≫ 

Zvezda u Moldaviji: Zemlja sa državom u državi i bez slova o sportu u novinama

Fudbaleri Crvene zvezde će od 19 časova odigrati revanš trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Šerifa u Tiraspolju, gradu koji ne prihvata da pripada uopšte Moldaviji

  • 4
Stadion FK Šerif Sheriff Foto: Miloš Bećagović

Kišinjev, glavni grad moldavske republike, u kojem su smešteni srpski novinari, skoro i da ne zna da mu se (zvanično) na njegovoj teritoriji igraju kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje.

Novina na trafici slabo ima, a i kad ima, tu sportskog sadržaja nema. Ne tako ljubazna gospođa mi ruskim akcentom treći put izgovara "ekonomi i poljitika" i da nemam šta dalje da dužim sa pričom.

U supermarketu već mogu da vidim naslove, ali ni tu ne prepoznajem sportski sadržaj, tako da se odlučujem na potez da pitam na ulici prolaznike - da li znaju da danas igra Šerif?

Iz više razloga i više kanala bi mogli da doznate da vam najbolji klub u državi igra bitnu utakmicu. Preko strica, oca, dede, drugara, dnevnika, reklama... Ali, oni to slabo znaju, kao i engleski.

Drugi dan u Kišinjevu i još uvek nisam sreo nekoga ko na solidnom nivou poznaje engleski jezik. Nešto najbliže tom stepenu je recepcionarka u hotelu u kojem odsedamo.

Znači, niska šansa za komunikaciju, a još niže da se naslušam sporta. Moldavci su osvojili samo jednu medalju na Olimpijskim igrama, i to u kajaku, a fudbal možda vole, ali definitivno ne Šerif.

Šerif je za njih "na drugoj strani", a ako pitate ljude iz Tiraspolja, i u drugoj državi.

Stadion FK Šerif Sheriff Foto: Miloš Bećagović

Transnistrija ili Pridnestrovlje, teritorija je koja već više od 30 godina funkcioniše totalno odvojeno od Moldavije i tu situaciju nisam baš prepoznavao dokle nisam došao na granicu dve teritorije.

Očekivao sam nešto, ali nisam znao šta tačno. Možda nekoliko policajaca i puku formalnost, ali ne... Stigli smo na vojni punkt.

Dva prstena granice, pokazivanje mišića i vojne uniforme. Na krovu punkta velika petokraka, srp i čekić, te crveno zelena zastava ne baš priznate države u svetu. Čekao sam sat i po vremena da mi naprave neku vrstu vize kako bih iz Moldavije, po zvaničnim evropskim i svetskim stavovima, prešao u Moldaviju.

Viza je bila na papiru, onakvom što se štampa tiket u kladionici ili račun u marketu, a na njoj je pisalo da sam turista, iako smo naglasili da smo došli zbog posla.

Stadion FK Šerif Sheriff Zgrada sportskog kompleksa FK Šerif u Tiraspolju Foto: Miloš Bećagović

Utakmica Zvezde sa Šerifom poprima totalno drugačiju sliku kada se prođe sve to i kada se sazna nešto više o političkoj situaciji.

Većinski rusko stanovništvo u Tiraspolju jasno smatra da je Šerif njihov, dok većinski moldavsko (čitaj rumunsko) stanovništvo u Kišinjevu i ostatku zvanične republike to ne ne oseća tako.

U utorak će na fantastično fudbalsko zdanje pristići oko šest hiljada ljudi, što je polovina od ukupnog kapaciteta stadiona. Sve zbog korona mera, ali i bez tih mera, Šerif je definitivno samo na papiru moldavski predstavnik.

(Izveštač Telegrafa iz Moldavije, Miloš Bećagović)

>>> Bugarski Ludogorec iznenadio je Olimpijakos u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odigrao 1:1 u Atini, i večeras (20.00) u Razgradu želi da iznaci favorizovane Grke. Kvota na keca je 3,00, na iks 3,10, a na dvojku 2,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Ludogorec - Olimpijakos.

>>> Hoće li doći do istorijskog dvomeča Zvezda - Dinamo Zagreb? Prvo Zvezda treba da u 19.00 prođe Šerif, a od 21.00 Dinamo gostuje Legiji posle zagrebačkih 1:1. Kvota na dvojku je 2,25, na iks 3,10, na keca 3,50, a na prolaz Dinama 1,65. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Legija - Dinamo.

>>> Iako je u Beogradu bilo 1:1, Zvezda je i dalje favorit za prolazak u plej-of Lige šampiona - večeras (19.00) na gotovanju Šerifu kvota na dvojku je 2,00, a kvota da Zvezda ide dalje (bez obzira na koji način) je 1,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Šerif - Zvezda.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    10. avgust 2021 | 11:13

    Zvezdi ni malo nece biti lako, daj boze da se kalifikuje, mora pokazati drugo lice i da dosta trce inace pise im se lose.

  • солунац

    10. avgust 2021 | 11:38

    Станковић уопште није унапредио игру Звезде, не игра се високи пресинг, задња линија је спора до очаја, нема креације игре! Гледајући женско финале у фудбалу ОИ у Токију тешка срца констатујем да Швеђанке и Канађанке играју модерније од наше Звезде! Када неко против нас заигра високи пресинг ми не умемо да изнесемо лопту, Борјан је дегажира и изгубимо је врло брзо. У време златне генерације не памтим да је Дика икада дегажирао лопту већ смо у креацији долазили до противничког гола! Није фора само проћи даље!

  • Mile

    10. avgust 2021 | 12:39

    Navijam za Partizan. Večeras ću navijati za Srbski fudbal. Nama Grobarima odgovara da Stanković bude trener i samo slepci neće priznati da je dotični "gospodin" do sada samo ubirao plodove Milojevićevog rada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA