≫ 

Iliev posle Genta: "Ponosan sam, nijanse odlučile o prvom mestu u grupi"

Najbitnije je da smo gotovo sigurni učesnici proleća u Evropi i verujem da ćemo nastaviti na ovaj način, da možemo da napravimo nešto veliko, kaže prvi čovek sportsko sektora crno-belih

  • 10

Ako je prvi meč u Beogradu bio "školovanje" iz koga je Partizan izvukao pouke, onda je revanš u Belgiji bio demonstracija "naučenog" posle koga Gent može da bude srećniji zbog boda, jer se u završnici meča spasao poraza (1:1) od tima Aleksandra Stanojevića. Detalji su odlučivali u obe utakmice, oni su definitivno, uz neverovatnu fizičku moć, ovoga puta bili na strani rivala što ističe i sportski direktor Ivica Iliev, koji nije bio nezadovoljan remijem. Štaviše, ističe da su ga fudbaleri učinili ponosnim, jer su na teškom gostovanju, u novom sistemu, bez treninga i nekoliko bitnih momaka u rosteru, naterali beligijske "gladijatore" da jure spasonosni bod u završnici duela.

- Ponosan sam na igrače posle remija sa Gentom. Rekao sam i posle prvog meča u Beogradu, da je epilog mogao da ode i na jednu i na drugu stranu. Kada se osvrnem na kvalifikacioni ciklus, imali smo osećaj da ćemo se sa Belgijancima boriti za prvu poziciju u grupi i teren je pokazao da smo bili u prvau. Definitivno smo mi i oni najkvalitetniji u grupi, negde izjednačeni po kvalitetu, pa su detalji odlučivali o poretku - kaže sportski direktor Partizana.

Gent - Partizan

Foto: FK Partizan

Što se same igre Partizana tiče, Iliev ima samo reči hvale za svoj tim.

- Ekipa je izašla hrabro, bez treninga na stadionu na kome se igrao meč, prvi put u novom sistemu, pa početak nije obećavao da ćemo kasnije prisustvovati evropskoj predstavi Partizana. Kasnije smo "ubrzali", ekipa je počela da igra i nijednog momenta nije bila inferiorna. Štaviše, imala je vođstvo, neke zrele prilike i situaciju da utakmicu privede kraju pobedom. U nekom momentu sam osećao da možemo i do drugog gola, ali se nije desilo i to su nijanse koje su odlučile da Gent bude ispred Partizana. Međutim, najbitnije je da smo gotovo sigurni učesnici proleća u Evropi i verujem da ćemo nastaviti na ovaj način, da možemo da napravimo nešto veliko. Jer, tim je u svim dosadašnjim mečevima pokazao potencijal, plus postoji enegrija koja nas drži u tonusu i kada je prvenstvo u pitanju, koje je prioriten broj jedan.

Novi sistem je naša budućnost

 

Upitan kako mu deluje Partizan u formaciji 3-5-2, sportski direktor crno-belih napominje da je to opredeljenje u ovom momentu ideja trenera, sa kojom se on složio.

- Trener Stanojević zna da sam jedva čekao meč sa Gentom upravo zbog te promene i moram da napomenem da sam više nego zadovoljan kako smo izgledali. Naravno, potkrale su se neke greškice koje su na kraju dovele do gola Genta, ali igrati prvi put u tom sistemu, na gostovanju sa takvim rivalom i biti, u najmanju ruku, ravnopravan, čak i opasniji - to samo donosi zadovoljstvo. Verujem da je ekipa poslala signal treneru koji je i želeo, a to je može da odgovori zadatku i donese raznovrsnost, koja će sigurno, u zavisnosti od protivnika, i biti korišćena. Stanojević je vrhunski trener, uvek želi da napreduje i sa njim raste i tim koji vodi. Verujem da nas ono najbolje tek očekuje.

Sistem 3-5-2 jeste atraktivan, ali nekada neki igrači i trpe zbog njega.

- Zavisi na koji način igraš, a takođe zavisi i koliko ti rival dozvoli na terenu. Recimo, sa tom postavkom bi u našoj ligi Danilo Pantić bio bliže golu rivala, što protiv Genta možda nije bio slučaj. Mora da se uzme u obzira da smo ovoga puta igrali protiv tima koji je izrazito fizički moćan, da im je trener poznat po tome što baca akcenat upravo na takvu selekciju igrača i pripremu, da je shodno tome i osvajao šampionsku titulu. Videlo se to u mnogo situacija, ali smo i mi odgovorili sjajno, pokazali da imamo i karakter i kvalitet, samo nam je malo sreće nedostajalo da nijanse budu na našoj strani u borbi za prvo mesto.

Ivica Iliev, FK Partizan

Foto: MN Press

Urošević kao nikada do sada

 

Odbrana Partizana je takođe je bila povod za razgovor, pre svih Igor Vujačić, koji se posle male igračke krize u Flandriji vratio na velika vrata.

- Prezadovoljan sam odbranom Partizana, igraju iskusno, kvalitetno, ne plaše se nikoga. Kada ih gledam, nekada mi se učini da oni izazivaju rivale na nadmudrivanje kako bi podizali svoje limite. I ne samo odbrana, već ceo tim daje neki spokoj i sigurnost kada gledate mečeve sa strane. Čak i kada je rivala nekada superiorniji, deluje da uvek mogu da izađu iz problema i u trenutku uzvrate. Imaju veliko samopouzdanje i otuda i moje poverenje prema njima.

Utakmicu sa Gentom je ipak obeležio sjajan gol Slobodana Uroševića, koji je i mimo toga odigrao jedan od najboljih mečeva od dolaska u Partizan.

- Ne mogu da kažem da tako nešto može da se predvidi. Urošević je postigao spektakularan gol, koji možda ne priliči njegovoj poziciji i zato je utisak još jači. Da je neko drugi postigao nešto slično, mi bismo sada ispevali pesme na tu temu. Čerstitao sam mu, ne samo za gol, već za utakmicu, jer smatram da je najbolja u dresu Partizana

Kaže Iliev i da ga je posle prošlog meča sa Gentom zabolela nepravda, odnos i komentari na račun

Nepravda prema Rikardu, Menig se još traži

 

Rikarda Gomeša. Smatra da je performansom u revanšu pokazao da se se mnogi ogrešili.

- Bilo mi je žao, jer se pre dve nedelje pričalo da je nemoćan protiv Genta, protiv štopera koji mnogo vrede, dominantni su fizički. U drugoj utakmici ih je "razneo" simultankom, kako da se naljutio posle tih komentara. Mislim da još nismo videli odbranu koja može da mu se suprotstavi, jer se radi o dominantnom napadaču. Mislim da će ispisati stranice istorije.

Sa druge strane Kvinsi Menig još traži sebe u Partizanu, a Iliev smatra da je za to razlog činjenica da želi da bude deo grupe, zaboravljajući individualni kvalitet zbog koga je i angažovan.

- Rekao sam i njemu lično, zapravo, tražio sam veći uticaj u završnoj trećini terena, da bude direktniji, pozitivno "bezobrazniji", jer smo ga zato i angažovali. Igrao je u holandskoj ligi na taj način, iako je ta liga ofanzivna i možda je malo lakše. Dozvoljava napadačima više prostora i on u ligi poput naše ili Evropi, gde su odbrane "tvrđe" ne pronalazi individualnost. Da se razumemo, kada analiziramo, Menig sve radi kako treba, ubrzava igru sa malo dodira, pokušava iz prve, druge, kada treba sačuva loptu, otvara nastavak igre i dolazi u prilike. Ima i opravdanje, došao je tek u septembru, nije prošao pripreme, tek je dva meseca sa nama, a mi nekada surovo brzo "sečemo" i kritikujemo. A, u minulih šest godina sam imao slične situacije sa Leonardom, Evertonom, Sadikom, Tavambom, Sumom da bi na kraju svi oni pokazali kvalitet i zašto su dovedeni. Kvinsi je očito na tom putu i draže bi mi bilo da nije u formi, nego da ne pokušava ono što tražimo od njega. Voleo bih da se to promeni i lično ću raditi na tome, jer osećam da želi da bude deo grupe, da se svidi saigračima, bude nesebičan, što je legitimno i deo našeg opredeljenja, no, mora i da napravi razliku ispred gola rivala, jer zbog toga smo ga i doveli.

rikardo

Foto: MN Press

Popović će braniti za A selekciju

 

Iako napominje nije njegov "fah" i to prepušta stručnijima, Iliev nije mogao da ne pohvali golmana Aleksandra Popovića, koji je u Flandriji izuzetno branio.

- Pop je za mene spektakularan i presrećan sam kakav biser imamo u timu, odnosno na golu. Nije moja uska stručnost, ali zaista ne mogu da zamislim gde su mu limiti. Verujem da će u perspektivi reprezentacija Srbije u njemu dobiti prvog golmana.

Na pitanje gde vidi limit tima u Ligi konferencija i priželjuje li možda nekog rivala, prvi čovek sportskog sektora Partizana nema dilemu:

- Nisam još uvek analizirao situaciju u Ligi Evrope i ne znam tačno kakve su mogućnosti, ali verujem da je Partizan sposoban da se ravnopravno bori za ekipama evropskog, najvišeg ranga - zaključuje Ivica Iliev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    5. novembar 2021 | 14:22

    Nismo bespomocnije odavno izgledali. Jezivo kako izgledamo na terenu,jezivo. Ne verujem u regularnost domace lige!

  • RSK

    5. novembar 2021 | 14:18

    Molim te nemoj da se blamiras. UPRAVA NAPOLJE ZAJEDNO SA SVOJIM TRENEROM

  • Mali 24

    5. novembar 2021 | 15:08

    Bombaš,ti još nisi otišao?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA