≫ 

Kratak teren, golf loptica u glavu, ružan "kavez" i dan kada je "gospodin Frajburg" plakao kao malo dete

Bundesligaš se u suzama oprostio od kultnog zdanja

  • 0
Kristijan Štrajh Foto: Printscreen/Twitter

Bundesligaš Frajburg se u velikom stilu pobedom nad Augzburgom od 3:0 u nedelju uveče oprostio od svog starog Drajzam stadiona, koji mu je bio dom punih 67 godina.

Ovaj mali, ali kultni klub će se u oktobru preseliti na novi i velelepniji Evropa Park, ali će mu ostati lepe uspomene sa jednog od najjedinstvenijih nemačkih stadiona.

Ušuškan u dolini reke Drajzam, istočno od centra Frajburga, ovaj stadion ima veliki značaj za navijače ovog kluba. Spektakularna lokacija usred Švarcvalda (Crne šume), old-skul tribine bez stolica i grejanja zimi, a usijane leti i često - gubilište nemačkih velikana.

Punih 67 godina ovo je bio dom Frajburga. Za skoro sedam decenija od otvaranja 1. septembra 1954. stadion je bio domaćin utakmica u sve tri nemačke profesionalne lige, kao i UEFA takmičenja, ženskog fudbala i reprezentacije Nemačke koja se tu pripremala za Svetsko prvenstvo 2006.

Drajzam stadion je 1937. služio i kao aerodrom za nemačku avijaciju koja je sejala strah tokom Drugog svetakog rata. Ipak, u nedelju uveče završio je svoju misiju, a čast da ga u suzama isprate u penziju imalo je 14.000 gledalaca.

I Kristijan Štrajh. "Gospodin Frajburg" i čovek koji oslikava sve vrednosti ovog malog, ali ponosnog kluba. Bivši fudbaler, a danas 56-godišnji trener je najdugovečniji šef struke u Bundesligi gde je od 2011. zabeležio 363 nastupa na klupi jednog tima.

Zato je po završetku meča briznuo u plač. Polovinu života je proveo na Drajzam stadionu i tu stekao epitet jednog od najcenjenijih trenera u nemačkom fudbalu.

- Ne pripadam tribini, tamo je trebalo igrači da budu. Ja sam samo trener, a igrači na terenu su ti zbog kojih publika dolazi. Ali da nisam to uradio mnogi bi bili razočarani. Ovde sam 25 godina, svaki dan sam tu, odradio sam nebrojeno mečeva i hiljade treninga, sada mogu da uživam - rekao je Štrajh.

Svega i svačega se nagledao na tom stadionu tokom karijere. U aprilu 2000. godine kada je Bajern gostovao, golman Bavaraca Oliver Kan pogođen je u glavu golf lopticom. Gađao ga je dečak od 16 godina, a Frajburg je kažnjen sa 75.000 dojče maraka.

Ono što je zanimljivije je da je teren pet metara kraći od dozvoljenog, te da ide “nizbrdo”, odnosno visinska razlika između dva gola je 98 centimetara.

Samo zahvaljujući specijalnoj dozvoli saveza na njemu su se igrale utakmice Bundeslige. Ali, Drajzam stadion više ne ispunjava UEFA standarde.

Navijači Augzburga koji su u nedelju prisustvovali ovom meču posmatrali su poraz svog tima iz najružnijeg "kaveza" u Nemačkoj. Nisko, ispod ograde, ali opet jednako kultno.

Kako bilo, Drajzam stadion je definitivno otišao u istoriju.

U oktobru Frajburg se seli na novi, moderni Evropa Park nešto severnije od centra grada. Sagrađen je za samo 130 miliona evra, a biće zvanično otvoren prijateljskom utakmicom sa Sankt Paulijem 7. oktobra (tokom reprezentativne pauze), pre nego što Lajpcig 16. bude prvi gost u Bundesligi.

Jedino za čime žale svi u Frajburgu danas je činjenica da protiv Augzburga nisu stigli do 1.000. gola na opraštanju od Drajzam stadiona. Tačno 999 puta mreža se tresla na ovom kultnom zdanju, a uprkos velikim šansama u drugom poluvremenu golman gostiju Rafal Gikevič nije im dozvolio još jedan jubilej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA