≫ 

Partizan slavi tinejdžera, Humska strepela, pa proslavila evropsko proleće!

Laknulo je crno-belima, ovo se čekalo

marko milovanović foto: MN Press

Kalendarski su na snazi decembar i zima, ali je u Humsku ulicu već danas stiglo proleće i to ono najlepše - evropsko, koje sa sobom nosi radost, kao i ugled, novac i bodove za srpski fudbal, vaoma važne u perspektivi. Nije bilo lako, no, Partizan je još jednom položio težak ispit i remijem - 1:1 došao do krajnjeg cilja. Gol za crno-bele je postigao mlađani Marko Milovanović, dok je bod Kipranima obezbedio Lazaros Hristodopulos iz jedanaesterca, koji je skrivio golman Aleksandar Popović.

Ako je početak i bio pomalo stisnut, verovatno usled važnosti meča, "razrada" prvog poluvremena u režiji Partizana je bila više nego dobra, jer je tim sa nekolicinom mladih momaka iz omladinske škole igrao hrabro, odgovorno, a opet sa druge strane ofanzivno, napadački i fokusirano, što je publika u Humskoj znala da nagradi aplauzima.

Daleko od toga da je ulazak u utakmicu bio slab, štraviše, crno-beli kao da su samo malo sačekali da vide od kakvog su "materijala" Kiprani i da li su napredovali u odnosu na septembarski duel u koje Stanojevićevi izbranici, istina sa jačim sastavom, nisu imali previše problema.

Kada je ispitivanje snaga prošlo, Partizan, lišen pomoći prvog napadača Rikarda, kao da je osetio da može do cilja već u prvih 45 minuta, uzeo je loptu u posed i kontrolisao je sa vrlo malo dodira, što je gostima stvaralo velike probleme u pokušaju da zatvore prostor ili spreče brzu tranziciju.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Anortozis Foto: MN Press

Sve važno u igri se praktično dešavalo na polovini Anortozisa, kome je prvo zapretio Milovaović posle cetaršuta Uroševića, a potom su se ređali napadi i opasni ataci Jovića, Meniga, koga lopta baš i nije slušala, te Jojića i Zdjelara iz drugog plana.

Imali su crno-beli i nekoliko opasnih prekida u tom periodu i uvek je malo nedostajalo za ozbiljniju pretnju, iako je lopta često "zujala" kroz kazneni prostor gostiju, čija odbrana se povijala iz napada u napad. Istina, bio je i Partizan jednom na velikom iskušenju, kada je posle kiksa u defanzivi, lopta došla do Deletića, koji je sjajno šutirao, ali je golman Aleksandar Popović još bolje odbranio.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Anortozis Foto: MN Press

A, onda dva ozbiljna napada crno-belih u samo minut i konačno mat za Kiprane. Prvi napad preko dese strane odakle je centrirao Miljković, a potom pokušao Milovanović nije dogurao dalje od kornera. Ipak, posle udarca iz ugla i slabe intervencije gostiju, preciznije, dobro presečene akcije Meniga, lopta je polulevo stigla do Jojića, koji se namestio, pogledao, a potom sjajno centrirao ka Marku Milovanoviću kome nije bilo teško da sa peterca pogodi mrežu - 1:0.

Razigrao se Partizan posle vođstva, ubrazao i pojednostavio igru, uz presing na rivala i loptu na koji Kiprani jednostavno nisu imali odgovor. Crno-beli su u tom periodu igrali zaista lepo za oko i sve su radili dobro do poslednje trećine terena gde su ili brzali, grešili u predaji ili nisu nalazili pravi završni pas, odnosno cetaršut koji bi bio iskorišće.

Činilo se da briga ne postoji, da će meč biti rutinski otići u pravom smeru, ali ne lezi vraže... Pas iz dubine ka Deletiću, koji je više bio plod improvizacije i nemoći Kiprana, pretvorio se u horor za Partrizan, jer je ničim izazvan Popović krenuo na loptu, shvatio da je pogrešno procenio i da ne može da koristi ruke, potom pokušao da se ispravi glavom i promašio, ali je zato "pokupio" ofanzivca gostiju. Sudija je odmah pokazao na belu tačku odakle Hristodopulos nije pogrešio - 1:1.

Uticalo je to na igru Stanojevićevog tima, odnosno na samopuzdanje, pa predstava u polju nije više bila tako ubedljiva, iako ni Kiprani nisu značajno igrački profitirali. U smiraju prvog dela, crno-beli su imali još jedan zicer i to preko Uroševića, koji je posle prekida, u nastavku akcije, izbegao ofsajd i ostao sam pred golmanom Curom, ali je čuvar mreže izašao u blok na vreme i zatvorio ugao.

Procenio je Stanojević tokom pauze da ekipi treba više čvrstine u veznom redu, te je u svlačionici ostavio Pavlovića, a na teren poslao Šćekića, što je uslovilo da se Jojić pomeri nekoliko metara unapred i preuzme ulogu organizatora u igri.

Nije dobro počelo, jer je Deletić već na početku nastavka odlično proigrao rezervistu Denisa Popovića, koji je gotovo neometan šutirao sa 13, 14 metara i to preko gola. Bio je to podstrek više za Kiprane, čija igra u nastavku je bila ubedljivija, konkretnija nego u prvom delu, dok crno-beli posle primljenog gola kao da su tražili sebe.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Anortozis Foto: MN Press

Istina, imao je Stanojevićev tim nekoliko polukontri, situacija koje su mirisale na dobre situacije, ali je izbor rešenja u završnici, posebno Jovića i Meniga, bio očajan. Osetio je to i Stanojević i ubrzo oba pomenuta igrača poslao na klupu, a priliku pružio Lutovcu i Menigu ne bi li dobio nešto konkretno u poslednjoj trećini i održao intenzitet "trke" tima.

Znali su i Kiprani da zaprete, najčešće iz tranzicije, ali su i oni imali problem kada se nađu na 30-tak metara od Popovića, jer je odbrana Partizana sve odlično pokrivala. U završnici meča borba se rasplamsala, Kiprani su imali nekoliko dobrih napada, uz jedan dobar pokušaj koji je bio preslab za Popovića i jedan koji je prohujao pored stative, dok su domaćini pretili iz polukontri i takođe imali izgledne situacije preko Milovanovića i Holendera koje nisu valjano okončane.

Sve u svemu, Partizan je posle tri godine obezbedio evropsko proleće i to zasluženo.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Anortozis Foto: MN Press
Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Anortozis Foto: MN Press

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Anortozis Foto: MN Press

Pas Partizan Foto: MN Press

Sastavi:

Partizan: Popović - Miljković, Saničanin, Vujačić, Urošević - Zdjelar, Jojić - Pavlović, Jović, Menig - Milovanović.

Anortozis: Cur - Hambarcumjan, Arajuri, Antoniades, Anderson Koreja - Joanu, Artimatas, Hušbauer - Deletić, Hristodolupolos, Varda.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegrafr.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    9. decembar 2021 | 21:03

    Sramota! Pratim Partizan skoro pedeset godina i za ovo veceras je samo jedna rec,,sramota "!

  • vladan

    9. decembar 2021 | 20:29

    ako mi jedan anartozis me mozemo da dobijemo u beogradu,ne trsba da idu dalje samo da se brukaju,NEDORASLI ZA OVO TAKMICENJE,a kamoli za nesto vise😕🤔🙁

  • I

    9. decembar 2021 | 20:41

    Stanojeviću ne brukaj se više,odlazi,odlazi,odlaziiiiiii....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA