≫ 

Kakav je put pred srpskim fudbalom posle direktnog mesta u LŠ? Ne smemo da pogrešimo kao Hrvati

Srbija nije i zvanično osigurala 11. mesto na UEFA listi, ali gotovo je nemoguće da nas Belgija više pretekne do kraja sezone

  • 23
Zvezda, Partizan, Liga Sampiona Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN press

Srpski klupski fudbal sanja najlepši mogući san! Ono što smo mislili da je gotovo nemoguće, postaje java zahvaljujući uspesima večitih ove sezone u Evropi, gde je poseban doprinos dala Crvena zvezda, koja je osvajanjem prvog mesta u grupi Lige Evrope zaradila ogroman broj poena za nacionalni koeficijent.

Zahvaljujući tome, kao i lošim rezultatima ukrajinskih i belgijskih timova, već gotovo sada može da se kaže da će Srbija u sezoni 2023/24 imati direktnog učesnika u Ligi šampiona!

Šampion će direktno u grupnu fazu, dok će vicešampion u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a trećeplasirani tim ili osvajač Kupa u plej-of Lige Evrope, što znači da faktički ima obezbeđenu Ligu konferencija.

Teoretski Belgija može da nas pretekne, ali to deluje nerealno trenutno. Srbija ima 1.275 bodova ispred Belgije, a jedini preostali belgijski tim je Genk, koji mora da ostvari najmanje četiri pobede na proleće kako bi se Belgija pretekla Srbiju, i to pod uslovom da ni Zvezda ni Partizan ne osvoje ni bod za koeficijent u nokaut fazi. Faktički je to nemoguća misija za Belgijance i Genk, koji bi morao da dođe do polufinala da bi Belgija bila ispred Srbije.

Srbija bi uz dobre rezultate Zvezde i Partizana na proleće mogla i dodatno da napreduje na listi. Podsećamo da svaka pobeda donosi 500 bodova, a remi 250, dok bi Zvezda eventualnim plasmanom u četvrtfinale dobila i dodatni bonus od 1.000 bodova. Trenutno je Škotska ispred Srbije na listi sa 34.100 bodova, dok naš tim ima 31.875. Ali, ukoliko bi Seltik i Rendžers imali slabije rezultate na proleće, a Zvezda i Partizan dobre, nije nemoguće da Srbija i njih pojuri i pretekne na listi.

UEFA koeficijent Printskrin: Kassiesa.net

Šta ovo može da znači za srpski fudbal?

Srbija može da slavi, ali već sada bi morala da se napravi strategija da nam se ne bi desila slična situacija kao i Hrvatima, kada su pre nekoliko sezona imali dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je Lokomotiva iz Zagreba bila vicešampion i kada se izblamirala u kvalifikacijama, jer je oslabila tim koji je prethodno došao do drugog mesta.

Srbija je u znatno boljoj situaciji, jer će imati direktnog učesnika u Ligi šampiona, ali i sigurnog bar još jednog predstavnika u Ligi konferencija.

Ovo bi klubovi morali da iskoriste, Zvezda i Partizan da se dodatno pojačaju i naprave tim koji može da bude konkurentan u Ligi šampiona. Imaće dobar "pregovarački potencijal" i lakše će moći da ubede timove da dođu u Srbiju kada možete da im ponudite igranje u Ligi šampiona.

Takođe, i Vojvodina, TSC, Čukarički, Radnički Niš... i svi oni koji žele da se bore za vrh tabele, imaće dodatni motiv, jer će trećeplasirani tim ili osvajač Kupa imati obezbenu grupnu fazu u Ligi konferencija. To znači i sigurnih tri miliona evra. To bi trebalo da bude dovoljan motiv ekipama da se pojačaju, posebno što će pet ekipa igrati Evropu.

To bi moglo da znači i kvalitetniju domaću ligu, gde bi Zvezdi i Partizanu bilo otežano da osvajaju bodove sa takvom lakoćom kako je to trenutno slučaj. To bi sigurno uticalo i na kvalitet Superlige, donelo bi neizvesnost i više publike na stadion...

Pogle godina tavorenja u blatu i na margini evropskog fudbala, srpski klupski fudbal je zahvaljujući večitima oživeo. Kada se na to doda i uspeh reprezentacije Srbije, koja je obezbedila plasman na Mundijal, sve deluje kao najlepši san.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    10. decembar 2021 | 10:22

    Jako veliki uspeh sigurno za klupski fudbal, e sad brze bolje smanjiti ligu na 10 ili 12 ekipa,i tako jacati iz godine u godinu!

  • Ris

    10. decembar 2021 | 09:58

    Bili smo na dobrom putu da smanjimo ligu i da imamo više jakih utakmica ali to nekome nije odgovaralo.

  • 🔴🔵⚪

    10. decembar 2021 | 09:54

    Posto navijaci ne dozvoljavaju privatizaciju nasa dva najveca kluba, postavlja se pitanje : odakle pare za kvalitetna pojacanja? Jedino da drzava donira po par miliona (po ko zna koji put).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA