≫ 

Akcija policije koja je uznemirila ruske ultrase: Uhapšeno 400 navijača CSKA!

Odmah nakon meča u Moskvi između CSKA i Zenita, policija sprovela masovna privođenja pristalica domaćeg tima; Ova akcija je podigla nivo uzbune kod svih navijačkih grupa koje očekuju da će ubuduće tretman prema njima biti još tvrđi, sumnjaju da iza svega stoji pokušaj države da nametne strože zakone prema navijačima

  • 2
ruski navijači

Foto: twitter/sportexpress

Ruski fudbal je prethodnog vikenda svedočio jednom od najmasovnijih hapšenja fudbalskih navijača koje se odigralo u subotu posle derbija CSKA Moskva - Zenit (0:2). Jake policijske snage uhapsile su 408 pristalica moskovskog tima pošto su ih prethodno duže od sat vremena držale pod blokadom na tribini nakon meča. Razlog hapšenja ovolikog broja ljudi niko još sa sigurnošću ne zna, postoje oprečne informacije kojima se barata, što baca veo misterije na ovu policijsku akciju kakva se retko dešava na ruskom tlu, a i šire u navijačkom svetu.

Dodatnu misteriju čitavoj akciji daje otkriće da su se baš u momentu kada su navijači CSKA aktivirali bakljadu i veliku dimnu zavesu (što je navodno glavni razlog hapšenja), ugasile sigurnosne kamere, to se desilo u 57. minutu, što pojedini fudbalski zvaničnici i predstavnici navijača tumače kao hakerski upad i deo nečijeg velikog plana.

 

Masovno hapšenje je uznemirilo fubalske autoritete, dan kasnije se oglasio predsednik Premijer lige Ašot Kačaturjans ali medijima nije mogao da ponudi detaljnije informacije o svemu što se dogodilo na stadionu CSKA u subotu - jer ih ni on nema.

- Do sada nismo uspeli da dobijemo izveštaj policije o jučerašnjoj akciji. Jedino što je jasno je da je postojao planirani hakerski upad na sistem i da su kamere ugašene - kaže čelnik lige.

Prema izveštajima sa lica mesta, navijačima CSKA nije bio dozvoljen izlaz sa tribine odmah posle utakmice, već onda kada su dobili odobrenje policije koja je u međuvremenu rasporedila kolonu kombija u koje je sprovela 408 navijača, po 20-30 u svaki. Žene i decu su pustili kućama.

Interesantno je da policija za sve to vreme nije predočila navijačima zbog čega ih lišava slobode, samo ih je bez upotrebe sile pretresla, sprovela do vozila i prevezla u obližnju stanicu.

 

Jedan od navijača, čije svedočenje prenosi ruski "Championat", izjavio je da u trenutku privođenja nikome nije bilo jasno šta se dešava.

- Niko ništa nije razumeo - a svi su uhapšeni. Mirno su nas sproveli u vozila, bez upotrebe sile. Još nam nisu rečeni razlozi zbog kojih smo lišeni slobode. Sedimo u stanici, ovde je toplo. Čekamo - preneo je situaciju sa lica mesta jedan od uhapšenih.

Prema navodima ruskog portala "Sportbox.ru", policija je izvršila hapšenje navijača zbog niza prestupa koje su počinili tokom utakmice, od upotrebe pirotehnike, preko konzumiranja alkohola u zabranjenoj zoni, do opiranja prilikom hapšenja. Za ove ispade zaprećene su kazne koje se kreću od novčanih pa sve do kratkoročnih zatvorskih. Ali, čitavu javnost navodi na razmišljanje činjenica da je uhapšen toliki broj ljudi, kao da su svi prekršioci. To je ono što izaziva sumnju u prave namere policije.

Navijački svet u Rusiji se ne miri sa policijskom akcijom, svoj stav povodom masovnog hapšenja iskazali su i navijači rivala CSKA, moskovskog Spartaka. Popularna "Fratria" se javila putem saopštenja.

- Povodom masovnih hapšenja nakon meča CSKA - Zenit, možemo samo sa žaljenjem da konstatujemo da odgovornost pojedinaca (za incidente) - koja nam je obećana da će se utvrđivati preko kamera, ličnih dokumenata i navijačke legitimacije - je ostala samo na priči. Odsustvo normalnih uslova tokom ovog hapšenja je očito standard policije i Premijer lige. Ali to nisu naši standardi - poručila je "Fratria".

Aleksandar Šprigin, predsednik Sveruskog udruženja navijača, rekao je za "RB Sport" da mu se čini da sve ovo što se desilo ima veze sa dopunama zakona o navijačima koji će se uskroo naći na dnevnom redu Dume.

- Ne bavim se teorijama zavere, ne bavim se magijom i ne mogu da govorim o onome o čemu ne znam, ali činjenica da su sve kamere u trenutku prekršaja iznenada isključene zvuči neobično i značajno. Najviše me brine činjenica da se to dogodilo uoči rasprava u Državnoj dumi u Komitetu za sport sledeće nedelje o mogućim izmenama zakona o identifikaciji navijača (koji bi ga učinili obaveznim). Ono što se juče dogodilo je, nažalost, ogroman adut u rukama onih koji brane ovaj predlog zakona u onom obliku u kojem je sada podnet Dumi - daje novu dimenziju čitavom slučaju Šprigin.

Predlog o kojem će se raspravljati je uvođenje navijačke identifikacije (Fan ID) na osnovu koje će se lakše locirati izgrednici na samom stadionu i sanckionisati u skladu sa zakonom težinom prekršaja. O tome šta misle o eventualnom uvođenju ovakvog vida identifikacije ultrasa, navijači CSKA i Zenita su već rekli na pomenutoj utakmici. Jedni druge su dozivali pokličima "Ne želimo navijački ID".

 

Sa navijačima CSKA solidarisali su se i fanovi moskovskog Dinama, koji su takođe izrazili zabrinutost zbog policijske akcije i priča o strožem ophođenju države prema ultras grupama.

Ova grupa navijača Dinama iz Moskve tvrdi da je incident pokazao kako "ni RPL ni klubovima nisu potrebni aktivni navijači na tribinama".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Династия (@dynasty_dynamo)

 

Dalje, u istoj objavi na svom instagram profilu navode:

- I bez toga, iz godine u godinu opada poseta na utakmicama Premijer lige zbog postupaka organa reda, što se jasno pokazalo na utakmici između CSKA i Zenita - navodi se i dodaje da su navijači CSKA privedeni "bez dokaza o prekršajima".

- O kakvom Fan ID-u posle toga možemo da pričamo ako su metode i principi rada policije ostali na nivou 90-ih? - pitaju se ultrasi moskovskog Dinama.

Video: Pobili se ruski i čečenski navijači: Prekid na meču četvrtfinala kupa Rusije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gde bi nam bio kraj

    30. novembar 2021 | 04:34

    da nasa policija i zandarmerija pohapsi huligane.pa da opet mozemo slobodno na utakmice

  • nasa policija

    30. novembar 2021 | 03:55

    na godisnjem odmoru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA