Ljubi te Batica! Kako smo pre 22 godine ugasili Maksimir i muk kakav fudbal ne pamti

Na današnji dan odigrana je legendarna utakmica između Hrvatske i Jugoslavije u kojoj je naš tim obezbedio 2:2 i plasman na EURO 2000. godine

  • 12
Zoran Mirkovic, Jugoslavija, Hrvatska, Maksimir Printkskrin: Youtube / Super Channel

Na današnji dan, 9. oktobra 1999. godine, pre tačno 22 godine, odigrala se legendarna utakmica na Maksimiru, gde je reprezentacija Jugoslavije odigrala 2:2 protiv Hrvatske u direktnom duelu za plasman na Evropsko prvenstvo 2000. godine, a sam meč je ostao upamćen po nekoliko stvari.

Sve je bilo kao san, Jugoslavija je uspela da odigra 2:2 na najvrelijem mogućem gostovanju, a Hrvatska koja je dve godine ranije ponela bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu ostaje kod kuće.

Pored rezultata, tenzije i navijačkih "podbadanja" utakmicu su obeležili Dejan Savićević i njegov čuveni intervju na ulici, potom Zoran Mirković i njegov "okršaj" sa Robertom Jarnim, novinar SOS kanala Nebojša Petrović je izvršio i jednu "samoubilačku" misiju kada je na Trgu Bana Jelačića intervjuisao hrvatske navijače. Ništa bolje nije bilo ni posle utakmice, kada je Zoran Mirković imao i "mini okršaj" na aerodromu.

No, idemo redom.

Dejan Stanković: Nikada neću zaboraviti muk na kraju utakmice, neprirodna tišina za fudbal

Kada se pogleda sa ove distance, ukoliko se uzme u obzir i sve što se dešavalo tih godina, pravo je čudo kako je jedna takva utakmica i mogla da bude odigrana.

Alen Bokšić je doneo prednost Hrvatskoj u 20. minutu meča, što je izazvalo delirijum na tribinama. Ubrzo je usledio i prvi "muk", kada je Siniša Mihailović centrirao, Peđa Mijatović je imao duel sa Mariom Stanićem i naterao ga je da ubaci loptu u sopstvenu mrežu.

Nije prošlo dugo, još veći muk, Mihailović ponovo sa istog mesta centrira, ovoga puta Dejan Stanković leđima uspeva da postigne gol, dok je Ladić "plivao" ne bi li dohvatio loptu.

Sadašnji trener Zvezde je svojevremeno za Telegraf opisao meč sa Maksimira, sam gol, ali i atmosferu i posebno muk koji nikada ne može da zaboravi.

Nije bilo prethodnog dogovora kod slobodnog udarca koji je izveo Mihajlović, jednostavno sam krenuo na prvu stativu i pratio loptu koja je naravno bila idealna. Moram da priznam da je tu postojao i faktor sreće i da je lopta dobila čudnu putanju. Ja sam bio strelac, ali cela ekipa ima zasluge za sve sto se dogodilo u tim kvalifikacijama.

Maksimir 1999, Hrvatska - Jugoslavija Momenat kada je Dejan Stanković leđima zahvatio loptu za gol protiv Hrvatske; Foto: MN Press

- Straha nije bilo ni malo, a atmosfera je bila zaista vruća! Drhtale su tribine od huka navijača, ali svima nam je u sećanju ostao muk na kraju utakmice. Bukvalno neprirodna tišina za fudbalsku utakmicu, kad je sudija svirao kraj! Mislim da taj momenat svi pamtimo.

Kaže da nije bilo lako sa igračem manje i da je to bila jedna od fizički najzahtevnijih utakmica koje je odigrao u karijeri.

- Znali smo da tada moramo da damo 200 posto svojih mogućnosti jer smo sa igračem manje. Pred kraj utakmice umor je bio neverovatan, bukvalno me sve bolelo od trčanja i borbe, hteo sam da plačem ali smo svi išli dalje i do kraja jer je motiv bio veliki. To je bila jedna od fizički najzahtevnijih utakmica u mojoj karijeri!

Zoran Mirković i Robert Jarni - "Ljubi te batica"

Zoran Mirkovic, Jugoslavija, Hrvatska, Maksimir Printkskrin: Youtube / Super Channel

Bližio se kraj poluvremena, kada je usledila jedna od najlegendarnijih scena u srpskom fudbalu, usledio je duel Zorana Mirkovića i Roberta Jarnija.

Jarni je načinio faul nad Batom Mirkovićem, udario ga je s leđa i počeo žustro da negoduje kod sudije, da bi onda otišao da se raspravi i sa fudbalerom Jugoslavije koji je ležao na zemlji. Hrvatski fudbaler je prišao, dobacio je nešto Mirkoviću, a ovaj je odgovorio na način na koji niko nije ni pomislio - uhvatio ga je za međunožje.

Sudija je odmah dodelio crveni karton fudbaleru iz Jugoslavije, te je naša reprezentacija morala duže od poluvremena da igra sa igračem manje. Mirković je po izlasku sa terene visoko podigao tri prsta hrvatskim navijačima koji su ga vređali i zviždali mu.

Mario Stanić je na početku drugog poluvremena je odmah postigao gol za 2:2 i tada su "potonule" sve lađe, mnogi su videli Hrvatsku na Euru. Ali ipak, uspeli su naši reprezentativci da svojski izdrže i obezbede plasman na EURO, na koje nismo ni otišli nakon te godine.

Mirković nakon incidenta: "Potisnuo sam sećanje na taj detalj"

Bata Mirković je zaradio crveni karton i dok je izlazio, napravio je još jedan, najblaže rečeno, lud potez. On je pogledao ka tribini i visoko je podigao tri prsta, u sred Zagreba. Mnogi ljudi su ga zavoleli zbog toga i prozvali ga herojem nacije.

Svojevremeno je fudbaler za Telegraf otkrio da je potisnuo svako sećanje na taj incident i da ne postoje mediji, verovatno ga se ne bi ni sećao.

- Verujte mi, taj slučaj sa Jarnijem sam potisnuo i verovatno bih ga odavno zaboravio da me vi iz medija svake godine ne podsećate šta se desilo.

Zbog tog gesta vas Srbi gledaju kao heroja nacije?

- Ma, kakav heroj. Heroji su oni momci, koji su tada celo poluvreme izdržali sa igračem manje – prisetio se Zoran Mirković pre nekoliko godina.

Zoran Mirkovic, Jugoslavija, Hrvatska Foto: MN Press

Robert Jarni: "Uvek ćemo se dobro nasmejati"

Pored Mirkovića, Telegraf je povodom događaja na Maksimiru svojevremeno kontaktirao i drugog aktera ovog nemilog događaja, hrvatskog fudbalera Roberta Jarnog.

- Naravno da nemam nikakvih problema ako se sretnemo i da popričamo. Bar ćemo se dobro nasmejati. Stvari koje se dogode na terenu, tamo i ostaju. Bar to pravilo vredi za mene oduvek - poručio je Jarni za Telegraf nakon pitanja da li bi nakon toliko godina voleo da se sretne sa Mirkovićem i da popiju kafu, a zatim nam je otkrio i da su se pozdravili u hodniku Maksimira.

- Videli smo se mi u hodniku nakon utakmice i pozdravili se bez velikih problema. Njemu je bilo laknulo jer su prošli dalje - poručio je Robert Jarni za naš portal.

Robert Jarni, Hrvatska Foto: MN Press

Zoran Mirković i "Veverice" na aerodromu

Pošto je postao heroj nacije, Mirković je imao još jedan gaf na aerodromu, koji je oduševio naše navijače.

Kada ga je kasirka u fri šopu na aerodromu u Zagrebu pitala u kojoj valuti želi da mu vrati novac, Bata je kao iz topa ispalio šaljiv komentar na račun hrvatske valutu.

- Ma daj bre šta 'oćeš, samo nemoj te vaše veverice - aludirajući na kune rekao je Mirković.

Njegova izjava sutradan se našla na svim naslovnim stranama hrvatskih novina.

Zoran Mirković Printskrin: Youtube/underPFC

Novinar Neša Petrović u "samoubilačkoj misiji" intervjuisao hrvatske navijače na trgu Bana Jelačića

Tadašnji novinar SOS kanala, Nebojša Petrović, uradio je jedan čin i preveliku dozu hrabrosti (ili ludosti?), kada je odlučio da pred utakmicu ode u Zagreb i odradi anketu nasred trga Bana Jelačića. On je želeo da dobije utiske hrvatskih navijača, međutim, to i nije baš prošlo onako kako je planirao.

Naime, bilo je onih koji su želeli da porazgovaraju sa njim, ali mnogo je više bilo onih drugih koji su, blago rečeno, želeli da ga linčuju, dok je bilo i provokativnih izjava vezanih za "Oluju".

Video: Legendarni Mijat o meču Hrvatske i Jugoslavije koji je zapalio Maksimir

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    9. oktobar 2021 | 16:01

    Ljubi te Batica, a da se završilo drugim ishodom bio bi državni neprijatelj broj 1. Uostalom ko još obeležava takve gluposti osim nas, a fudbalskih uspeha ionako nemamo...što je tek tragedija

  • Realno

    9. oktobar 2021 | 16:00

    Nemaju oni ni danas individualno bolje igrače od Srbije. Ali oni se pale na nacionalnost, ako izgube 2,3 utakmice lete im i selektor i sav stručni stab .Novinari i narod ih satiru. Dok kod nas je bitno da se potpiše negde vani za neki klub uzme se lova i to je to, a stručni stab ostaje godinama dok se novinari bave zadrugama i parovima .

  • Ich

    9. oktobar 2021 | 15:47

    Batice poentirao si ga neka si!frajer bio i ostao i imao si m... za razliku tih klikera koje si gnjecio,ruka ti se pozlatila.top,a svi koji tvrde drugacije su cajke.bolji potez od onog ludog bobana.izjednacio si se sa zidanom kad je klopio ludog italijana u glavu.to su neke situacije gde se ne misli glavom no srcem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA