≫ 

FIFA "zapela" da se Mundijal igra na dve godine, ima i plan, UEFA ni da čuje i najavljuje bojkot

Ideja Đanija Infantina i njegovih istomišljenika se nikako ne dopada krovnoj evropskoj organizaciji

  • 3
Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin Foto: Tanjug/AP

FIFA, kao što je već objavljeno u više navrata, ima ambiciozan plan kojim želi da promeni istoriju fudbala i on polako ali sigurno izlazi iz domena diskusije. Predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino i njegovi saradnici razmatraju ovih dana temu održavanja Svetskog prvenstva na dve godine, umesto dosadašnjeg razmaka od turnira do turnira na četiri godine.

Koliko god je ta ideja trenutno podržana od strane grupe koja predsedava FIFA-om, te nekolicine legendi fudbala na čelu sa direktorom za globalni razvoj Arsenom Vengerom, teško da može zaživeti u skorije vreme jer već nailazi na jak otpor u glavnom fudbalskom uporištu Nionu, sedištu Evropske fudbalske federacije.

To je jasno pošto se o tome izjasnio prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin.

- Svetsko prvenstvo može ubiti fudbal. Ako dođe do toga, UEFA kao organizacija će bojkotovati tu ideju - poručio je Čeferin jasno i glasno u intervjuu za engleski list "The Times".

Sa njim je saglasan i Lord Sebastijan Ko, prvi čovek svetske atletike, koji kaže da bi pomeranje Mundijala moglo da poremeti i Olimpijske igre, te da nikome ne ide u korist.

Infantino i bord FIFA, uz osamdesetak bivših fudbalera i trenra, su dva dana u Dohi diskutovali na ovu temu, nikakvi zaključci nisu izvedeni, ali sama činjenica da se na najvišem nivou razmatra održavanje Mundijala na dve godine, dvoljno govori o rešenosti da se ideja i realizuje.

Međutim, podrška za tu ideju je zasad na minimumu. Njoj se protive i Južnoamerikanci, potvrdo je Čeferin.

- Koliko ja znam, Savezi iz Južne Amerike su na istoj liniji kao i mi. Tako da, srećno sa takvim Mundijalom - poručio je šef UEFA koji će, kako stavri stoje, morati da vodi još jedan rat kao što je i onaj protiv najvećih klubova Evrope koje je sprečio da osniju Superligu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    9. septembar 2021 | 19:26

    Veliki novac je u pitanju.Reklame, sponzori, organizacija. Fifa polako ali sigurno počinje da bude politička organizacija.

  • Aca

    9. septembar 2021 | 19:06

    Smeniti ga!!!Cuj gluposti svake druge godine

  • Febo

    9. septembar 2021 | 20:54

    Ajmo svake godine,ili još bolje na šest meseci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA