≫ 

Barsa nije htela da bude Mesijev taoc pola veka: Laporta otkrio razloge odlaska Lea sa Nou Kampa!

Predsednik kluba povukao riskantan potez

  • 1
Lionel Mesi, Đoan laporta Foto: Profimedia

Predsednik Barselone Đoan Laporta održao je konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema bio odlazak Lionela Mesija iz Barselone.

Simbol kluba, napustio je Nou Kamp posle više od 20 godina, gde je stigao kao 13-godišnji dečak, a potom prošao i čuvenu Barsinu školu La Masiju, posle čega je sa klubom ostvario najveće moguće uspehe.

Razlozi Mesijevog odlaska su finansijske prirode. On je želeo da ode iz Barse još prošle godine, kada je podneo zahtev za raskid ugovora godinu dana ranije. Međutim, na kraju ga je tadašnji predsednik Đozep Marija Bertomeu ubedio da ipak ostane do isteka ugovora, a da na kraju sezone odluči šta će dalje.

Iako je delovalo da je blizu sporazum između njega i Laporte, koji je u međuvremenu dobio izbore u Barsi i postao novi predsednik, na kraju je došlo do pravog veleobrta koji je izazvao fudbalski zemljotres.

Mesijev ostanak iskomplikovalo je što je Primera uvela finansijski fer plej u koji se Mesijev basnoslovni ugovor nije uklapao nikako.

Jedina opcija bila je da Barsa stavi pod hipoteku na 50 godina TV prava nad klubom, čime bi prihvatila da bude taoc pola veka. Laporta takav potez nije želeo da povuče i odlučio je da odustane od Mesija.

- Nažalost, zatekli smo katastrofalnu situaciju po dolasku u klubu. Računi za plate predstavljaju 110 odsto prihoda kluba. Nemamo marginu za plate. Znali smo to od dolaska u klub. Predviđeni gubici i dugovi su veoma veliki.

- Da bismo ispoštovali finansijski fer plej La Lige, morali smo da prihvatimo La Liga sporazum koji bi stavio pod hipoteku pola veka stavio televizijska prava kluba koji postoji 120 godina. Klub je iznad svega. Od igrača, najboljeg igrača sveta, predsednika i svih!

- Leova registracija uključivala je prihvatanje operacije koja nije interesantna za barsu. Razumemo da ne moramo da radimo tako što pola veka prihvatamo hipoteku na Barsina TV prava. Želim da bude jasno da je leo hteo da ostane i da je to želeo i njegov klub.

- Ne želim da stvaram lažne nade. Postoji vremensko ograničenje i on ima druge ponude. I njemu je takođše potrebno vreme da proceni i odluči o novim opcijama - rekao je Laporta.

Pred put na revanš sa Šerifom u Tiraspolj, Zvezda večeras (20.00) dočekuje Napredak i želi pobedu za mir u kući. Kvota na keca je 1,15, a na Sigurnu pobedu (trijumf bez primljenog gola) 1,87. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Napredak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA