≫ 

Novi zakon u Engleskoj: Za onlajn rasističke uvrede igračima i desetogodišnja zabrana!

Engleska će i na ovaj način pokušati da suzbije rasizam

  • 2
Huligani, FK Rapid Beč, FK Vest Hem Foto: AP/Tanjug

Vlada Velike Britanije je vrlo blizu trenutka kada će usvojiti novi zakon na osnovu kojeg će se primenjivati rigorozne i dosad najteže mere prema onlajn prestupnicima. Tačnije, za one koji na rasnoj osnovi budu vređali tamnopute fudbalere.

Rasizam je kategorija koja je, vidimo i na osnovu ovog slučaja, široko rasprostranjena pojava u Engleskoj, tamnoputi fudbaleri su sve više na udaru, a posebno su to bili nakon poraza u finalu Eura od Italije. Podsećamo da su tada teške rasističke uvrede trpeli engleski reprezentativci koji su promašili penale u seriji za titulu šampiona Evrope - Sako i Rašford.

Upravo su takve stvari i takva bruka za državu izazvale oštru reakciju javnosti i naterale vlastodršce na Ostrvu da zakonski zaštite svoje igrače i da kažnjavaju za ovakvu vrstu uvreda.

Ministarka unutrašnjih poslova u vladi Velike Britanije Priti Patel, najavila je uvođenje ovog zakona početkom naredne godine i potvrdila da će kazna za takvu vrstu uvreda biti višegodišnja zabrana ulaska na stadione - od tri do čak 10 godina!

Ovog leta videli smo kako je prelepa igra remećena sramotnim izlivima rasizma onlajn provokatora, koji su se skrivali iza svojih tastatura i zlostavljali naše fudbalere - rekla je Patel, preneli su britanski mediji.

- Svi odgovorni za užasano rasističko zlostavljanje na internetu moraju biti kažnjeni, a izmenama zakona biće im onemogućeno da prisustvuju fudbalskim utakmicama - dodala je.

Novi zakon će biti predstavljen početkom nove godine u formi amandmana na zakon o policiji, kriminalu, kazni i sudovima.

Prema vladinim statistikama, u Engleskoj i Velsu je od 1. avgusta na snazi bilo 1.359 izdatih naredbi o zabrani ulaska na stadione.

Video: Sramne scene odmah na početku Superlige: Navijači Voždovca majmunskim kricima provocirali Kembela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA