≫ 

Politički rat pred ZOI: Širi se anglosaksonski front protiv Kine zbog ugnjetavanja manjina

Za sada, uprkos velikim pritiscima, nije u planu dislociranje Zimskih Igara iz Pekinga

  • 8
Boris Džonson olimpijska baklja za igre u Pekingu

Foto: Tanjug/AP

Britanski prmijer Boris Džonson održao je najavljenu diskusiju u parlamentu sa ministrima na temu odnosa sa Kinom i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (4.-20. februar) čija je organizacija poljuljana zbog diplomatskog bojkota prema vlstima Kine koji je iz dana u dan širi.

Amerikanci su rekli svoje, prvi su stupili u diplomatski bojkot, a kako stvari stoje, stopama najveće sile sveta krenuće i Britanci, pošto su su i vlade Australije i Novog Zelanda zvanično usaglasile da Kina čini genocid nad manjinskim Ujgurima, što je, za te zemlje, dovoljan razlog da se izglasa diplomatski bojkot, za početak. Krajnji cilj anglosakosonske osovine je da se ZOI dislociraju na drugo mesto, što će, ipak, sada biti teško izvesti zbog manjka vremena, organizacije i logistike.

- Svi znamo da kineska vlada uskraćuje osnovna ljudska prava kineskim manjinskim verskim zajednicama - jasan je stav premijera Borisa Džonsona.

 

Lider konzervativaca nastavio u istom tonu, potvrdio je da je stav vlade predočio prvom čoveku Kine Si Đipingu.

- Biće diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Sve te tačke redovno iznosimo Kinezima i to sam predočio predsedniku Siju kada sam nedavno razgovarao s njim. Ne mislim da je bojkot sporta razumna opcija i to ostaje politika vlade.

 

Stav britanske vlade o bojkotu ne znači i da će britanski sportisti biti povučeni sa ZOI u Pekingu, oni mogu da odahnu jer će predstavljati svoju zemlju, kao i takmičari država koje su preduzele nove mere protiv Kine.

Video: Ovladavanje svetom preko košarkaša od 230cm: Karijera Jao Minga krije mračnu tajnu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 8. decembar 2021 | 18:34

    Нико не може бити толико лицемеран и покварен као ти ткз. западни демократи!“Напад је најбоља одбрана”, и најбоља камуфлажа за скретање пажње од њихових не дела, деценијама уназад, учињених широм света!

  • Gogi

    8. decembar 2021 | 17:49

    Kakve su protuve ti zapadni dušebrižnici.

  • Ljudi

    8. decembar 2021 | 18:54

    Ali englezi nekom nešto prigovaraju, kakav paradoks da nije tužno bilo bi smešno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA