• 63

Saopštenje Superlige: Zvezda je imala 10 bolesnih igrača, zato je odložila meč! Tražili smo sastanak sa FSS

Podsetimo, odlaganje Zvezdine utakmice izazvala je oštru reakciju Partizana

 • 63
FK Partizan - FK Crvena zvezda

Foto: Marko Jovanović

Povodom najnovijih dešavanja u okviru Super lige Srbije, a koja se odnose na odlaganja utakmica, oglasio se i direktor takmičenja ovog takmičenja Aleksandar Pivić.

Pivić je u detaljnom saopštenju objasnio situaciju koja se dogodila kada je Crvena zvezda zbog bolesti igrača odložila meč sa Voždobvcem, što nije prijalo treneru Partizana Aleksandru Stanojeviću koji je javno kritikovao Superligu.

U nastavku prenosimo izjavu Pivića u celosti:

- Shodno poslednjim dešavanjima u vezi sa odlaganjem pojedinih utakmica u Linglong Super ligi Srbije i pojave nejasnih interpretacija koje su izazvale reakcije javnosti, u cilju otklanjanja nejasnoća želim da istaknem da se po prvi put dogodilo da se u jednom kolu odlože tri utakmice po zahtevu klubova zbog iznenadne bolesti igrača, a na osnovu odredbi člana 15. Propozicija za takmičenje u Super ligi Srbije.

- I ranijih sezona se dešavalo da se pojedini mečevi odlože zbog iznenadne bolesti igrača ali ovakav slučaj nije zabeležen ni u proteklih godinu dana u vreme najveće aktivnosti virusa Covid19. U cilju zaštite takmičenja, UEFA je donela posebne odluke po pitanju odlaganja utakmica u situaciji kada su igrači nekog tima inficirani COVID19 virusnom infekcijom koje su takođe implementirane i u domaće propise. Ovakva odluka govori u prilog činjenici koliko je važno očuvati takmičenja i da je to jedna od osnovnih težnji u svim evropskim ligama.

- Procedura za odlaganje utakmica u slučaju iznenadne bolesti igrača predviđena je članom 15. Propozicija za takmičenje u Super ligi Srbije, po kojoj je klub dužan da uz pisani zahtev podnese i kompletnu medicinsku dokumentaciju izdatu od strane relevantne državne medicinske ustanove za minimum sedam standardnih igrača, kako bi Medicinska komisija FSS mogla da odlučuje po podnetom zahtevu. U konkretnom slučaju u 10. kolu odlaganje po istom osnovu zatražila su tri kluba, FK Radnik zbog bolesti 7 igrača, FK Radnički zbog bolesti 12 igrača i FK Crvena Zvezda zbog bolesti 10 igrača. Medicinska komisija FSS je u sva tri konkretna slučaja procenila da su uslovi po pitanju dostavljenih medicinskih izveštaja ispunjeni, na osnovu čega je donela odluku o odlaganju utakmica ovih klubova.

Milan Borjan

Foto: Marko Jovanović

- Moram naglasiti da je do sada, zbog zahteva klubova koji su reprezentovali naš klupski fudbal u UEFA takmičenjima, odloženo četiri utakmice naše lige, kako bi uspeli da ostvare što bolji rezultat u UEFA takmičenjima i da su svi ostali klubovi bili solidarni u takvim odlukama.

- Najnovija dešavanja po pitanju odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača, u velikoj meri pravi problem po pitanju kalendara takmičenja i dovodi nas u situaciju da kvarimo sjajnu takmičarsku sezonu, koja do sada nije imala nikakvih loših konotacija.

- Smatram da svi naši klubovi moraju imati za cilj zaštitu integriteta takmičenja i ne želim da sumnjam u njihove zvanične zahteve i izveštaje dostavljene Medicinskoj komisiji. Međutim priroda situacije je takva da svi uključeni učesnici u takmičenju i tela odgovorna za sprovođenje takmičenja, moraju svoju aktivnost podrediti opštem interesu, a to je svakako integritet.

Aleksandar Dragović

Foto: Marko Jovanović

- Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača ne postoji ograničenje u broju.

- Želim da naglasim da smo zatražili od FSS sastanak sa Medicinskom komisijom kako bi se dodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje i insinuacije kod postupanja po ovim zahtevima. Pozivamo sve klubove i učesnike takmičenja na poštovanje fer pleja i međusobnog sportskog odnosa - stoji u saopštenju.

Video: Prvenstvo je neregularno, Skandal je šta radi Zvezda: Stanojević grmi kao nikad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • dzo

  NAS FUDBAL JE NULA JEDNA VELIKA MINUS NULA LIGA NULA FUDBALSKI SAVEZ NULA I STA OCEKUJETE

  2
  0

  Podelite komentar

 • Zepe

  Nema povratka .lli šampioni ili Tereza odlazi! Kako Njegoš reče"U pamet se braćo Crnogorci"!!!!Dakle gospodo šta je jedna titula u odnosu na ikonu srpskog sporta. Ne greši te dušu! Glasam da se odmah proglasi za šampiona.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Zepe

  Dosta nam je podvala i lažnih saopštenja..Mogu da objave i da je ceo klub u karantinu .Njima se Ama baš sve veruje..Ima ona stara izreka dva bez duše jedan bez glave.U prevodu uz dva lažna svedoka glava ode na panj!!!

  1
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima