≫ 

Od "poljane", preko "busa" do baklje u glavu: Jedno od najvećih srpskih rivalstava oživelo posle 4,5 godine

Čak dva meča u samo četiri dana odigraće Zemun i OFK Beograd, koji imaju bogatu navijačku istoriju

  • 11
OFK Beograd - Zemun, 29. 10. 2016. godine Foto: MN press

Stari rivali Zemun i OFK Beograd posle četiri i po godine ponovo će ukrstiti koplja u istom rangu takmičenja, a osim uvek neizvesnog fudbalskog, opet će oživeti i veliko navijačko rivalstvo između dve grupe - Taurunum Bojsa i Plave Unije.

Čak dva meča u samo četiri dana odigraće ovi timovi, i to oba na stadionu Zemuna u Gornjoj Varoši. Prvi je na programu već u sredu od 14.30 časova u okviru Kupa Srbije na teritoriji Beograda, dok se drugi igra u subotu od 15 časova u okviru 9. kola Srpske lige Beograd.

Često opisivan kao odnos Milvola i Vest Hema, rivalstvo Karaburme i Zemuna ima dugu tradiciju nasilja i nereda na tribinama i ulicama.

Međusobni napadi kada se igraju utakmice su vrlo česti, a ove dve grupe mogu da se "pohvale" i čuvenom "poljanom", prvom organizovanom i poštenom tučom na ruke u istoriji srpske navijačke scene iz 2008. godine.

Prethodno je jedan od većih sukoba zabeležen i u maju 2007. u Krajiškoj ulici u Zemunu kada su Taurunumi napali autobus Plave Unije koji je izleteo iz kolone pod policijskom pratnjom, a posle višeminutne tuče u kojoj su korišćene štangle i cigle privedeno je blizu 40 izgrednika.

Zemun i OFK Beograd su poslednji put igrali u istom rangu u sezoni 2016/17. kada su "Romantičari" ispali iz Prve lige Srbije.

Poslednji ozbiljniji sukob zbeležen je na meču na Karaburmi odigranom u oktobru 2016. kada su gostujući navijači Taurunumi zaleteli na istočnu tribinu u pokušaju da se domognu "juga", koji tradicionalno zaposeda Plava Unija.

Zemunci su tada upalili i baklje, ali je policija brzo reagovala i vratila ih na sever, mada je bilo i razmene udaraca. Meču je tada prisustvovao i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Zanimljivo da Taurunumi svoje rivale sa Karaburme oslovljavaju sa "zečevi", dok Ofkovci svoje neprijatelje Zemunce doživljavaju kao "internet starlete", pa se tako često prozivaju transparentima.

Zemun i OFK Beograd su trenutno dva ranga niže u odnosu na elitni fudbal, ali nema sumnje da navijači oba kluba željno iščekuju da se obnovi stari derbi posle nekoliko sezona.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Žestoka tuča Delija i Bed blu bojsa usred Vukovara a onda je uleteo i jedan Grobar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radule

    5. oktobar 2021 | 19:38

    Divno. Kad nekog zavijete u crno ovim davanjem paznje nafuranim klincima, bice neko drugi kriv.

  • Boske100

    5. oktobar 2021 | 19:20

    Divan članak o fudbalu 👏

  • DARKO 100%

    5. oktobar 2021 | 19:00

    Al ih lepo pripremate za fajt,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA