≫ 

Ovo je stadion na kom Partizan igra sa Florom: "Le Kok Arena" je već ušla u istoriju

Crno-beli u Talinu jure evropsko proleće

  • 0
Stadion Le Kok Arena, FK Flora Talin Foto: Telegraf

Stadion "Le Kok arena" na kome će Flora i Partizan danas odmeriti snage (16.30, Arena sport, RTS), ušao je u istoriju, ali ne po lepoti i naprednim rešenjima, iako mu je zaista teško naći zamerku što se funkcionalnosti tiče, već zbog činjienice da je to najmanji objekat na kome je održano jedno finale takmičenja pod okriljem UEFA.

Bilo je to finale UEFA Superkupa, u kome je Atletiko Madrid savladao gradskog rivala Real sa 4:2, usled čega je pomenuti objekat posebno "našminkan".

Pomenuti stadion u Talinu, koji je kapaciteta 15.000 sedećih mesta (25.000 kada se održavaju koncerti), koriste nacionalna selekcija Estonije, ali i Partizanov današnji rival - Flora. A, broj mesta je upravo prilagođen pomenutom meču UEFA Superkupa, kada su domaćini morali dodatno da se pomuče ne bi li ugostili velikane španskog i svetskog fudbala.

Pre toga, "Le Kok Arena" nema dugu istoriju, otvorena je 2001. godine, no, nije bila u rangu reprezentativnih objekata, bez obzira što je ispunjavala sve propise UEFA. Rekosmo već, nije to ni danas stadion koji će vas zapanjiti izgledom, oboriti s nogu, ali je nekako sve na svom mestu, sve funkcionalno i dobro organizovano, veoma čisto, pa ćete mu teško naći zamerku.

Odmah pored "Le Kok Arene" postoji i manji kompleks za trening, ali i odigravaje utakmica. koji čine još tri terena za fudbal, od kojih je jedan u potpunosti prekriven, uz sve prateće objekte za nesmetani rad.

Unutrašnjost arene je takođe veoma dobro isplanirana i uređena, od konferencijske i press sale, do loža, kako za poslenike sedme sile, tako i za goste kluba, koji mogu da izaberu da li će meč posmatrati iz centralnog dela na tribini ili, pak, zatvorene prostorije, koja se greje, kao uostalom i sve ostale na stadionu. Kao posledica oštre baltičke klime.

Stadion je posle 15-tak godina korišćenja dobio konačni izgled između 2016. i leta 2018. godine, kada je renoviran kako bi dobio organizaciju velike utakmice, a ukoliko pitate Estonce kako se to dogodilo da veliki Real Madrid i Atletiko baš u Talinu odmere snage, reći će vam da je to zbog činjenice što su 2018. slavili stogodišnjicu osnivanja Republike Estonije i da je evropska kuća fudbala imala sluha za tu činjenicu.

Sve u svemu, zanimljiv objekat, koji bi se u Srbiji kategorisao kao stadion "višeg ranga", iako je, recimo, arena TSC u Bačkoj Topoli za pomenutu "Le Kok" - svemirski brod. Jedina zamerka možda ide na račun travnate površine, koja nije savršena, iako se domaćin potrudio, ali ako se zna kakva je klima u ovom podneblju, onda taj "minus" i nije tako strašan...

Video: Sledi borba za evropsko proleće: Ekipa Partizana odradila trening na terenu Flore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA