≫ 

Opet se ne slušaju navijači: Infantino i trust mozgova diskutuju o Mundijalu na svake dve godine

Sve je, zasad, samo u domenu diskusije i analize, navijači i fudbalski svet se žestoko protive ovakvoj ideji

  • 0
Svetski ekonomski forum Foto: Tanjug/AP

Predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino izjavio je da se tokom kalendarske godine igra previše besmislenih utakmica, što postaje neodrživo zbog zdravlja fudbalera.

Govoreći u Dohi, gde sastanči sa vrhom FIFA na temu igranja Mundijala na svake dve godine, šef te organizacije je napomenuo da je za igrače sada, tokom pandemije korona virusa, još teže da napuštaju svoje klubove, da putuju iz države u državu, da bi igrali za svoje reprezentacije.

- Aktuelni kalendar utakmica nam pokazuje da smo dostigli određen limit... Moramo imati sistem koji je mnogo jednostavniji, koji jasno definiše kada se igraju mečevi reprezentacija, a kada klubova - izjavio je Švajcarac.

Infantino sa saradnicima i ostalim fudbalskim autoritetima, ovih dana u Dohi razgovara i na temu koju je ponudio Arsen Venger - da se Svetsko prvenstvo u nekoj skorijoj budućnosti održava na svake dve godine. Zanimljivo, Infantino, koji se, kao što smo mogli čuti u izjavi, zalaže za zdravlje fudbalera, nema ništa protiv da FIFA organizuje Mundijal na svake dve godine.

Ova ideja je naišla na veliki otpor u fudbalskom svetu, kod navijača, sigurno i kod igrača, ali o toj temi se diskutuje na najvišem nivou. Čak postoje pozitivni stavovi za tako nešto kod nekoliko afričkih i azijskih Saveza.

- Jako je važno da se shvati da je ovo tek proces konsultacija... Time se ovde bavimo: analiziramo kalendar, konsultujemo se sa svakim, počevši, naravno, od glavnih protegonista fudbala, glavnih glumaca - igrača i trenera - spušta loptu na zemlju Infantino.

Teško da će ova ideja zaživeti, kao što nije ni Superliga, jer se naprosto kosi sa tradicijom fudbala, navijači na tako nešto nikad neće pristati. Štaviše, "World Leagues Forum", udruženje najjačih liga na svetu, skoro je izdalo saopštenje u kojem je iznela svoj protivni stav na temu Mundijala na dve godine.

- Svetsko prvenstvo je jedinstven sportski događaj. Vođstvo FIFA ne može da menja nešto tako posebno u neki najobičniji događaj koji bi poslužio kratkoročnim interesima.

Video: Piksi prvi put vodi Srbiju pred navijačima, a tribine Marakane više nego poluprazne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA