≫ 

Sve o meču Partizan - Gent: Koga brine atmosfera, važna bitka Srbije i Belgije za LŠ

Crno-beli večeras igraju utakmicu koja im može doneti evropsko proleće i dodatnu zaradu u Ligi konferencija

  • 4
FK Partizan, Gent Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia/MN Press

Kada se ispostavlja "završni račun" više nije bitna igra, utisak sa terena, nije važna statistika o posedu, broju postignutih golova ili koji pojedinac je "iskočio" iznad grupe i skenuo pažnju javnosti. Važna je samo pobeda i jedino ona ima težinu za Partizan u trećem kolu Lige konferencija, jer u slučaju da i Gent večeras (21.00, Arena sport, RTS) obori na pleća, tim iz Humske bi načinio najvažniji korak ka primarnom cilju - proleću u Evropi.

Crno-bele, bar po rečima trenera Aleksandra Stanojevića, jako motiviše prvo mesto u grupi, jednako koliko i šampionska titula u Superligi, pa su sve snage i resursi usmereni na uspeh protiv Belgijanaca, kome bi u velikoj meri mogli da doprinesu i domaći teren i navijači, koji su i te kako značajan faktor u izazovima nalik predstojećem sa Gentom.

Telegraf vam otuda donosi niz činjenica koje bi trebalo da znate pred večerašnji dule Partizana i belgijskog tima.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Utakmica između Partizana i Genta se igra od 21.00 na stadionu u Humskoj, a moći će da joj prisustvuje polovina kapaciteta (nešto više od 13.000) zbog kovid mera koje je propisala UEFA. Duel će direktno prenositi Arena sport 1, kao nosilac TV prava, kao i RTS koji će preuzimati sliku sa stadiona crno-belih.

Ko sudi duel Partizana i Genta?

Bobi Maden Sudija Bobi Maden; Foto: MN Press

Poverenje UEFA za večerašnji meč Partizana i Genta je dobio arbitar iz Škotske, dobro poznat ovdašnjoj fudbalskoj javnosti - Bobi Maden, jer je u bliskoj prošlosti sudio i crno-belima, ali i Crvenoj zvezdi u evropskim iskušenjima.

Madenu će pomagati sunarodnici Dejvid Rum i Alan Malvani, četvrtri sudija je takođe Škot - Donald Robertson, dok delegat Georgi Jordanov dolazi iz Bugarske.

U prošlosti Maden je Partizanu sudio dva puta: protiv AZ Alkmara u grupnoj fazi Lige Evrope 2015. godine, u meču u kome je tim iz Humske slavio sa 2:1, a zatim i na početku prošle sezone, u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv belgijskog Šarlroa kada je tim Aleksandra Stanojevića poražen u produžecima golom Rezaija iz slobodnog udarca.

Koliko novca i koeficijenata je u igri, i zašto je duel protiv Belgijanaca posebno bitan za srpski fudbal?

Pobeda u grupnoj fazi Lige Evrope donosi 500.000 evra, dok remi donosi 166.000 evra. Takođe, crno-beli mogu i da profitiraju posle ovog meča na UEFA rang listi, jer pobeda donosi 2.000 bodova, a remi 1.000.

Partizan je trenutno na deobi 59. mesta sa 21.500 bodova.

Takođe, ovaj meč je od velike važnosti za nacionalni koeficijent i borbu za 11. mesto na listi, koje donosi direktan plasman u Ligu šampiona. Jedan od konkurenata Srbiji je upravo i Belgija, iz koje dolazi Gent, pa je ulog u ovom meču duplo veći jer bi Partizan trijumfom mogao Srbiju dodatno da odalji od Belgije.

Nacionalni koeficijent Printskrin: Kassiesa.net

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Rezultatski Partizan od početka sezone nema "mrlju" u statistici, kako u domaćem takmičenju, tako i u Evropi, gde je samo od Santa Klare pretrpeo poraz i to u gostima. Igrački, pak, čini se da crno-beli pomalo pate i trpe oscilacije posle poslednje reprezentativne pauze, ali i to je sasvim normalno i posledica je "zamora materijala" koji postaje sve vidljiviji kako se bliži kraj jesenjeg dela sezone.

Ipak, Stanojevićev tim ima visok nivo samopouzdanja i "germanski" karakter - nikada se ne predaje, niti odustaje, pa treba očekivati da će večeras, kada je i najvažnije, izvući maksimum.

Sa druge strane, Gent ima ozbiljne oscilacije u Župiter ligi od početka sezone u kojoj je u 11 mečeva zabeležio samo četiri pobede i trenutno se nalazi na 12. poziciji pomenutog šampionata, ali poslednju minulog vikenda protiv lidera Eupena, što svakako može da bude znak buđenja.

Ne cvetaju iz ruže ni u evropskom takmičenju, gde su od početka kvalifikacija rezultati takođe bili promenljivi, iako je kasnije, u grupnoj fazi, tim iz Flandrije zabeležio dve pobeda u prva dva kola. Ipak, kvalitet ekipe, način na koji igra belgijski predstavnik poziva na oprez, jer ipak je to nivo više u odnosu na Srbiju.

Glavni aduti na terenu?

Rikardo Gomes Foto: FK Partizan

Ako biste pitali Aleksandra Stanojevića, koji su aduti Partizana na terenu, on bi sigurno odgovorio da su to timska igra i kompaktnost, jer tome teži otkako je seo na klupu crno-belih. Igrački, pak, tim iz Humske ima nekoliko značajnih "oružja" koja iskaču iz pomenutog tima i to se pre svega odnosi na Rikarda Gomeša, Lazara Markovića i Bibrasa Natha. Bilo bi dobro da i Kvinsi Menig konačno bljesne na jednoj važnoj utakmici, kao što je to bio slučaj protiv Anortozisa u gostima...

Kada bismo nabrajali sve adute Genta to bi možda iziskivalo i posebnu analizu, jer belgijski tim ima izuzetno širok igrački kadar, u kome je teško odrediti ko je zapravo najopasniji. Rival crno-belih ima čak šest napadača u sastavu, sličnih, ali i različitih profila, vezni red gde takođe ima mnogo odličnih igrača, a posebno je zanimljivo da Gent nijedan od minulih 19 mečeva od početka sezone nije počeo u istom sastavu i teško ih je skautirati. Ipak, igrači poput Bezosa, Tisodalija, kapitena Ođiđe, De Sarta, Fortune ili našeg Lemajića (...), svakako predstavljaju pretnju - ko god se od njih večeras našao na terenu.

Šta kažu kladionice?

Prognozeri kažu da je Partizan blagi favorit u večerašnjem duelu, a kvote koje "dele" crno-bele i Gent svedoče da će nijanse na terenu odlučivati o konačnom bilansu. Pobeda tima iz Humske vrednuje se kvotom 2.60, remi 3.20, a pobeda kluba iz Belgije 2.90.

Reč trenera

Aleksandar Stanojević (Partizan)

Aleksandar Stanojević Foto: MN Press

- Imamo jednu od odlučujućih utakmica za prolaz i proleće u Evropi. Igramo protiv ekipe koja je direktan konkrent za prvu poziciju, naredne dve utakmice će mnogo odlučiti, maksimalno smo spremni i motivisani, zdravstvena situacija je dobra, svi igrači su zdravi, Jović se oporavio od korone, prvi put je trenirao, ali neće biti u konkurenciji za meč. Svi ostali su spremni, željno čekamo utakmicu.

Hein Vanhazenbruk (Gent)

- Prvo mesto pravi razliku i naravno da bih voleo da budemo prvi u grupi. Ako budemo drugi morali bismo da igramo dodatne dve utakmice, što nam ne ide u prilog. Biće teško, utakmica je pravi izazov u novoj Ligi Evrope... Partizan je navikao na pobede, igraćemo na stadionu na kome je atmosfera jako bučna i može puno da utiče na konačan epilog.

Očekivani sastavi

FK Partizan SASTAV Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Partizan (4-2-3-1): Popović, Živković, Vujačić, Saničanin, Obradović, Zdjelar, Šćekić, Marković, Menig, Natho, Rikardo

Gent (3-5-2): Bolat, Okumu, Ngadeu, Godo, Ovusu, De Sart, Samoaz, Fortuna, Bezus, Tisodali, Depoatr

Video: Hvala mu na veri, daleko je završnica Lige konferencija: Stanojević pred Gent odgovorio Mitru

Posle pobeda nad Anortozisom i Florom, Partizan večeras (21.00) dočekuje rivala za prvo mesto u grupi - Gent. Tri boda bi crno-belima donela veliku prednost u ovoj trci. Kvota na keca je 2,35, iks je 3,30, a dvojka 3,35. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Gent.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA