Deseti decembar je najvažniji dan u novijoj istoriji španskog fudbala, evo zbog čega

La Liga i njeni članovi, klubovi prve i druge lige, osim Reala, Barselone i Aletik Bilbaoa, na ovaj dan ratifikovaće sporazum koji su još letos postigli čelnici takmičenja i moćni investicioni fond na osnovu kojeg će klubovima pripasti čak 2,7 milijardi evra za investicije i razvoj; Predsednik Reala Florentino Perez je već najavio tužbu protiv ovog fonda koji će zauzvrat sebi obezbediti 10 posto od TV prava

  • 1
Karim Benzema, FK Real Madrid

Foto: Profimedia/DAX Images/Alamy

Elitno špansko fudbalsko takmičenje, uprkos skepsi, nastavilo je da živi "punim plućima" i bez najvećih zvezda Lionela Mesija i Kristijana Ronalda koji su godinama bili simbol Primere i kao najveći magnet generisali obilan novac u takmičenje.

Po odlasku dvojice velikana stvari su se promenile, dodatne poteškoće izazvala je pandemija, pa je trebalo i to "preživeti", a La Liga je u tome uspela tako što je naterala sve klubove da srežu troškove i urede budžet tako da im opstanak ne bude ugrožen. U tom režimu i klubovi oba najviša ranga, i La Liga, dočekuju "Dan D", moguće jedan od najvažnijih dana u novijoj istoriji takmičenja - 10. decembar.

Zašto je baš ovaj dan toliko bitan za španski fudbal? Pa, postoji 2,7 milijardi razloga zbog čega je to tako.

Tog dana, svi klubovi prve i druge lige, osim Barselone, Atletik Bilbaoa i Real Madrida (u narednim redovima o njihovom izuzeću), ratifikovaće sporazum koji su letos postigli Britansko-američki investicioni fond CVC, jedan od lidera u svetu na tom polju, i La Liga, po kome će klubovima dva najviša ranga pripasti impoznantnih 2.7 milijardi evra. Ovaj strateški sporazum je nazvan "Boost La Liga" jer će 90 posto novca od pomenute sume biti iskorišćen za rast i razvoj svih klubova oba najviša ranga. Jasno je, Primera će u narednim godinama postati ono što je danas engleska Premijer liga, ili će barem stremiti ka tome da preuzme primat u svetu fudbala.

havijer tebas

Prvi čovek LA Lige, Havijer Tebas Foto: Tanjug/Ap

Ovaj ambiciozni investicioni plan, koji je letos jednoglasno odobrio Izvršni komitet lige (Comision Delegada), obezbediće La Ligi i klubovima sve neophodne resurse da ispune svoju strategiju transformacije i postane vodeći globalni igrač na tržištu digitalne zabave, dok će istovremeno pojačati konkurenciju u takmičarskom smislu i omogućiti i veći doživljaj navijačima.

Era velikog infrastrukturnog buma u Španiji je već počela. Sevilja će, na primer, novac dobijen iz ovog aranžmana iskoristiti za nadogradnju i proširenje kapaciteta stadiona (sa 43.000 na 60.000), Eibar već ima spreman plan da napravi fudbalski centar na površini od 110.000 kvaratnih metara u obliženjem selu Malabia sa 1000 stanovnika, Kartahena stvara čitav novi kompleks oko stadiona, brojni klubovi iskoristiće ovaj novac za saniranje dugova - i svi ti projekti i investicije biće ostvareni zahvaljujući finansijskoj injekciji investiocionog fonda.

Zadržimo se sada ovde na (ne)voljnom momentu Reala, Barselone i Atletika po ovoj temi.

Real Madrid je nedugo posle dogovora La Lige i investicionog fonda saopštio da će čak pokrenuti građanske i krivične tužbe protiv predsednika La Lige Havijera Tebasa i šefa kompanije "CVC Capital Partners" Havijera de Haimea Gijaroa zbog njihovog predloženog sporazuma od 2,7 milijardi evra. Španski fudbalski velikan je takođe saopštio da će pokrenuti i pravni postupak kako bi blokirao odobrenje planiranog dogovora, koji je izglasalo 42 tima iz prve dve lige. Malo je verovatno da će se Perezova pretnja ostvariti.

Zašto Mariđanima toliko smeta sporazum koji će doprineti jačanju i rastu svih klubova La Lige?

Real i Barselona, sa njima i Atletiko, žestoko se protive sporazumu jer omogućava privatnoj kompaniji CVC 10 posto udela u budućim televizijskim pravima lige. Dakle, to je novac koji će investicioni fond, po dogovoru sa La Ligom, zauzvrat inkasirati u narednim godinama kao povrat investicije koju će dati u šest tranši.

Liga je letos, po objavljivanju sporazuma, rekla da će sporazum ojačati njene klubove i omogućiti im sredstva za novu infrastrukturu i projekte modernizacije, kao i da će povećati iznose koji bi mogli da potroše na plate igrača.

Florentino Perez

Foto: Profimedia/Alamy

Ovaj sporazum, kako je rečeno u ranijoj objavi dve strane, ima za cilj da podstakne proces transformacije koja se trenutno dešava u globalnom sektoru zabave i da maksimalno iskoristi svaku priliku za rast koja je dostupna klubovima kako bi razvili novi poslovni model koji će im omogućiti da uvećaju prihode.

Devedeset posto od 2,7 milijardi evra za ulaganje biće namenjeno klubovima, uključujući ženski fudbal, poluprofesionalni i amaterski fudbal pod okriljem Kraljevske španske fudbalske federacije i Višeg saveta za sport (više od 100 miliona evra). Stoga, čineći ovaj strateški sporazum inkluzivnim, pravičnim i demokratskim sporazumom koji ne samo da jača ekonomsku održivost svih španskih fudbalskih klubova, već im takođe otvara novu sadašnjost i budućnost omogućavajući im da napreduju u svom razvoju i transformaciji u narednih deset godina.

U saglasju La Lige i njenih klubova, liga će ciljati bolju direktnu interakciju sa navijačima, ulaganje u brend, sport i internacionalizaciju oba. Ovo je veća cifra od prethodnih procena koje su razmatrane za druge projekte sa sličnim karakteristikama, što samo pokazuje koliko veliki posao je uspela da obezbedi La Liga. Ulaganje u poboljšanje takmičenja podstaći će rast broja navijača i njihovog iskustva sa Primerom. Tehnološke mogućnosti La Lige i klupskog ekosistema će takođe biti ojačane, nudeći nove sadržaje, nove kanale i nova tržišta.

Fudbal, FK Real Madrid, FK Sevilja

Foto: Tanjug/AP

Za sprovođenje ovog strateškog plana, klubovi se obavezuju da će investicije koje dobiju usmeriti na promociju sopstvenog razvojnog plana, dogovorenog sa La Ligom, koji će obuhvatiti sledeće glavne oblasti: sportsku strategiju, infrastrukturu, međunarodni razvoj, brend i razvoj proizvoda, komunikaciona strategija, plan inovacija, tehnologija i podataka i plan razvoja sadržaja na digitalnim platformama i društvenim mrežama. 

La Liga će zadržati svoje sportske obaveze, kao i organizaciju i upravljanje prodajom audiovizuelnih prava.

Atletiko Madrid,  stadion

Foto: Tanjug/AP

Španski fudbal je ovim poslovnim aranžmanom koji će biti upisan u almanahe ekonomije i sporta zadala domaći zadatak mnogima, napravila iskorak za budućnost koju će sasvim sigurno dočekati spremna, kao jedna od najvećih i najvažnijih fudbalskih sila.

Video: Golman na kolenima sprečio loptu da uđe u mrežu s penala: Zbog odbrane postao je svetski poznat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El Ninjo

    1. decembar 2021 | 13:04

    Španska liga je daleko po kvalitetu od Italijanske i engleske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA