≫ 

Kepa je majstor za penale: Ušao pred ludi "rulet" u Belfastu i spasio Čelsi za trofej UEFA Superkupa

Viljareal je igrao daleko bolje u drugom poluvremenu, držao se i u produžetku, ali je na kraju posustao nakon penala

  • 9
FK Čelsi Foto: Tanjug / AP

Belo, pa crno, pa belo! Tako je tekla utakmica za fudbalere Čelsija koji su dozvolili nedopustiv pad u igri tokom drugih 45 minuta, koji ih je umalo koštao trofeja UEFA Superkupa. Ipak, vođeni snagom Kepe Arizabalage, koji je ušao da brani samo penal seriju, Plavci su pronašli način da dođu do pobede i prvog evropskog pehara koji se nudi u novoj sezoni - 1:1 (1:0, 1:1, 6:5 posle penala).

Odluka je pala u ludoj penal seriji u koju je Čelsi krenuo promašajem Kaja Haverca, ali je sve vrlo brzo ušlo u egal kada je Mandi u drugoj seriji gađao u golmana Čelsija. Išlo se sve do sedme serije serije sa pogocima, kada je Kepa Arizabalaga postao junak, odbranivši jedanaesterac Raulu Albiolu.

Gledali smo dva potpuno različita poluvremena. U prvoj je delovalo da Čelsi sve drži u svojim rukama, ali to kao da ih je uljuljkalo, pa su u drugom pokazali ozbiljne znake slabosti, koje je Viljareal vešto eksploatisao. Nije delovalo da je odbrana Plavaca na nekom vrhunskom nivou, što dokazuju dva šuta koja su završila na okviru gola, kao i sam pogodak. U produžetku se londonski tim probudio, imao je dobre šanse za pobedu, ali je na kraju morao da je "izrudari" kroz penale.

Ali krenimo redom. Videlo se odmah na startu da je glavna ideja Tomasa Tuhela da nametne visok tempo u prvom poluvremenu i da što pre dođe do gola, kojim bi eventualno slomio moral fudbalera Viljareala. Držali su Plavci loptu u nogama, kao "osice" kružili oko kaznenog prostora i prvu šansu imali su koliko u 6. minutu preko Tima Vernera koji je sa peterca volej uputio pravo u golmana Asenha.

Inicijativa Plavaca se konačno isplatila u 27. minutu kada je Hakmi Zijeh zatresao mrežu. Sjajno mu je loptu na petercu ostavio Kaj Haverc, a ovaj nije imao veće probleme da je smesti u mrežu, pošto je golman već pao na drugu stranu.

Mogao je Čelsi da dokrajči rivale u 36. minutu kada je Kurt Zuma izbio ispred gola posle jednog slobodnog udarca, ali je njegov volej takođe bio prejak i završio je preko stative. Kada se to već nije desilo, Viljareal je namirisao krv i osetio je da može da se vrati rezultatski u meč.

Hakim Zijeh Foto: Tanjug / AP

To je već pokazao detalj iz četvrtog minuta nadoknade prvog poluvremena, kada je Alberto Moreno pucao iz prve unutar kaznenog prostora, ali je na njegovu nesreću pogodio samo prečku. Još jedan Moreno, ali po imenu Đerar je pogodio stativu samo sedam minuta po početku drugog dela igre.

Nije Čelsi nikako uspevao da uspostavi kontrolu. Viljareal je nastavljao da napada i evidentno je bilo da je Unai Emeri pročitao plan Tomasa Tuhela. U 68. minutu je Pervis Estupinjan imao dobru šansu kada je Mendi odbranio njegov šut, ali spasa nije bilo pet minuta kasnije.

Probila je ekipa Viljareala konačno po toj desnoj strani terena, lopta je nekako došla do Dije na petercu, koji je samo elegantno vratio petom Đeraru Morenu koji je utrčavao u kazneni prostor i ovaj je pogodio mrežu.

Đerar Moreno Foto: Tanjug / AP

Iako je Viljareal imao inicijativu i do kraja utakmice, neke stopostotne šanse za pogodak nije bilo, pa se otišlo u dodatnih 30 minuta na "Vinzdor parku" u Belfastu.

Tamo se Čelsi donekle probudio i imao je veće šanse od svog rivala. Ozbiljno je zapretio Pulišić, kada je u 100. minutu njegov udarac prošao malo pored leve stative, a potom i Mejson Maunt koji u drugom produžetku nije iskoristio nešto smušeniju reakciju odbrane Žute podmornice. Sve to nije bilo dovoljno za pobedu, pa se otišlo u već pomenute penale.

PENALI PO SERIJAMA

ČELSI: X O O O O O O

VILJAREAL: O X O O O O X

TOK UTAKMICE

6:5 - Brani Kepa! Čelsi je osvojio Superkup!

6:5 - Nije znao Asenho gde da se baci, ostao je ukopan na sredini, a Ridiger je gađao levu stranu ovoga puta.

5:5 - Lak penal za Fojta. Identičan kao prethodna dva. Nastavljamo dalje.

5:4 - Kristijan Pulišić sada gađa isto mesto kao Raba, a Asenho ide na istu stranu kao Kepa maločas. Nova prednost Čelsija.

4:4 - Nastavlja se ova luda penal serija. Idemo dalje! Raba je siguran, lopta je otišla desno, a Kepa levo.

4:3 - Koliko je siguran sada bio Žoržinjo. Samo je bocnuo loptu i sačekao je Asenha da padne.

3:3 - Auh, pročitao je Kepa stranu, ali je Moj Gomez ipak pogodio. Lopta je prošla ispod ruke golmanu Čelsija.

3:2 - Mejson Maunt pokazuje zašto je jedan od sigurnijih izvođača u Čelsiju. Pogađa desnu stranu za novu prednost Plavaca.

2:2 - Estupinjan je sada bio veoma siguran. Nije imao nikakve šanse Arizabalaga.

2:1 - Alonso se okliznuo, Asenho je otišao u drugu stranu, ali je fudbaler Plavaca ipak pogodio.

1:1 - Ostaje isti rezultat. Kepa brani udarac Mendija! Ponovo smo na početku.

1:1 - Aspilikueta je gađao istu stranu kao Haverc, ali je bio precizniji, pa iako je Asenho pogodio stranu, ovaj nije mogao to da odbrani!

0:1 - Umalo da promaši sada Đerar Moreno, pogodio je stativu i imao je sreće da se lopta ipak odbije u mrežu. Kepa se bacio u pogrešnu stranu.

0:0 - Kaj Haverc se obrukao. Šutirao je pravo u golmana Asenho, koji se doduše odlično bacio u desnu stranu!

PENALI: Odlučeno je da će Čelsi prvi šutirati penale u ovoj seriji i to na gol gde se nalaze navijači Viljareala.

KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA: Sergej Karasjov pokazuje minut nadoknade u Belfastu. Ništa se nije desilo. Penali će odlučiti ko će odneti UEFA Superkup za ovu godinu!

119. minut: Raba dobija žuti karton, a onda šokantna izmena Tuhela - Mendi izlazi, a ušao je Kepa!

117. minut: Delovalo je da je to velika šansa za Viljareal, ali su ruske sudije dosudile ofsajd poziciju. Još dva i po minuta do penala.

114. minut: Na samo sedam minuta smo od penala na "Vindzor parku". Deluje da je to i najpošteniji način da se okonča UEFA Superkup za ovu sezonu posle svega viđenog za ovih skoro dva i po sata.

108. minut: Nije uspeo Mejson Maunt da iskoristi veliku grešku odbrane Viljareala. Došla mu je lopta na desnu nogu na ivici šesnaesterca, šutirao je iz prve, ali je golman Rulji odbranio.

106. minut: Počeo je i drugi produžetak u Belfastu na stadionu "Vindzor park". Prvi napad Čelsija nije doneo preveliku opasnost.

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA: Neće biti nadokande u prvom produžetku. Odmah je ruski arbitar pokazao da se igrači zapute ka klupama.

102. minut: Tražili su fudbaleri Čelsija sada i penal, ali Sergej Karasjov je odlučno odmahnuo rukom. Bližimo se završnici prvog produžetka sa nerešenim rezultatom.

100. minut: Kristijan Pulišić je rešio da nas demantuje. Srećno se odbila lopta do njega posle dodavanja Haverca, ovaj je uspeo da šutira, ali za centimetar pored leve stative.

98. minut: Nažalost, ništa posebno nismo videli u prvih osam minuta ovog produžetka. Čelsi je bezopasan, Viljareal je "pročitao" njihovu igru i deluje kao rival koji bi pre mogao do pogotka u ovih 30 minuta.

91. minut: Krenuo je prvi produžetak napadom Viljareala, koji kreće sa leve na desnu stranu terena. Jedna izmena je načinjena, Pino je izašao u korist Mandija.

KRAJ REGULARNOG DELA UTAKMICE: Alonso pogađa spoljni deo mreže u poslednjem naapdu. Idemo u produžetke na "Vinzdor parku".

90. minut: Četiri minuta je utakmicu u Belfastu produžio Sergej Karasjov. Viljareal je i dalje taj koji napada.

86. minut: Dve izmene i za ekipu Viljareala. Izlaze Alberto Moreno i Dija, dok su na terenu Morlanjes i Raba.

82. minut: Još jednom se na promene odlučuje Tuhel, koji sada pravi interesantnu izmenu. Hadson-Odoi je otišao napolje, dok je Cezar Aspilikueta ušao na teren.

80. minut: Pogodak Viljareala potpuno je oborio ritam utakmice. Čelsi jeste preuzeo loptu u svoje noge, ali je to uglavnom jalova inicijativa koja će im teško doneti bilo šta.

73. minut: GOL, 1-1! Potpuno zasluženo je Viljareal došao do izjednačenja na ovom meču. Čelsi je potonuo, a Đerar Moreno je poravnao rezultat. Prošla je ta lopta nekako po desnoj strani, Dija mu je ostavio petom i imamo egal.

70. minut: Etjen Kapu i Manu Trigeros odlaze van terena, a na njemu su Gašpar i Gomez. Videćemo da li će to promeniti stanje na terenu kad govorimo o ekipi Viljareala.

68. minut: Evidentno je da se Čelsi nalazi u krizi. Estupinjan je sada ciljao, ali je šutirao pravo u golmana Mendija. Iz kornera nije bilo veće opasnosti po londonski tim.

65. minut: Velike promene sada sprema Tomas Tuhel. Izašli su Engolo Kante, Timo Verner i Kurt Zuma, a umesto njih su na terenu Žoržinjo, Mejson Maunt i Andreas Kristensen.

62. minut: Prvi fudbaler koji je završio u beležnici Sergeja Karasjova iz ekipe Viljareala je Jeremi Pino, nad kojim je i načinjen onaj prekršaj kada je Ridiger dobio žuti karton u prvom poluvremenu.

61. minut: Šaloba u poslednjih nekoliko minuta zaista dobro interveniše ispred gola Čelsija. Viljareal pokazuje da se neće tek tako predati.

57. minut: Viljareal je nastavio da napada, a sada je napravio i prvu izmenu na ovoj utakmici. Umesto Pedraze je ušao Estupinjan.

52. minut: STATIVA! Koliko sreće nema Viljareal! Đerar Moreno je šutirao iz velike udaljenosti, bila je to kontra za Žutu podmornicu, ali je Mendi uspeo vrhovima prstiju da skrene loptu na okvir gola.

48. minut: Odmah na početku dobra šansa i za Čelsi. Čekao je Kaj Haverc svoju šansu da uputi udarac sa ivice kaznenog prostora, a kada je to učinio pogodio je spoljni deo mreže.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme u Belfastu. Korner će na startu imati fudbaleri Viljareala, ali on je jako loše izveden.

POLUVREME: Gotovo odmah posle te prilike, Sergej Karasjov je poslao igrače u svlačionicu. Čelsi ima minimalnu prednost nakon prvih 45 minuta.

45+3. minut: PREČKA! Šansa utakmice za Viljareal! Alberto Moreno je dočekao loptu na četiri metra od gola, pucao je punom snagom iz voleja i zatresao je okvir gola. Bunili su se Španci, smatrali su da je lopta možda prešla gol liniju, ali se iz ponovljenog snimka jasno vidi da je pala tačno na nju.

45. minut: Sudija iz Rusije je sada žuti karton pokazao i Tomasu Tuhelu zbog protesta. Prvo poluvreme produženo je za tri minuta.

43. minut: Bližimo se polako kraju prvog poluvremena. Malo gužve za kraj, iako smo gledali jednu jako korektnu utakmicu. Antonio Ridiger je startovao na Jeremija Pinoa, delovalo je to jako gadno. Sergej Karasjov mu je dodelio žuti karton.

42. minut: Zijeh je napustio teren. Strelac jedinog gola se povredio i ne može da nastavi ovaj meč.

36. minut: Još jedna velika šansa za Čelsi! Slobodan udarac imao je londonski tim na nekih 20 metara od gola sa leve strane, centrirao je Hakim Zijeh, lopta je oštro uletela na peterac, ali je Kurt Zuma nogom uspeo da je pošalje preko prečke.

33. minut: Viljareal je počeo da preti odmah posle primljenog gola. Sjajno se u prostor ubacio Dija, ali je Mendi u pravo vreme istrčao i zatvorio mu ugao. Žuta podmornica ipak pokazuje znake života i nadu da bismo mogli da gledamo interesantan meč i u nastavku.

27. minut: GOL, 1-0! I evo ga konačno prvi pogodak na utakmici, strelac je Hakim Zijeh. Sjajno mu je loptu na petercu ostavio Kaj Haverc, a Marokanac nije imao mnogo problema da loptu prosledi u mrežu, kada je golman već bio savladan.

24. minut: Evidentno je da je Čelsi daleko bolje "zagazio" u ovaj susret. Posed lopte je na njihovoj strani, a mogli su da imaju i jednu opasnu šansu samo da se nešto bolje snašao Timo Verner. Ovako, egal ostaje na snazi.

16. minut: Bez promena rezultata nakon uvodnih 15 minuta. Igra se dinamično, ali za sada nijedna ekipa ne uspeva da pronađe završni pas i slomi odbranu drugog tima.

11. minut: Prva veća šansa i za fudbalere Viljareala stigla je nakon centaršuta na desnu stativu. Međutim, niko nije uspeo da privhati tu loptu kako treba i Čelsi je "preživeo".

8. minut: Fudbaleri Čelsija polako stežu obruč oko golmana Viljareala. Timo Verner je sada imao odličnu šansu na petercu, ali se Rulji snašao i pesnicom izbacio loptu. Odmah potom šutirao je i Kante, ali je lopta otišla pored leve stative.

4. minut: U uvodnih nekoliko minuta ove utakmice uglavnom se igra na sredini terena. U toku je početno opipavanje pulsa, gde Čelsi blago diktira ritam i drži inicijativu kako je bilo očekivano.

1. minut: Utakmica u Belfastu je upravo počela. Prvu loptu imali su fudbaleri Čelsija koji tokom prvog poluvremena napadaju sa desne na levu stranu terena.

SASTAVI

ČELSI: Mendi - Zuma, Šaloba, Ridiger - Hadson-Odoi, Kante, Kovačić, Alonso - Zijeh, Haverc, Verner

Klupa: Kepa, Kristensen, Žoržinjo, Tijago Silva, Ejbraham, Pulišić, Loftus-Čik, Maunt, Čilvel, Džejms, Aspilikueta, Emerson

VILJAREAL: Asenho - Pedraza, Pau Tores, Albiol, Fojt - A. Moreno, Kapu, Trigeros - Dija, Đ. Moreno, Pino

Klupa: Rulji, Gašpar, Morlanjes, Alkaser, Ibora, Estupinjan, Bareno, Raba, Penja, Mandi, Moj Gomez, Ninjo

Utakmica će biti odigrana u Severnoj Irskoj, a praksa je da se u poslednjih nekoliko godina meč "dodeljuje" nešto egzotičnijim destinacijama, pa je tako pre koju godinu i prestonica Severne Makedonije, Skoplje imala priliku da se pokaže fudbalskom svetu. Ovoga puta red je na "Vindzor park" u Belfastu.

Obe ekipe spremno dočekuju meč, mada Čelsi čeka na kompletiranje najvećeg transfera leta i dovođenja Romelua Lukakua nazad u svoje redove. Njihov nekadašnji fudbaler je bukvalno na pragu dolaska u tim i očekuje se njegov potpis već do kraja sedmice. Sa druge strane, Viljareal nije mnogo menjao i predvođen Unaijem Emerijem na klupi zna šta traži.

Pištaljka u rukama poverena je ruskom arbitru Sergeju Karasjovu, kojem će pomagati njegov standardni sudijski tim koji čine Igor Demeško i Maksim Gavrilin kao pomoćnici, a na poziciji četvrtog arbitra biće Aleksej Kulbakov iz Belorusije. U VAR sobi sedeće Marko Fric iz nemačke, Pavel Gil iz Poljske i Masimilijano Irati iz Italije.

Video: Dončić lumpovao uz Severinu posle ugovora života, na žurci bio i Bobi Marjanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    11. avgust 2021 | 21:03

    Placamo rts1 da gledamo reprize domacih serija

  • Mile

    11. avgust 2021 | 21:01

    Nema na rts1 jel to da bi presli sa SBBa na Telekom

  • Бојан

    11. avgust 2021 | 22:53

    Виљареал бољи на овој утакмици и заслужио је да победи, то је неко моје мишљење, а мислим да сам у праву

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA