvariti ono što želimo.

Kako se meč sa Zvezdom bližio, tako su i pitanja Kosovićevih saigrača u vezi sa rivalom bila sve češća.

- Počeli su da me pitaju još od žreba gde smo se ukrstili i za igrače Crvene zvezde i za navijače. Zanima ih ko je najbolji fudbaler u timu, ko pravi razliku, ko je opasnost na koju treba obratiti pažnju, pa smo Rade Dugalić i ja pokušali da im damo što više informacija i približimo situaciju.

Rade Dugalić, FK Kairat

Rade Dugalić; Pritnskrin: Youtube/TSPORT GROUP

Očekivano, Kosović je apostrofirao najboljeg u redovima protivnika, a nije bilo teško pogoditi na koga je mislio.

- Za mene lično je Aleksandar Katai najveća opasnost u redovima Crvene zvezde. Radi se o lucidnom, odličnom igraču, može potezom da reši utakmicu. Igra podjednako dobro sa obe noge, odličan jedan na jedan, ima i dobar šut. Uz njega, svakako je to i Mirko Ivanić, koji je takođe majstor, potom Ben... Imaju dobre igrače i moramo da budemo koncentrisani svih 180 minuta.

Aleksandar Katai, El Fardu Ben, Mirko ivanić, FK Crvena zvezda

Katai, Ivanić i Ben su najopasniji igrači Zvezde, smatra Nebojša Kosović; Foto: FK Crvena zvezda

Neće Kosović da prognozira ishod prvog meča u Almatiju, ali veruje da zna put do uspeha i prolaska u narednu rundu takmičenja.

- Nezahvalno je prognozirati u mečevima sa velikom težinom, kakav će biti ovaj između Kairata i Zvezde. Jedno je sigurno: Kairat se neće braniti na svom terenu, u to budite uvereni. Ipak, bitno je da pre svega neutrališemo Zvezdine najbolje igrače i da im ne dozvolimo puno prostora da se razigraju, a da uz to pokušamo da pronađemo neki svoj ritam i prilike, koje možemo da iskoristimo. Na mečevima poput predstojećih morate da iskoristite sve što se ukaže, pošto je ulog veliki i nema puno rizika u polju i svaka sekvenca može da odvede utakmicu u drugom pravcu. Dakle, disciplina i koncentracija svih 90 minuta i na domaćem terenu i u Beogradu.

Vagner Lav je čudo

 

Vagner Lav

Vagner Lav, Printskrin: Youtube/Calcio Sovietico

Jedno ime "štrči" u redovima Kairata, nekada jedan od najboljih napadača u Evropi - Vagner Lav, koji i sa 37 godina pokazuje klasu. Brazilac u Kazahstanu doživljava drugu mladost, a Kosović ga apostrofira kao jednog od aduta.

- Timska igra je najveća snaga Kairata, jer nas krasi već duže vreme i zahvaljujući tome smo došli do rezultata. Dobro se krećemo, dorbo se branimo, a uz to imamo Vagnera Lava, koji je neverovatan. Iako ima 37 godina trči kao navijen, pomaže timu u svim segmentima igre, od napada, što mu je posao, do odbrane gde konstantno vrši pritisak na protivničke igrače. To je igrač koji u ovom momentu može da napravi problem bilo kojoj odbrani u Evropi, jer je motivisan, inspirisan na svakom meču i imamo veliko poverenje u njega kao tim. Nadamo se da će nas opet obradovati kako samo on to ume.

Otkako je žrebom određeno da će Kairat i Crvena zvezda odmeriti snage u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Kosović je "zatrpan" porukama navijača Partizana, prijatelja koji su, baš kao i on, pristalice crno-belih.

- Šalju mi poruke podrške i navijači i prijatelji, drugari koji su "grobari". Prizivaju mi gol ili makar asistenciju, pa se nadam da ću im na podršku upravo tako odgovoriti i obradovati ih u naredne dve utakmice. Znače mi te poruke podrške, motivišu me, jer svi dobro znaju da sam veliki "partizanovac" i da mi je taj klub u srcu zauvek - zaključio je Nebojša Kosović.

Video: Godinu dana nije viđena ovakva slika: Delije bakljama obasjale i Marakanu i Topčidersko brdo

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA