≫ 

Piksi otkrio razgovor s Maradonom koji ne zaboravlja: "Dragane, slušaj me, budi oprezan..."

Selektor Srbije otvoreno o radu u reprezentaciji, igranju za Veronu, Zvezdu i poštovanju Ronalda

  • 3
Dragan Stojković Piksi, Dijego Armando maradona Foto: Privatna arhiva

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalera Srbije dao je opširan intervju za italijansku "Gazetu delo sport" u kojem je pričao o odnosu sa igračima, naročito onih koji igraju u Italiji.

Budući da je nedavno bila godišnjica od smrti Dijega Armanda Maradone neizbežno je bilo pitanje vezano za slavnog Argentinca, a Piksi se setio i saveta koji mu je dao Dijego kada je stigao u Veronu.

- Prvi put sam ga video na Mundijalu u Italiji. Igrali smo meč Jugoslavija – Argentina u Firenci. Bio sam impresioniran, gledao sam ga netremice tokom zagrevanja i na kraju meča smo razmenili dresove. To je najlepši suvenir u mojoj igračkoj karijeri zajdno sa dresom Platinija.

- One nemaju cenu. Kad sam došao u Veronu imao sam priliku da pričam sa njim telefonom i tada mi je rekao: Slušaj Dragane, budi oprezan, defanzivci u Italiji su veoma grubi i podli - prepričao je Piksi.

Video: Selektor Dragan Stojković Piksi dobio mural: Odmah pored Maradone

Selektor je imao samo reči hvale za Sergeja Milinkovića Savića i otkrio je Italijanima ono što smo u Srbiji slušali godinama od raznoraznih “stručnjaka”...

- Sergej je svetska klasa. Možete misliti da je bilo u Srbiji ljudi koji su smatrali da Tadić i Sergej ne mogu da igraju zajedno. To su budalaštine. U mom timu uvek ima mesta za velike igrače. Obojica su starteri i svi vide kakva je to zabava”.

- Imam samo jedan savet za Vlahovića: promeni tim, ali ostani u Italiji. Serija A je najbolje prvenstvo za njegovo dalje napredovanje i razvoj. Biće vremena da se oproba i u drugim prvenstvima.

Stojković je dodao da Dušan ima sjajnu perspektivu i da Fjorentina ima šansu da zaradi veliki novac od njegovog transfera. “

Video: Slavlje u slačionici Orlova: Orilo se Pukni zoro

- Vlahović je fantastičan napadač, veliki profesionalac, mladić sa nogama čvrsto na zemlji. Nikada nisam imao problema sa njim jer je veoma inteligentan. Kada sam debitovao na klupi Srbije protiv Irske odmah sam uvrstio Dušana među startere ostavljajući našeg golgetera Mitrovića na klupi. Pobedili smo, a Vlahović je postigao gol”, podsetio je srpski selektor da je između njega i centarfora Fjorentine od samog početka stvoren sjajan odnos.

Video: Piksi o rušenju Portugalaca i odnosu sa igračima

On je toplo preporučio Interu da angažuje Filipa Kostića.

- Filip bi bio pravo pojačanje za Inzagija. Trči, centrira, na levom krilu je neverovatan: on je veliki radnik sa nemačkim mentalitetom.

Srbija se plasirala direktno na Mundijal primoravajući Portugal da prođe kroz “čistilište” plej-ofa da bi stigao do Katara, a to je najviše zanimalo Italijane

- Verovali smo od prvog momenta i bili smo ubeđeni da će nas naš spektakularni i ofanzivni stil igre odvesti u Katara. Ključna utakmica je bila protiv Portugala u Beogradu. Na polovremenu smo gubili sa 0:2. Moji momci su bili šokirani. U svlačionici sam im rekao: ’Vraćamo se na teren, postižemo odmah gol i na kraju pobeđujemo’. Meč se završio remijem 2:2 -, istakao je Stojković.

Da nisam povredio koleno osvojio bih zlatnu loptu

Srpski selektor je želeo i da naglasi da on od svojih igrača ne traži samo lepu igru na terenu već i dostojanstveno ponašanje van terena.

- Posle utakmice u Lisabonu smo malo slavili u svlačionici, ali smo u autobusu bili dostojanstveni i u tišini. Želeo sam da moji igrači pokažu poštovanje prema Portugaliji i Ronaldu.

Intervju nije mogao da prođe bez podsećanja na prošlost, slavne dane i intrigantne anegdote, počev od Milana i čuveno duplog duela na Marakani.

- I danas mislim da je Bog spasao Milan primoravajući nas da igramo ponovo revanš utakmicu u Beogradu zbog magle. I danas kad se vidim sa Brajdom i Galijanijem šalim se sa njima na tu temu. Njihov veliki Milan je rođen u magli mog Beograda - tvrdi Piksi.

Video: Pojavio se snimak: Ovo je trenutak kad je Piksi rekao Mitru da meč s Portugalcima počinje na klupi

Stojković je potvrdio da su Rosoneri i Silvio Berluskoni želeli da ga angažuju, ali da je Bernar Tapi bio brži.

- Milan me je želeo u svojim redovima, ali već sam bio potpisao predugovor sa Tapijevim Marsejom. Berluskoni mi je poklonio dva sata. Dve godine kasnije su me zvali da igram prijeteljsku utakmicu sa Atletiko Madridom: trenirao sam par dana u Milanelu i otputovao sam u Španiju, ali zbog pravila FS Italije nisam igrao taj meč.

Verona zauvek u srcu

Selektor Srbije je u Italiji nosio dres Verone a za grad Romea i Julije ga ne vežu samo lepa sećanja na Zubizaretu i Špance.

-Volim Veronu, ona je u srcu moje porodice. Tamo sam uvek dobrodošao. Kada sam došao na pozajmicu iz Marseja bilo je nekoliko hiljada navijača koji su me dočekali. Da je moje koleno izdržalo, napravili bismo velike stvari zajedno. To je moj žal: bez problema sa kolenom, uveren sam da bih osvojio Zlatnu loptu -.

Na kraju razgovora Stojković je predstavio svoja trenerska načela i objasnio zašto mu se sviđa Atalanta iz Bergama.

- Počeo sam u Japanu, u Nagoji, zatim sam radio u Kini i sada u Srbiji. Na svojoj prvoj konferenciji za novinare u ulozi trenera sam rekao: ’Moj tim mora da igra najlepši fudbal i tačka’. Ostao sam veran tom načelu. Osećam da mogu da pravim čuda na klupi. Igramo napadački fudbal i zabavljamo ljude koji dođu da nas gledaju na stadionu. I baš zato mi se mnogo sviđa Atalanta”, zaključio je Stojković.

Video: Nišlije ponosne na svog Piksija: On je glavni za sve!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    23. novembar 2021 | 14:44

    Piksi Legendo💪💪💪💪Stella Rossa🔴⚪️🔴⚪️

  • Srdjan

    23. novembar 2021 | 23:12

    Piksi je najveci i najbolji fudbaler kojeg smo ikad imali. Jedan je Piksi !!!

  • Hulk

    23. novembar 2021 | 16:59

    Nije bila nego će tek da bude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA