≫ 

Agent CIA godinama radio za Katar, špijunirao protivkandidate za organizaciju Mundijala

Asošiejted pres došao do otkrića da je nekadašnji agent američke Centralne obaveštajne službe špijunirao u korist narednog domaćina Svetskog prtvenstva

  • 5
CIA Stadion Foto: Twitter/@QFA

Katar je kao država učinio bukvalno sve što je mogao kako bi obezbedio sebi domaćinstvo najveće fudbalske predstave na svetu, Mundijala 2022. godine, i kada kažemo sve mislimo i na dozvoljena, ali i nedozvoljena sredstva (o tome je već bilo reči milion puta, korupcija zvaničnika FIFA itd).

Sada, na svetlost dana su isplivale nove pojedinosti vezane za čitav projekat dobijanja domaćinstva i logistike koja je pratila taj iznad svega najteži korak ka samoj organizaciji Mundijala.

Naime, agencija Asošiejted Pres je došla do saznanja da je Katar angažovao bivšeg agenta američke Centralne obaveštajne službe (CIA) Kevina Čolkera čiji je zadatak bio da špijunira i prikuplja podatke o protivkandidatima za domaćinstvo Mundijala. Ta saradnja je trajala godinama i završila se uspehom. Koliko je on sam svojim radom tome doprineo, teško je reći.

Katar je, podsetimo, još 2010. godine dobio domaćinstvo Mundijala.

Čolker je, kako je utvrđeno, dugi niz godina, još od 2010, uredno imao kancelariju u Dohi i otvoren imejl vlade Katara, što je i potvrdila agencija za koju je obavljao posao, ali koja u isto vreme negira da je Čolker na bilo koji način na nelegalan način obavljao špijunažu, prenose engleski mediji.

Prema navodima agencije Asošiejted pres ovaj nekadašnji zaposlenik CIA je odbio poziv za intervju i da odgovori na pitanja o tome da li je radio za vladu Katara, ali je rekao da su pojedini dokumenti do kojih su došli novinari AP-a, a ukazuju na njegovu saradnju sa Katarom, lažni.

Na osnovu tih papira, a ima ih više stotina, agent Čolker je bio angažovan od strane katarskih vlasti sa zadatkom da prati aktivnosti protivkandidata Katara za domaćinstvo svetskog prvenstva i da o tome obaveštava svoje nadređene. On je u tom cilju održao više sastanaka i razgovora sa fudbalskim zvaničnicima, postoje i fotografije tih sastanaka, a navodi se da je i sam angažovao ljude koji su za njega obavljali fotografisanje "meta".

Osim prisluškivanja i krađe informacija, Čolker je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je slikama atraktivnih devojaka namamljivao zvaničnike da se uopšte upuste u konverzaciju s njim.

Inače, čitav slučaj privukao je pažnju i američkog Kongersa, koji je pokrenuo istragu zbog sve većeg broja bivših operativaca koji se posle penzionisanja upuštaju u ovakve poslove, posebno u predelu Bliskog istoka.

- Kevin Čolker je bivši agent CIA, a svoju saradnju sa vladom Katara započeo je još 2010. godine, kada su i počele kandidature za Mundijal. Naša istraga pronašla je dokaze koji govore da se on bavio klasičnim špijunskim poslom, pre svega usmerenom prema rivalima za domaćinstvo Svetskog prvenstva, ali i najvišim zvaničnicima FIFA - rekao je Alan Suderman, novinar AP.

Pre nego što su ga angažovali u Kataru, Čolker je pet godina radio za CIA. Bio je takozvani terenac sa solidnim iskustvom i pedigreom u službi.

Čolker inače vodi agenciju koja se bavi bezbednošću u sajber prostoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    23. novembar 2021 | 18:55

    colker u americi caker isto kao i marlboro u ameruci marboro kod nas malboro

  • ljudi su zaboravili

    23. novembar 2021 | 19:49

    misel platini je ucenio katar.morali su da kupe psg (pari san zermen) sto su i ucinili da bi dobili domacinstvo i organizaciju svetskog prvenstva.

  • korupcija

    23. novembar 2021 | 19:48

    para vrti gde burgija nece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA