Zvezda nikad u istoriji nije izgubila od Danaca: Na Marakani prizivaju Vidića pred Midtjiland

Crveno-beli nikada u istoriji nisu izgubili o ekipe iz Danske

  • 6
FK Crvena zvezda, FK Odenze, Nemanja Vidić Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak od 21.00 na Marakani dočekuju Midtjijalnd. Biće to prilika za Zvezdu da faktički već sada osigura evropsko proleće, pošto bi joj pobeda i matematički osigurala prolazak grupe u slučaju da Ludogorec ne pobedi Bragu u Portugaliji.

Ono što budi optimizam na Marakani jeste i tradicija kada su u pitanju dueli protiv danskih ekipa. Zvezda nikada u svojoj istoriji nije izgubila od Danaca, a računajući i meč u Herningu odigrala ih je ukupno sedam u svojoj istoriji u evropskim takmičenjima.

Zvezda je uvek u dvomečima i prolazila danske klubove, a to se desilo 1985, 2003, i 2019. godine, kada su prolazili Lingbi, Odenze i Kopenhagen.

Prvi susret Zvezda je protiv danske ekipe imala u drugom kolu Kupa pobednika kupova u sezoni 1985/86. Prvi meč u Danskoj završen je rezultatom 2:2, a u revanšu je Zvezda na Marakani pobedila sa 3:1 i prošla dalje. Kasnije je u četvrtfinalu zaustavljena od Atletiko Madrida.

Jedan od najdramatičnijih mečeva koji Marakana pamti bio je odigran 2003. godine baš protiv danske ekipe, bio je to duel protiv Odenzea u revanš meču prvog kola Kupa UEFA. Prvi meč je takođe bio 2:2, a u revanšu je viđena prava drama, Odenze je u 78. minutu dao gol za 3:3 i to je bio rezultat koji je vodio dalje Dance, ali je onda u finišu meča Nemanja Vidić golom "zapalio" Marakanu i postavio konačnih 4:3, što je značilo i Zvezdin prolaz dalje.

Poslednji dvomeč koji je Zvezda imala sa Dancima pre mečeva sa Midtjilandom bio je protiv Kopenhagena u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2019. godine. Na Marakani je u prvom meču bilo 1:1, a isti rezultat viđen je i u revanšu, gde je Zvezda dugo igrala sa igrače manje zbog isključenja Nemanje Milunovića.

Na kraju su crveno-beli izdržali pritisak Danaca i stigli do penala, gde je drama dostigla vrhunac, ređali su se promašaji sa bele tačke kod obe ekipe zbog blata koje je bilo tamo gde je trebalo da stoji lopta. Na kraju su heroji bili Milan Borjan i Radovan Pankov, pa je Zvezda prošla u plej-of, a kasnije i izborila Ligu šampiona protiv Jang Bojsa.

Zvezda je i protiv Midtjilanda u Danskoj izborila dobar rezultat i sačuvala prvo mesto na tabeli, a navijači se nadaju da će Marakana nastaviti da bude neosvojiva tvrđava za Dance i da će Zvezda upisati pobedu vrednu evropskog proleća.

Video: Stanković nakon pobede Zvezde: Uz ovakvu publiku je sve mnogo lakše, dali su nam vetar u leđa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    2. novembar 2021 | 16:07

    Bolje da pozovete Vidica, nego što ga prizivate!

  • čola

    2. novembar 2021 | 17:08

    E to jebi ga na šta se mi oslanjamo ili u startu pravimo euforiju a šta ako budu igrali ko nedavno pa tu im neće ni Bog pomoći ako se ne trznu sami. Nadjmo se najboljem ali da do toga dođe moraju se igrači potruditi

  • Kg.

    2. novembar 2021 | 18:10

    Vidić umesto Terzića a da dovede nekog umesto Mrkele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA