≫ 

Sastav Partizana za Santa Klaru: Stanojević napravio promene, želi ofanzivu!

Trener crno-belih napravio neke prinudne promene, ali i neke koje idu u skladu sa napadačkim ambicijama na ovom meču

  • 37
FK Partizan sastav Očekivani sastav Partizana za Santa Klaru; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Korak je Partizanu ostao do ispunjenja prvog cilja u sezoni - plasmana u grupnu fazu Lige konferencija, ali ta poslednja prepreka biće Sizifov posao za izabranike Aleksandra Stanojevića, jer su pre sedam dana na Azorskim ostrvima poraženi od Santa Klare (2:1), otežavajući značajno svoju poziciju u revanšu u Humskoj (četvrtak, 21.00, Arena sport, RTS).

Nadaju se, ipak, crno-beli da će uz pomoć navijača uspeti da preokrenu situaciju i rezultat u svoju korist i vrate se na mapu Evrope posle sezone posta, iako nije tajna da tim robuje problemima sa povredama i igračima koji se vraćaju iz istih...

Govoreći o sutrašnjem meču, Stanojević je najavio veći rizik, a mislio je verovatno na opredeljenje, koje će biti napadačko, ali i na pokušaj da iskoristi neke od nosilaca igre, koji minulih dana nisu trenirali zbog ozbiljnih povreda (Danilo Pantić, Saša Zdjelar).

Postoje, naravno, i neke unutrašnje dileme koje sigurno i sam trener crno-belih pokušava da reši, a tiču se izbora fudbalera na nekim pozicijama, dok su neke odluke, poput one na mestu levog beka, gde izostaje suspendovani Slobodan Urošević - naprosto iznuđene.

Ofanzivniji bekovi

Marko Živković Marko Živković je projektovan uz desnu aut-liniju; Foto: MN Press

No, krenimo od odbrane u kojoj, više - manje, nema mnogo nepoznanica, uključujući i onu na golu, gde će početi Aleksandar Popović.

Sam Stanojević je uoči utakmice najavio ofanzivniji Partizan, i to bi "po difoltu" trebalo da podrazumeva pojavljivanje Marka Živkovića pre Aleksandra Miljkovića na mestu desnog beka. Razlozi su poznati, Živković je drugačiji profil defanzivca, koji mnogo više vremena provodi na protivničkoj strani terena i ima izuzetan centaršut, dok je Miljković u prošlom meču sa Santa Klarom imao problema i na svojoj i na protivničkoj polovini, jer mu brza krila portugalskog tima nikako nisu "ležala".

Preostale tri pozicije u poslednjoj liniji nisu upitne i "popuniće" ih Igor Vujačić i Siniša Saničanin kao tandem centralnih defanzivaca, te Ivan Obradović, koji će zameniti pomenutog standardnog Uroševića uz levu aut-liniju.

Što se veznog reda tiče, Stanojević je nagovestio da medicinski tim i dvojica važnih fudbalera Saša Zdjelar i Danilo Pantić čine sve kako bi se igrači oporavili od povreda i pripremili za revanš sa Santa Klarom. Ipak, teško je verovati da će dva igrača koja nisu trenirala, niti se uigravala sa timom minulih desetak i više dana biti opcija za startnu postavu.

Zato je realno da se od prvog minuta na terenu nađu Miloš Jojić i Aleksandar Šćekić, koji su u prethodnom periodu izneli veliki teret, a da, recimo, Zdjelar, ukoliko izdrži poslednji trening pred meč sa timom, bude opcija sa klupe. Jer, sve drugo, bez obzira na ogroman ulog, nosi veliki rizik i po epilog i po samog igrača.

Jović pre Holendera i Terzića

Nemanja Jović Nemanja Jović; Foto: MN Press

Mala dilema postoji i na jednom od dva krila, jer ako je jasno da će kapiten Lazar Marković zauzeti mesto uz desnu aut-liniju, onda je na suprotnoj strani terena "konkurs" malo veći. Iskusniji izbor bi značio da je na teren Filip Holender, no, s obzirom na to da je reprezentativac Mađarske potpuno van forme, logičnije je to bude Nemanja Jović, koji se vratio posle povrede kolena i upisao prve minute na meču sa Kolubarom.

Tinjala je dilema i u vezi sa mladim Nikolom Terzićem, koga je takođe kandidovao meč u Lazarevcu, međutim, ako je suditi po tonu Stanojevića na konferenciji za medije, mladi igrač će ipak morati, kako je trener rekao, još da sačeka na svoj red.

Jer, čak i da se odluči na takav potez, stručni štab bi morao rotira krila, pošto je Terzić levonog i više mu prija desna strana, što bi uslovilo pomeranje Markovića, koji pak najviše pruža na svojoj prirodnoj poziciji.

Poslednja nedoumica, ako je to uopšte nedoumica gledajući unatrag Stanojevićev mandat u Partizanu, možda je mesto organizatora igre. Konkurišu Bibras Natho i Sejduba Suma, koga je struka konačno aktivirala kada je postalo jasno da iz kluba neće stići nijedno pojačanje podrške dok ne bude jasan epilog kvalifikacija.

Natho ili Suma?

Sejduba Suma, Bibras Natho, FK Partizan Bibras Natho i Sejduba Suma; Foto: MN Press

I u ovom slučaju oba igrača imaju i "pluseve" i "minuse" zašto bi (ili ne bi) trebalo da počnu utakmicu. Natho je igrač kome Stanojević daleko više veruje, iako Izraelac u evropskim mečevima ne pruža ni delić kreativnosti nalik onoj u domaćoj ligi, gde se "šali" sa rivalima.

No, taj Nathov stil "stelt" (nevidljiv) igara u Evropi nije puno uticao na stručni štab, koji mu je pružao šansu i kada je Suma "puštao kišu", pre stanja igračke hibernacije u koju je Gvinejac zapao zbog statusa u poslednja tri meseca.

Jer, Suma je drugačiji profil, možda nije disciplinovan i "namešten" igrač kao Natho, ali sa druge strane, omaleni Gvinejac je jedini sposoban da u ovom timu Partizana predribla rivala u igri jedan na jedan, da "izmisli" priliku za gol sebi ili saigračima, kako je to upravo učinio pre sedam dana u drugom delu meča na Azorskim ostvrvima, kada je Partizan delovao igrački i napadački impotentno.

U minula dva dana je Stanojević probao obe varijante i, čini se da je Izraelac bliže startnoj postavi, da će Suma dobiti priliku sa klupe, a fantazija navijača da ih ponovo, kao kod Sava Miloševića, zajedno vide na terenu, ostaće među bajkama. A, one su, kako kaže naš narod - na drugom spratu.

Jedina pozicija za koju trenutno ne postoji dilema je napadačka, jer Rikardo Gomeš se vratio da igra, postiže golove i bori se za Partizan. Zasad sa uspehom ispunjava sve tri kolone...

Video: Stanojević: Zdjelar i Pantić na terapijama po 9 sati, rizikovaćemo s njima

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pex 33

    25. avgust 2021 | 21:14

    Upravo kako smo i mislili.Igrace Jovic ucice i onaj panj holender a sumu ce ubacit kad budemo gubili.Jasno ko dan da se ide na ISPADANJE iz evrope po necijemn naredjenju.Niko normalan ne moze da vjeruje da Natko i Suma ne mogu igrati zajedno....dal je ovo moguce sta se radi u partizanu

  • Hmm

    25. avgust 2021 | 20:50

    U prvoj utakmici su nas nadigrali u svemu..u svim zemljama fudbal napreduje..sistem ljudi menjaju..kod nas se menjaju treneri i igraci i opet sve po starom...

  • INSTITUCIJA

    25. avgust 2021 | 20:18

    NAPRED CRNO-BELI !! ❤⚫⚪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA