≫ 

Srpski napadač iz Danske o Mitjilandu: "Evo zašto mislim da će Zvezda da pobedi"

Fudbaler je u svom intervjuu za Telegraf pričao o svom životu u Danskoj, ali se dotakao i budućeg duela između Zvezde i Midtjilanda

  • 6
Milan Makarić fudbal Alborg Aalborg Intervju Foto: Profimedia/Alamy/Gonzales Photo

Milan Makarić je prethodne sezone oduševio javnost kada je kao napadač Radnika iz Surdulice sa 25 golova u prvenstvu poneo epitet najboljeg strelca Superlige Srbije, dok je vodio i svoj klub do istorijskog polufinala u Kupu Srbije. Sve to je bilo više nego dovoljno da prvo zaigra za A reprezentaciju Srbije, pa potom i da ga preporuči Alborgu iz Danske, koji je "iskeširao" 500.000 evra kako bi ga doveo u svoje redove. Sada je za Telegraf, ovaj fudbaler sebe stavio u ulogu skauta i pokušao je da skrene pažnju Zvezdi pred duel sa Midtjilandom.

Fudbaleri Zvezde pred sobom imaju možda i najbitniji duel u dosadašnjem toku takmičenja u Ligi Evrope, pošto već u utakmici protiv Midtjilanda mogu napraviti odlučujući korak koji će ih odvesti u narednu fazu takmičenja, posle startne dve pobede protiv Brage i Ludogoretsa.

Kao nekoga ko već tri meseca igra u prvenstvu Danske i ko je svoj debi u prvenstvu upisao upravo protiv Midtjilanda, Telegraf je kontaktirao, gorepomenutog napadača, Milana Makarića, kako bi iz prve ruke čuo na šta Zvezda treba da obrati pažnju, te kakvi su izgledi beogradske ekipe da upiše tri boda na ovom gostovanju.

- Protiv te ekipe sam debitovao, a iako sam igrao tek poslednjih 10-ak minuta, video sam da se radi o jednoj ozbiljnoj ekipi. Imaju nekoliko Brazilaca u ekipi koji, uz kapitena Sviatčenka, prave razliku na terenu. Takođe veliku pažnju Zvezda treba da obrati na prekide, iz prekida su veoma opasni. Ali kada se sve sabere i oduzme, mislim da je Zvezda kvalitetnija i ocekujem njihovu pobedu - rekao je Milan Makarić za Telegraf.

Milan Makarić Foto: MN Press

Ono što posebno raduje navijače, ali i celokupni stručni i igrači kadar Crvene zvezde, jeste to što je najbolji strelac Midtjilanda, ujedno i najbolji strelac danskog šampionata, Žunior Brumado povređen, te da će propustiti obe utakmice protiv kluba iz Beograda. Tu olakšicu je prepoznao i Makarić, koji smatra da je Zvezdi sada umnogome olakšan posao.

- Brumado je trenutno najbolji strelac lige, on je veoma opasan napadač. Dosta je snažan i ima izuzetan osećaj za gol. Kompletna igra Midtjilanda se bazira samo na njemu, ali sada je sigurno da će Zvezdi biti mnogo lakše sada kada on nije u timu.

Fudbal, trening nacionalnog tima Fudbalskog saveza Srbije u u Staroj Pazovi Foto: ATA Images

Beogradskim "crveno-belima" će ovo biti četvrti put da putuju u Dansku, a ukoliko se pogleda istorija, Zvezda dosad nije zabeležila nijedan poraz u ovoj zemlji, već je sva tri puta odigrala nerešeno, da bi konačnim rezultatom prošla dalje u sva tri slučaja, najsvežija uspomena je meč protiv Kopenhagena, kada je četa Vladana Milojevića uspela posle penala da se plasira u plej-of za plasman u Ligu šampiona.

Zbog toga, ali i zbog podatka da je Zvezda nekadašnji evropski i svetski prvak, Makarić ističe da je javnost u Danskoj izuzetno svesna protivnika, te da gaji ogromnu dozu poštovanja prema ovom klubu.

- Ono što sam video u medijima, mislim da su svesni kakav klub im dolazi, svi u Danskoj znaju da je Zvezda veliki klub i gaje eogroman respekt prema njima.

Aleksandar Katai, Aleksandar Dragović Foto: Marko Jovanović

Poređenje liga: "Danska je mnogo kvalitetnija, ima 12 klubova i svako svakog može da pobedi"

Makariću je ovo prvi put da igra daleko od kuće, daleko od svoje zemlje, pošto mu je jedini "izlet" u dosadašnjoj karijeri bio do ekipe "Zvijezda 09" koja dolazi iz Bijeljine, što je bilo nešto više od dva sata vožnje automobilom od njegovog rodnog Novog Sada, štaviše, duži je vremenski interval bio potreban za put od Novog Sada do Surdulice, gde se ovaj fudbaler i afirmisao kao napadač.

Nije se još stameni napadač aklimatizovao na promenu, te je istakao da još pokušava da "pronađe sebe" u Danskoj, kao i da se navikne na dosta mirniji život, drugačiju kulturu, pa i hranu.

Milan Makarić fudbal Alborg Aalborg Foto: Profimedia/Alamy/Gonzales Photo

Za razliku od same zemlje, klub je srpskog napadača prihvatio na sjajan način, čak i bolji nego što je i sam igrač očekivao. Ono što je za Makarića bila dosta olakšavajuća okolnost je to što su ga u klubu dočekali makedonski fudbaler Aleksandar Trajkovski, kao i mladi srpski fudbaler, Vladimir Prijović, što je u značajnoj meri olakšalo period privikavanja.

- Generalno sam se brzo snašao u ekipi, prihvatili su me od samog početka i klub funkcioniše kao jedna velika porodica, to mi je mnogo značilo u početku kad sam došao. Pored kluba, izuzetno mi znači što su me u klubu dočekali i Vladimir Prijović i Aleksandar Trajkovski, oni su sjajni momci s kojima od samog starta imam baš dobar odnos - istakao je Makarić, te je nastavio o tome da li mu nedostaje kuća.

- Što se tiče kuće, navikao sam da sam retko tamo, ali ipak svakodnevno održavam kontakt sa svima, porodicom i prijateljima, trenutno mi je tu brat, devojka mi je bila nedavno, tako da nikad nisam sam.

Milan Makarić fudbal Alborg Aalborg Foto: Profimedia/Alamy/Gonzales Photo

Danska liga se trenutno na listi koeficijenata nalazi daleko ispod srpske lige, međutim, ukoliko se pogledaju stadioni, infrastruktura klubova, kao i stil igre, reklo bi se da je situacija potpuno obratna. Iskoristil smo priliku da upitamo Makarića, kao nekog ko je osam sezona proveo u Srbiji, da uporedi ove dve lige, na šta je on favorizovao Dansku, ali se čini kao da je blago i sugerisao šta bi trebalo "popraviti" u srpskom fudbalu.

- Fudbal u Danskoj je na mnogo višem nivou, infrastruktura, tv prava... Liga ovde ima 12 ekipa, samim tim je i kvalitet mnogo bolji, sve ekipe su približne snage, pa svako može svakog da pobedi. Čak su i stadioni na svakoj utakmici puni, što igračima dosta znači. To su neke stvari po kojima se razlikuje Danska od naše Superlige, iako mislim da naša liga polako podiže kvalitet, nadam se da će svake godine biti sve bolja i da će stadioni biti puni.

FK Danska i Belgija Foto: Tanjug/AP

Danska je zemlja u kojoj je fudbal u velikoj ekspanziji, ali se mnogi plaše "slučaja Eriksen"

Fudbalska reprezentacija Danske u poslednje vreme igra vanserijski fudbal, a sve je krenulo od Evropskog prvenstva, gde su stigli do polufinala kada su poraženi od Engleske posle produžetaka.

Da taj rezultat nije slučajan, Danci su pokazali i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, gde su obezbedili plasman u Katar bez primljenog gola! Makarić zbog toga naglašava da je zbog tih rezultata fudbal u ovoj zemlji doživeo pravu ekspanziju.

- Danski fudbal je doživeo pravu ekspanziju što se tiče fudbala u poslednjih par godina, pogotovo posle polufinala Eura, takođe i sada plasmanom na SP. Sve se to oseti i vidi po punim stadionima svaku utakmicu u ligi. Sigurno da imaju velika očekivanja od reprezentacije na Svetskom prvenstvu pogotovo iz razloga što nisu primili nijedan gol u kvalifikacijama.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Danska - Finska, Christian Eriksen, Kristijan Eriksen Foto: Tanjug/AP

Ipak, njihov nastup na Evropskom prvenstvu je obeležio i "slučaj Eriksen", kada je fudbaler kolabirao na terenu i srušio se, da bi posle brze interevencije lekara uspeli da sačuvaju fudbalerov život.

Zbog toga, mnogo više se brine o fudbalerima, što naglašava i srpski napadač.

- Mogu reći da se ovde vodi računa o svemu, zdravlje fudbalera je ovde na prvom mestu i to je najvažnije, pogotovo posle situacije sa Eriksenom. Nadam se samo da se takve situacije više neće dešavati, jer naposletku, zdravlje je na prvom mestu i to je najbitnije - zaključio je u razgovoru za Telegraf, Milan Makarić, napadač Alborga.

Video: Heroj Radnika iz Surdulice u suzama posvetio pobedu ocu koji se boiri s koronom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    20. oktobar 2021 | 13:10

    Realno je da ovaj meč dobijemo. Što prvo mesto u grupi čini realnim. U Razgradu su se na muci poznali junaci. Samo hrabro, samo zvezdaški.

  • GP

    20. oktobar 2021 | 11:41

    Ove je Partizan pre 2-3 godine dobio i u gostima i kuci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA