Markos Alonso više neće da kleči zbog rasizma pred utakmice: "Mislim da to polako gubi svoj smisao"

Španski fudbaler prestaće sa tom praksom već za vikend kada Čelsi igra sa Mančester sitijem

  • 3
FK Čelsi Foto: AP/Tanjug

Nekako se pred svaki meč koji se odigrava na Ostrvu povede polemika o čuvenom "klečanju" koje se izvodi kako bi fudbaleri pokazali kako su protiv rasizma u svakom obliku na fudbalskim terenima i šire. Sam gest u Evropi nije naširoko prihvaćen i čak je izviždan u nekim od zemalja poput Poljske, Mađarske, Češke...

Na sve to, neki fudbaleri u Premijer ligi odlučili su da "bojkotuju" ovaj gest, a Markos Alonso istakao je da od narednog vikenda neće klečati, već da će jednom rukom pokazivati na grb na kojem piše "No to Racism". Smatra da je prethodna vrsta aktivizma dobila negativnu konotaciju.

Podsetimo, sportisti su počeli da kleče pred početak utakmica nakon kampanje "Black Lives Matter" koja je usledila nakon žestokih protesta zbog ubistva Džordža Flojda od strane policijskih službenika u junu 2020. godine.

- U potpunosti sam protiv rasizma i svakog oblika diskriminacije. Više mi se sviđa da pokažem na grb "Protiv rasizma" nego da klečim, kao što to rade u svim drugim državama - rekao je Alonso, a prenosi As.

- Više volim da to radim na svoj način. Mislim da klečanje polako gubi svoj "smisao" kao poruka - dodao je Alonso.

Video: Velikani plaču: Žoc, Divac, Rađa, Danilović, Paspalj nose kovčeg Dude Ivkovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    21. septembar 2021 | 17:20

    Vecih rasista od crnaca,nema!

  • Vitez Koja

    21. septembar 2021 | 17:27

    Ta Američka foliranja naravno da nemaju nikakav smisao ni suštinu, već samo neku formu, a zbog toga neće sigurno biti manje rasizma.Najveći rasizam je u Americi, što belaca prema crncima, što obrnto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA