≫ 

Evropska jesen ponovo u Humskoj: Partizan posle 98 minuta rata s Portugalcima do Lige konferencija

Crno-beli na krilima navijača savladali Santa Klaru sa 2:0 u revanšu

Partizan - Santa Klara Foto: Nikola Tomić

Partizan se u velikom stilu vratio u evropski fudbal, pošto je u veličanstvenoj atmosferi pred svojim navijačima savladao Santa Klaru u revanš meču plej-ofa Lige konferencija sa 2:0 i obezbedio grupnu fazu pomenutog takmičenja posle sezone posta. Golove za crno-bele su postigli Rikardo Gomeš iz jedanaesterca, koji je izborio Sejduba Suma, a Portugalce je dotukao prekid Miloša Jojića i nebeski skok Siniše Saničanina, koji je domaćinu trasirao put do cilja i obezbedio značajnu svotu novca.

Bolje poluvreme u revanšu sa Santa Klarom niko u Partizanu nije mogao da poželi. U tih prvih 45 minuta crno-beli su Portugalcima nametnuli autoritet na trenu od prvog sudijskog zvižduka, dali su im do znanja gde su došli i šta mogu da očekuju, isprsili su se u borbi licem u lice i postigli dva gola koja su im garantovala plasman u grupnu fazu takmičenja.

Odluka Stanojevića da promeni sastav u odnosu na prvu meč na Azorskim ostvrvima, da od prvog minuta priliku pruži Sejdubi Sumi, potom mladom Nemanji Joviću koji možda nije bio dovoljno fit, ali je bio dovoljno srčan da se bori do poslednjeg atoma snage, te sačeka Sašu Zdjelara do poslednjeg trenutka ispostavila se krucijalnom, jer je domaćin ovoga puta delovao samouvereno, rešeno da stvari preokrene u svoju korist i dovoljno mudro da sačeka svaki propust gostiju.

Tome u prilog i činjenica da je Stanojevićev tim, uz neverovatan vatromet u režiji navijača, načeo Santa Klaru već u 3. minutu, pošto je Suma "promešao" nekoliko igrača na ivici kaznenog prostora, uputio udarac, koji je golman Fernandes nespretno odbio ka Nemanji Joviću i dopustio mu da zatrese mrežu, no, mladi igrač se našao u ofsajdu, pa je gol poništen.

Još desetak minuta je trajala ofanziva Partizana, u kojoj je domaćin sve vreme bio na polovini Santa Klare, diktirao ritam, bio daleko više na lopti i imao još nekoliko solidnih akcija, uz dobar udarac Lazara Markovića, koji je završio pored gola. Međutim, iskusni Portugalci su se potom stabilizovali, smirili donekle euforiju crno-belih i na terenu i na tribinama i počeli mirno da kombinuju, pokazujući tehničku superiornost.

Pomerali su linije unapred iz minuta u minut i činilo se da će crno-belima biti zaista teško da se ponovo nametnu sve dok jedan pogrešan pas, odnosno dobro čitanje napada protivnika Miljkovića nije pokrenulo lavinu, iz koje Marković uputio pas ka Sumi sa puno osećaja, a Gvinejac uspeo da se "uvali" ispred Viljanueve, koji ga je srušio, posle čega je sudija Krejg Pouson pokazao na belu tačku. Loptu je namestio Rikardo Gomeš i nije pogrešio - 1:0.

Video: Partizan vodi, Rikardo s bele tačke: Igrač Santa Klare naivno srušio Sumu u kaznenom prostoru

Samo dva minuta kasnije stadion u Humskoj je ponovo eksplodirao. Partizan je nastavio sa presingom na goste, izborio korner iz koga su Miloš Jojić i Siniša Saničanin izvukli maksimum. Sjajan centaršut veziste je štoper nebeskim skokom skrenuo u dalji ugao za ubedljivih - 2:0.

Video: Partizanov nokaut Santa Klari: Savršen korner Jojića, Saničanin se poklonio i smestio loptu u gol

Nažalost po crno-bele, danak izborenom jedanaestercu u duelu sa Viljanuevom je platio Sejduba Suma, koji je u 28. minutu zbog povrede morao da napusti teren, a zamenio ga je Bibras Natho. Osetilo se to donekle u igri Stanojevićevog tima, koji je u ofanzivnom delu izgubio na brzini, pomalo i na posedu, što je Portugalcima dalo priliku da se koliko-toliko saberu i pokušaju da se vrate u meč u završnici prvog dela. Igralo se tada za nijansu više na polovini Partizana, ali je odbrana tima iz Humske delovala stabilno, nije rizikovala, svodeći Santa Klaru na jedan dobar pokušaj Karvalja sa distance i strašan šut Linkona iz prekida, koji je golman Popović atraktivno odbranio.

Početak drugog dela je takođe bio u znaku Partizana. Crno-beli su krenuli agresivno, voljni da postignu i treći gol koji bi im omogućio mirnu završnicu meča i malo je nedostajalo da već posle prekida Jojića, jednog od glavnih oružja Stanojevićevog tima, Rikardo skrene loptu u mrežu, ali mu je nedostajalo nekoliko centimetara u skoku.

Partizan - Santa Klara Foto: Nikola Tomić

Potrajao je presing Partizana još 15-tak minuta, u kojima su domaći igrači bili više "na lopti", konkretniji i direktiji na polovini Santa Klare, da bi ritam posle toga malo splasnuo, što je dalo priliku i gostima da predahnu i lakše iznose loptu sa svog dela terena. Imao je i tada Partizan dobru priliku i to ponovo posle prekida Jojića i Saničanina, s tim da je udarac glavom štopera ovoga puta završio iznad prečke. Usledio je potom period igre u kome su gosti imali veći posed, ali je blok crno-belih bio postojan, disciplinovan i dovoljno koncentrisan da je i najmanji nagoveštaj opasnosti "sasecan u korenu".

Držao je Partizan čvrsto poziciju, a onda pokušavao iz kontranapada, tražeći Rikarda, koji je sjajno zadržavao loptu, odlažući je saigračima ili, pak, tražio način da sam završi napad.

Video: Prekinuta utakmica u Humskoj: Igrač Santa Klare se žalio na rasizam, Partizan ovo može skupo koštati

Iz jedne takve akcije je Holender, koga je Stanojević u međuvremenu poslao na teren, pokušao udarcem iskosa, a odlično je glavom šutirao i Pantić, nažalost u - Fernandesa.

Kako se bližio kraj meča, Partizan je sve lakše izlazio na kraj sa pokušajima ataka Santa Klare, čiji igrači su u nervozi napravili i nekoliko nerezonskih prekršaja, dajući crno-belima priliku da reše sve nedaće na terenu.

Čak ni nadoknada engleskih arbitara od čak osam minuta nije pomogla Portugalcima, koji su sve karte bacili na napad, ali za "pakao" Humske izgleda nisu bili dovoljno spremni, što je Partizan ponovo vratilo na mapu fudbalske Evrope.

Video: Stanojević: Zdjelar i Pantić na terapijama po 9 sati, rizikovaćemo s njima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gago

    26. avgust 2021 | 23:00

    Nikad tezi put do lige. Protivnici u svim kolima duplo jaci od Zvijezdinih. Ej Kluz, pa oni od Borca u Banjaluci izgubili. Svaka cast momci, ovako je sladje. Neka se spremi komsinica.

  • Vlada KS

    26. avgust 2021 | 20:22

    Veceras i ja kao zvezdas navijam za vas, samo jako i sve najbolje 💪💪💪

  • Cc

    26. avgust 2021 | 23:00

    Soči i Santa Klara jaca os Serifa i Kluza zajedno svaka cast stanoje najbolji si

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA