≫ 

Igra, peva, kocka se i obožava Srbe: Najluđi trener na Balkanu stoji Zvezdi na putu ka Ligi Evrope

Trener Kluža je po mnogo čemu specifičan lik, a beogradska publika će u utorak imati priliku da ga upozna

  • 10
Marius Sumudica Foto: Flaviu Buboi/NurPhoto / Shutterstock Editorial/Profimedia

Pred fudbalerima Crvene zvezde u utorak je nova prepreka na međunarodnoj sceni, a na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope stoji Kluž, dugogodišnji šampion Rumunije i tamošnji najbolji klub.

Ono što je najzanmimljivije je da će sa klubom iz Transilvanije u Beograd stići i jedan od najkontroverznijih trenera na Balkanu. Marijus Šumudica (50) od početka juna je seo na kormilo šampiona Rumunije, a posle startnih problema, uspeo je da podigne ekipu koja igra dobro u domaćem prvenstvu.

Nisu igrači Kluža ništa mogli protiv Jang Bojsa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali pošto ni Zvezda ništa nije mogla protiv Šerifa, jasno je da imaju na čemu da grade samopouzdanje. A upravo to je karakterna osobina koja krasi Marijusa Šumudicu.

Poznat kao čovek koji nema dlake na jeziku često je istrajan u svojim uverenjima toliko da nervira ljude oko sebe. Uostalom, šta reći za čoveka koji tvrdi da je Alesandro Florenci najbolji desni bek na svetu.

Rođen je u Bukureštu, igrao je kao napadač, ali nikada sa preteranim uspehom. Jedino što je tokom igračke karijere zaradio dobre pare jer je igrao u Portugaliji, Mađarskoj i na Kipru. Nakon što je završio karijeru u Gloriji iz Bistrice 2005. odmah se posvetio trenerskom poslu u svom Rapidu iz Bukurešta.

Vodio je brojne rumunske klubove, mahom u prvoj ili drugoj ligi, ali trofeje nije često osvajao iako su njegovi timovi igrali atraktivan i lep fudbal. Nešto slično kao Nenad Lalatović u Srbiji sa Proleterom, Voždovcem, Borcem... Bio je poznat kao veliki šoumen pored klupe.

Marius Sumudica Foto: Seskimphoto/Profimedia

Trenutak trenerske slave ipak je dostigao je u leto 2016. kada je sa malenim klubom Astra Đurđu osvojio titulu šampiona Rumunije. Godinu dana ranije uspeo je čak i da šokira Engleze i izbaci Vest Hem iz Lige Evrope, što mu je donelo još jedan kultni status u domovini.

Ipak, senku na karijeru bacila je afera iz marta 2016. kada je Marijus Šumudica izbačen iz rumunskog fudbala na šest meseci zbog klađenja. Ova delatnost je u Rumuniji zabranjena trenerima i igračima, ali je i javna tajna da je svi upražnjavaju.

Trener Kluža je uhvaćen kako se kladi na utakmice rumunske lige, Lige šampiona i Lige Evrope, a pored suspenzije platio je i novčanu kaznu od 24.000 evra.

Ipak, tu se nije završila Šumudicina avantura sa klađenjem, pošto ga je nekoliko meseci kasnije i vodeći rumunski sportski list "GSP" uhvatio kako se kladi na tenis i trke pasa, pa je na naslovnoj strani osvanuo još jedan blamantan naslov: "Zavisnik".

Takva hajka uticala je da Marijus Šumudica napusti rumunski fudbal, a 2017. otisnuo se u Tursku.

Prvo je seo na klupu Kajzerija, pa je otišao u Saudijsku Arabiju, da bi se potom opet vratio na Bosfor gde je vodio Gacijantep i Rize.

Zanimljivo da se, dok je radio u Saudijskoj Arabiji, jednom prilikom sukobio sa navijačem svog tima kome je nudio da preuzme njegovu ulogu u vođenju tima posle salvi kritika koje je dobija sa tribina.

Iz tog perioda ostalo nam je nekoliko sjajnih video snimka koji idu u prilog tvrdnji da je Šimudica specifičan lik i veliki fudbalski šoumen. Posle pobeda svog tima Rumun obožava da igra i peva i to u prepoznatljivom stilu uz zvuke orijantalne muzike.

Takođe, Marijus Šumudica voli Srbe. Prilikom nedavnog gostovanja u Banjaluci protiv Borca u kvalifikacijama za Ligu šampiona dao je izjavu koja se nimalo nije dopala medijima u BiH.

- Imao sam priliku tokom trenerske karijere da radim sa dosta srpskih fudbalera. Oni su svi vrele krvi kao i mi Rumuni. Postoje velike sličnosti između naša dva naroda, tako da se radujem što igramo pred srpskim navijačima - rekao je Šumudica.

U svakom slučaju, pred Zvezdom je u utorak uveče veliki zadatak, da izbaci tim koji vodi možda i najluđi trener na Balkanu. Čovek koji se kocka, igra i peva. Savršeni test...

Video: Stanković posle Šerifa pomenuo i Degeneka: Uvek su najbolji oni koji ne igraju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бранислав

    16. avgust 2021 | 11:21

    Звезда је толико лоша да против Клужа нема никакве шансе...само неко чудо да се деси...

  • Ja

    16. avgust 2021 | 11:12

    Super članak. Sve je objašnjeno. Bravo!

  • Miloš

    16. avgust 2021 | 11:25

    U životu nisam pročitao bolji članak. Ovde sve jasno piše, do detalja je sve objašnjeno a naslov u potpunosti odgovra sadržaju teksta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA