≫ 

Srbija gurnula Ronalda u pakao baraža: Nikad teži put do Katara za favorite!

Žreb za plej-of je zakazan za 26. novembar u Cirihu

  • 9
Kristijano Ronaldo, Portugal - Srbija, Nemanja Radonjić Foto: Zed Jameson / Sipa Press / Profimedia

Pogodak Aleksandra Mitrovića u 90. minutu meča sa Portugalijom za pobedu od 2:1 i direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine skinuo nam je veliki teret baraža sa leđa.

Opšti je utisak da se nikada teže nije dolazilo do plasmana na Mundijal iz Evrope, pošto će se od 12 učesnika baraža, na kraju samo tri ekipe pridružiti onim selekcijama koji su već na SP, a među kojima je i naša Srbija.

Tako će se za preostala tri mesta u Kataru iz Evrope boriti deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija (Portugalija, Škotska, Italija, Rusija, Švedska, Vels, Turska, Poljska, Severna Makedonija i Ukrajina), kao i dve reprezentacije koje su u Ligi nacija osvojile grupu, a u kvalifikacijama za SP nisu bile među prve dve u grupi - Austrija i Češka.

Pomenutih 12 reprezentacija biće podeljene u dve grupe, na povlašćene i nepovlašćene. Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija biće nosioci, a preostale četiri plus dve iz Lige nacija biće nenosioci. Redosled je već određen po plasmanu na tabeli, a u obzir su uzeti rezultati samo protiv prvih pet selekcija u grupi.

Povlašćenima prednost domaćeg terena

Reprezentacije koje igraju baraž biće podeljene u tri mini-turnira, a na svakom će učestvovati po četiri reprezentacije. One će žrebom, koji će biti održan 26. novembra u Cirihu, biti podeljene u dva polufinala koja će se igrati na jednu utakmicu.

Pobednici polufinala igraće u finalu i pobednik svakog od ta tri mini-turnira kvalifikovaće se u Katar. Polufinala su na programu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sledeće godine.

Španija protiv svih zlih jezika, Italija pala pred svojim navijačima Foto: Tanjug/AP

Nosioci, među kojima je i Portugalija sa Kristijanom Ronaldom, imaju prednost domaćeg terena u polufinalima, a žrebom će biti određeno koji polufinalni par će biti domaćin finala. Ukoliko autsajder (nepovlašćeni) izbaci favorita (povlašćenog), on automatski preuzima njegovo pravo domaćinstva.

Iako su Italija i Portugalija vodeće dve selekcije među povlašćenima, žreb bi mogao lako da ih spoji zajedno u jedan od finalnih parova, pa da posle polufinala igraju direktan meč za plasman na Mundijal u Kataru. Nisu veliki izgledi da se to stvarno desi jer postoje još četiri moguće kombinacije, ali će poslednju reč dati kuglice.

Takođe, zbog zategnute političke situacije nemoguće je da se Rusija i Ukrajina sastanu u baražu.

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo održaće se 1. aprila sledeće godine, a Mundijal u Kataru počinje 21. novembra i trajaće do 18. decembra.

Video: Fudbaler Srbije zaigrao s Mitrovićevom ženom, a onda je u salu ušao Mitrogol i počelo je ludilo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iFox

    16. novembar 2021 | 23:23

    Odavno me za baraž ovoliko nije bilo briga. Napred Srbija. 😃

  • Oki

    16. novembar 2021 | 22:55

    Portugal i Italija ostalo prosek.

  • L

    16. novembar 2021 | 23:24

    Pa bila bi steta da ne prodju Portugal i Italija iskreno.. Hocu da gledam jake timove a ne neke prosecne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA