≫ 

Nastasić: "Ovo je jedina istina o Krstajiću i Tumbakoviću! Povratak u Partizan? Ne pitam se samo ja"

Štoper Srbije i Fiorentine ugostio ekipu Telegrafa u Firenci i tom prilikom je dao intervju za naš portal

  • 4

Toliko dugo traje na velikoj fudbalskoj sceni da se ponekad čini da je pred samim krajem karijere, ali Matija Nastasić sa svojih nepunih 29 godina i te kako ima još puno toga da pruži na terenu! Otuda i ne čudi što se letos iz Šalkea vratio u Fiorentinu, klub koji mu je bio prvo evropsko utočište kada je svojevremeno, kao golobradi mladić, napustio Beograd!

Uporedo sa povratkom u Fiorentinu pred početak tekuće sezone, Nastasić se vratio u reprezentaciju Srbije za koju je nastupao tokom ovih kvalifkacija za Svetsko prvenstvo i s kojom je izborio direktan plasman u Katar.

Zbog određenih zdravstvenih problema morao je da napusti kamp nacionalnog tima pred "utakmicu godine" i vrati se u Firencu gde je prethodnog vikenda ugostio ekipu Telegrafa i dao intervju za naš portal. Ostaje velika žal što je razgovor, zbog striktnih pravila kluba, bio poprilično vremenski ograničen, ali Nastasić se potrudio da za vrlo kratko vreme objedini što je više moguće tema.

Za početak, Lisabon...

- Sigurno mi je žao što nisam igrao protiv Portugalije, ali, opet je rezultat najbitniji i svi smo srećni što smo se plasirali na Mundijal. Svi smo od prvog okupljanja imali dobar osećaj i verovali smo da možemo da pobedimo Portugaliju na strani. Momci su bili samouvereni i puni samopouzdanja, što se na kraju videlo i na terenu. Rezultat se kretao nepovoljno po nas, ali smo pokazali karakter i uspeli smo da okrenemo situaciju - rekao je Nastasić koji se posle dve godine konačno vratio u nacionalni tim:

- Iskreno, bio sam u stalnom kontaktu sa direktorom Stevanom Dikom Stojanovićem kada je Dragan Stojković preuzeo funkciju selektora. Predočili su mi da računaju na mene i od samog starta sam znao da selektor želi da se vratim u reprezentaciju. Za mene je to bilo od velike važnosti. Ta prva okupljanja sam takođe propustio zbog povrede i bilo mi je veoma žao. Ali posle sam se priključio i veoma sam zahvalan selektoru na prilici koju mi je ukazao.

"Nisam imao problem sa Krstajićem i Tumbakovićem, ovo je jedina istina"

 

Poslednji meč koji je Nastasić odigrao za Srbiju bio je baš protiv Portugalije, i to u septembru 2019. godine u sklopu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo. Ljubiša Tumbaković je bio selektor koji ga je vratio u nacionalni tim, a zatim opet "zaboravio", dok je sam defanzivac svojevremeno imao određenih problema sa Mladenom Krstajićem. Međutim, Nastasić to ne vidi tako.

- Prvo da razjasnim, ja nikada nisam imao problem sa Krstajićem. Jednostavno, izdešavale su se neke stvari za koje sam ja smatrao da nisu korekte u datom trenutku. Ali generalno ni u jednom trenutku nismo imali problem. Dosta vremena je prošlo od tog događaja... San svakog igrača je da zaigra na SP, neke stvari su se tada izdešavale... Ja sam imao povredu, ali sam došao spreman na okupljanje. Što se mene lično tiče, nikada nisam, da li Krstajiću ili nekom drugom, zamerio. Sigurno da sam verovao da zaslužujem, kao i svaki igrač, da idem na SP, ali ne bih se više vraćao na to. Kao što sam rekao, dosta vremena je prošlo. Nije bilo nikakve svađe između nas.

- Isto je i sa Tumbakovićem. On me je vratio u reprezentaciju i nakon toga je procenio da tada nisam potreban ekipi, što je sasvim normalno. Ja sam to prihvatio i nije bilo nikakve zle krvi među nama. To je jedina istina!

Za razliku od vremena kada su Tumbaković i Krstajić bili selektori, Nastasić je kod Slavoljuba Muslina u sklopu kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Rusiju bio praktično standardan. Na pitanje kako su igrači reagovali posle šokantne smene Muslina, štoper Fiorentine je rekao:

Matija Nastasić

Foto: Marko Jovanović

- Mi igrači smo ti koji su zaduženi za teren. Sve ostalo što se dešava van njega nije naša stvar niti će ikada biti. Sigurno da je Slavoljub Muslin jedan veliki gospodin i veliki čovek. Odveo nas je na Mundijal, a posle šta se dešavalo ništa nije bilo do igrača. Niti smo mogli da menjamo.

Kroz svoju reprezentativnu karijeru, gde je odigrao preko 30 utakmica, Nastasić je igrao i nekoliko onih "čupavih", kao što su gostovanje Hrvatskoj u Zagrebu i sa Albanijom u Beogradu.

- Dosta vremena je prošlo i od tog meča u Zagrebu, meni je svaka utakmica za reprezentaciju od najveće važnosti. A te utakmice u Hrvatskoj se sećam jer nam je bila i te kako važna. Na kraju smo, nažalost, izgubili i taj meč i šanse da idemo na SP. Kod igrača nije bilo nikakvog straha, nismo imali nijedan problem. Sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Kao što znamo, dosta se pričalo o prošlosti i šta se sve dešavalo, ali kada izađemo na teren tada smo svi sportisti i gledamo da najbolje moguće odradimo naš posao - rekao je Nastasić i dodao:

- Što se tiče Albanije, to je možda bila i najspecifičnija utakmica, pred sam duel je bilo dosta tenzija i dosta se pričalo o utakmici. Sećam se toga kao da je juče bilo, stadion je bio pun. Svima nam je bilo žao što se utakmica prekinula, jer smo imali dobru ekipu i dobar osećaj i bili smo ubeđeni da pobedom protiv Albanije možemo da vratimo dobre šanse za plasman na EP. Nažalost, desilo se to što se desilo i utakmica je prekinuta i registrovana službenim rezultatom.

- Svi smo na terenu bili iznenađeni kada se pojavio drona. Nismo očekivali da nešto ovakvo može da se desi na fudbalskoj utakmici. Nismo ni znali šta se dešava, u najboljoj nameri smo hteli da se to skloni što pre i da se utakmica nastavi, ali, nažalost, nije došlo do toga.

"Ne zavisi samo od mene da li ću jednog dana igrati u Partizanu"

 

Srbija je taj duel sa Albancima igrala u Humskoj, stadionu na kom Nastasić nikada nije zvanično odigrao minutu u dresu Partizana - iako je bio dete crno-belih koje je preko Teleoptika otišlo u Italiju.

Matija Nastasić

Foto: MN Press

- Kada bih vratio vreme, kako se u tom trenutku sve dešavalo, bilo mi je krivo što nisam barem šest meseci ili godinu dana igrao za prvi tim Partizana. Ali, gledano sa ove tačke gledišta, ja sam presrećan kako se sve odvijalo nakon odlaska iz Partizana i ne bih ništa menjao - poručio je Nastasić koji je dao i zanimljiv odgovor vezan za mogući povratak u Partizan u juednom trenutku karijere:

- Najbitnije je zdravlje, pre svega, i voleo bih što duže da igram. Niko od nas ne zna šta nosi budućnost. Sigurno je da pratim sve utakmice Partizana, a to da li ću jednog dana igrati ili ne - to ne zavisi samo od mene, već od mnogo faktora!

Prva sezona u Fiorentini, te 2011. godine, bila je kao iz snova. Dovoljno da na kraju ostvari veliki transfer u Mančester Siti s kojim je potom osvojio Premijer ligu.

- Bio sam dosta mlad kada sam došao u Fiorentinu i nisam očekivao da ću u prvoj sezoni dobiti priliku da zaigram. Praktično prva dva meseca nisam igrao, ušao sam dve ili tri utakmice sa klupe i posle toga sam igrao skoro sve. Sigurno da je to za mladog igrača bilo veliko iznenađenje, ali sam bio spreman na to. Kao nagrada je došao poziv Sitija, što je bio još jedan veliki korak u karijeri. Klub kao što je Siti vas zove jednom i nisam razmišljao, takva prilika se ne propušta. Nisam imao nikakva strah, verovao sam u sebe i znao sam da me ljudi u Sitiju žele. Za mene je to bilo od velike važnosti i odlučio sam da odem tamo i ne kajem se zbog toga. Dosta mi je bilo olakšano to što su, kada sam stigao, tamo bili Kolarov i Džeko. Mnogo su mi pomogli. Ja sam bio mlad i doći u takav klub i ligu nije bilo jednostavno, ali su mi oni pomogli da se brže adaptiram i zahvalan sam im na tome.

Zanimljivo, tokom proslave titule 2014. godine, Nastasića i Kolarova je Kongres Bošnjaka Severne Amerike hteo da prijavi FA Engleske zbog natpisa "Srbija do Tokija" na majicama.

 

- Da, imali smo taj natpis na majicama. Smatrali smo tada, smatramo i sad, da nije bilo nikakve provokacije. Na kraju se ništa nije desilo, pričali su da će podneti prijave, ali od toga ništa nije bilo.

Za kraj, dotakao se Nastasić i Dušana Vlahovića koji iza sebe ima godinu iz snova, a koji je takođe dao ekskluzivni intervju za Telegraf u kom je pričao o Draganu Stojkoviću Piksiju, Zlatanu Ibrahimoviću i Kristijanu Ronaldu.

- Svi smo svedoci kako Dušan igra i kako se ponaša. Iskreno se nadam da će ga poslužiti zdravlje, on je veoma mlad, a igra na tako visokom nivou. Ne sumnjam da će u budućnosti biti glavna uzdanica reprezentacije i kluba u kom bude igrao.

- On je ovde, moglo bi se reći, najveća zveda, jer svi ste ispatili koliko je golova dao i sa kakvim požrtvovanjem nastupa za Fiorentinu. Nisu ga poremetile ni priče o transferu i produženju ugovra. On je profesionalac, radi maksimalno i sigurno da mu navijači pokazuju poštovanje na svakom ćošku - rekao je Nastasić za kraj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    26. novembar 2021 | 12:15

    Presrecan sto je otisao van a ne u JSD propale drzave.Kad budes pred penziju dodji kao Jojic Markovic i td.

  • Pfff

    26. novembar 2021 | 16:22

    Jedini put kada je Srbija bila do Tokija je kada je Zvezda postala svetski šampion. Džaba se igrači maloga kluba busaju i uzimaju tuđe zasluge.....mada, to tako pristaje njima

  • Tihi

    26. novembar 2021 | 12:34

    Igra mu se evro cipiripi liga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA