≫ 

Partizan proslavio krsnu slavu

Crno-beli su u prostorijama kluba sekli slavski kolač uz prisustvo zvanica

  • 28
FK Partizan slava Foto: FK Partizan

Danas je veliki hrišćanski praznik – začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Danas je i krsna slava FK Partizan.

Pravoslavna Crkva, danas 6. oktobra po starom i 23. septembra po novom kalendaru, molitveno slavi začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg.

U prostorijama fudbalskog kluba Partizan u podne održan je obred sečenja slavskog kolača, koji su učinili jerej Goran Đukić iz hrama Svetog Arhangela Gavrila, sa gostom, protojerejom-stavroforom Draganom Predićem iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice uz prisustvo zaposlenih u Partizanu.

Svečanoj proslavi su prisustvovali predsednik Partizana Milorad Vučelić, generalni direktor Miloš Vazura, zamenik generalnog direktora Milorad Nikolić, počasni predesednik Ivan Ćurković, sportski direktor Ivica Iliev, direktor skauting službe Ivica Kralj, fudbaleri Lazar Marković i  Milan Smiljanić, pomoći trener Igor Duljaj, članovi upravnog odbora Dragan Trailović, Mladen Mijatović, Milomir Gligorijević, direktor marketinga Predrag Vujović, general Cvetković i ostali članovi radne zajednice Partizana.

Svečanu slavsku besedu održao je protojerej-stavrofor Dragan Predić iz hrama Svetog Arhangela Gavrila.

Nakon obreda i besede, održan je svečarski slavski ručak.

Prema Bibliji, roditelji svetog Jovana preteče bili su Jelisaveta i sveti prorok Zaharije. Jovanovi roditelji dočekali su već pozne životne godine bez potomstva. Tada se Božji blagovesnik, arhangel Gavrilo, javio pravednom Zahariji dok je služio Bogu u jerusalimskom hramu.

Božji izaslanik je Zahariji objavio da će njihove dugogodišnje molitve biti uslišene i da će njegova Jelisaveta roditi sina, koji će se zvati Jovan. Kako su oboje već bili stari, Zaharija je posumnjao u ove reči. Tog časa, prema predanju, Zaharija je onemeo i nije progovorio dok mu se nije rodio sin i dok on na jednoj daščici nije napisao Jovan.

Sveti Jovan se naziva pretečom, jer je prethodio dolasku Isusa Hrista. Propovedao je u jordanskoj pustinji. U svojim besedama učio je ljude kako da budu bolji. Opominjao ih je da se pokaju, jer je Spasitelj već došao, a onome ko se ne popravi, biće zatvoreno Carstvo nebesko. Takođe je govorio ljudima da se pokaju i pristupe svetom činu krštenja. Pošto je sveti Jovan krstio Isusa Hrista, naziva se još i Krstitelj - piše u crkvenom kalendaru.

Video: Stanojević posle Kruševca zadovoljan samo pobedom, čudi ga nervoza ekipe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA