≫ 

Stanojević pred Proleter: "Zdjelar i Šćekić neće igrati, čudno mi je bilo u Gentu"

Trener Partizana opširno je komentarisao narednog, ali i prethodnog protivnika

  • 0

Fudbaleri Partizana u nedelju od 20.15 časova na svom stadionu u Humskoj pokušaće da zaokruže "besprekoran" ciklus u domaćoj Linglong Superligi Srbije. Protivnik će biti Proleter, protiv kojeg crno-beli nikada nisu kiksnuli, te se nadaju da će se ta tradicija zadržati i posle sutrašnjeg susreta.

Trener Partizana, Aleksandar Stanojević naglašava da je ekipa tek kasno sinoć stigla sa puta iz Belgije i da će danas tokom dana imati prvi trening. Zdjelar i Šćekić sigurno neće nastupiti protiv Novosađana.

- Došli smo sa puta u petak tokom noći, tako da ću igrače danas prvi put videti na treningu, da vidimo u kakvom je ko stanju, da bismo znali koje igrače da koristimo. Zdjelar sigurno neće biti u konkurenciji i Šćekić, za ostale ćemo videti ko se kako bude osećao. Svima nam je jasno koliko nam znači svaka utakmica ovde. Imamo reprezentativnu pauzu posle, da se igrači koji ne igraju odmore - rekao je Stanojević.

Zadovoljan je učinjenim u Belgiji, naročito u defanzivi, dok za napad kaže da je mogao da bude koliko-toliko bolji.

- Prezadovoljan sam kako su momci igrali, naročito u fazi odbrane, mislim da su sve odradili onako kako sam želeo, mogu biti zadovoljan. Moglo je da bude bolje u ofanzivi, u kreiranju napada, gotovo ništa nismo ni radili. Videćemo u odnosu na to koje igrače budemo imali u konkurenciji, kako ćemo napraviti tim za sutra.

Videli smo i drugačiji sistem igre crno-belih u Belgiji, pa je pitanje da li nešto slično možemo da vidimo od Partizana u domaćem prvenstvu?

- Možemo da odredimo Holendera i Lutovca da budu na bokovima. To je sistem koji daje razne mogućnosti, možete da stavite i klasične napadače na bok, ako igrate ofazivno. Ovakve evropske utakmice su zahtevale jaču defanzivu, pa smo se opredelili za to.

Proleter igra veoma promenljivo ove sezone. U jednom momentu imao je niz od četiri vezane pobede, ali je potom vezao katastrofu protiv Čukaričkog i neuspeh protiv Vojvodine ugradskom derbiju.

- Imali su jedan uspon od četiri pobede u nizu. Ekipa koja je odigrala dobru utakmicu protiv Vojvodine, a onda lošu protiv Čukaričkog. Spremili smo se, odgledali smo poslednjih par njihovih utakmica. Videćemo kakav će teren biti za igru, tako da na sve moramo da budemo spremni.

Aleksandar Stanojević Foto: MN Press

Stanojević i Gentu: "Čudno, ne možete da reagujete"

A kako je bilo Stanojeviću da posmatra sve iz lože stadiona u Gentu, pošto nije mogao da se nađe kraj aut linije zbog suspenzije?

- Bilo je stvarno čudno, ne možete da reagujete, da pomognete u tom trenutku, da date neke instrukcije. Imali smo dobar plan, dogovorili se na koji način da radimo, stručni štab sa Duljajem je odradio dobru priču. Imali smo planove A, B, C, D... Ali uvek imate još nešto da kažete ako se desi nepredviđena situacija. Prvi put sam na ovaj način bio pomoćnik svom stručnom štabu.

Partizan nikada Proleteru nije prepustio ni bod. Sličnu seriju imala je Zvezda protiv Radnika iz Surdulice, pa je pre par kola "prosula" bodove.

- Nisam znao za taj podatak, to me plaši. Uvek sam oprezan, ne može da ide na taj način. Imali smo isto protiv nekog protivnika, pa smo odigrali nerešeno. Svaka utakmica je posebna, prošli put smo ja mislim teško pobedili na našem stadionu, bilo je 1:0. Oni su imali neku prečku pred kraj. Ne znate, ta utakmica je mogla da ode u drugom pravcu, da ne ostane taj bilans. Gledamo kako trenutno igraju, kako možemo da ih ugrozimo...

Kaže da neće biti potrebno da dodatno motiviše igrače.

- Naravno, mnogo nam je važna ova utakmica, igrači su svesni situacije, ne mogu da prospu kroz jednu utakmicu, vidim njihove izjave i način razmišljanja, znaju koliko nam znači svaka utakmica, izaći će motivisani, neće biti potrebna nikakva intervencija sa moje strane.

Ističe da je u Belgiji naglasio svojim igračima da ne "jure" napred.

- Dobio sam informaciju da smo bili strpljivi i disciplinovani. Znao sam da će protivnik preuzeti inicijativu, rekao sam im da budu strpljivi, pošto nisu navikli na taj način igre i da čekaju svoju šansu. Tako da sam najzadovoljniji što su oni to ispoštovali. Ponosan sam na njih, kako su izneli celu priču.

Aleksandar Stanojević Foto: Marko Jovanović

"Videli ste kakav je stadion u Gentu, nije kao u Premijer ligi, ali je to neki drugi nivo"

Šta treba da se uradi da se Superliga Srbije približi većim ligama u Evropi?

- Imate selekciju igrača, to je prva stvar, oni forsiraju i takvi su im svi timovi. Biraju taj način igrača, koji su već selektirani da su viši, snažniji, to je nešto što ne možete da utičete. Videli ste stadion kakav je, koji je to nivo tamo, imaju takmičenje, imaju budžete po 60.000.000 evra, infrastruktura sa neverovatnim pratećim stvarima. To je jedan drugi nivo, nije Premijer liga, ali odatle idu igrači tamo. Iz Genta se prodaju igrači po 20-30 miliona evra. Teško je to, Genk je igrao sa Vest Hemom 2:2 u isto vreme kad i mi, to je nivo koji je stvarno visok.

Partizan još može da napreduje prema rečima Stanojevića, ali je i trenutno na jako dobrom putu.

- Mi stvarno radimo svakim danom, pričamo i govorimo o takmičarskom duhu, menjamo dosta igrača, da svi osećaju da su deo grupe. Teško bi to izdržalo dosta igrača. Moramo da budemo na maksimumu, mi to radimo konstantno, kroz individualne i grupne analize, kombinatorikom... Mi smo na dobrom putu, teško je, vidite kakvo je vreme, kako će se igrati. Mogu reći da sam prezadovoljan sa momcima, kako su fokusirani, imaju cilj ispred sebe, idu sami ka tom cilju, biće sigurno padova, ali rezultatski i igrački držimo to kako treba.

Bliži se i prelazni rok, šansa da se popune rupe na nekim pozicijama.

- Razmišljamo o svemu, pričamo sa skauting službom, ne znamo da li će neko otići. Znate gde je nama decembar, ali prate se igrači i pozicije gde smo "deficitarni", ali na tri dana imamo utakmice, tako da je ceo fokus na tome - zaključak je Stanojevića.

Video: Možemo da napravimo nešto veoma veliko: Ivica Iliev o šansama Partizana u Ligi konferencija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA