≫ 

Menig: "Možda dođe saigrač iz Tventea koji je bio blizu Partizana, ako uzmemo titulu radim tetovažu"

Brzonogi Holanđanin u intervjuu za Telegraf opisao svojih prvih šest meseci u Humskoj, život u Beogradu, otkrio svoje poglede na karijeru i detalje iz privatnog života o kojima se manje zna

  • 11
Kvinsi Menig, FK Partizan Foto: MN Press

Poslednje i najskuplje pojačaje Partizana u letnjem prelaznom roku (700.000 evra) - Kvinsi Menig pojako osvaja srca navijača, iako je tokom protekla tri i po meseca u Humskoj prošao različite faze u ocenjivanju, od euforične do krajnje kritične, da bi u smiraju jeseni sa nekoliko odličnih partija i važnih golova nagovestio da je ipak pojačanje vredno pažnje.

Holanđanin, koji je angažovan kako bi pravio razliku, tražio je i sam lakši put za adaptaciju i to tako što je, za razliku od većine stranaca, želeo da na terenu bude "na usluzi" svima, da sarađuje, "ne davi" loptu i ne misli na sebe, već na druge i tim, ali je to u nekim situacijama bilo kontraproduktivno i samo mu je otežalo privikavanje na srpski fudbal.

Ipak, jedan razgovor sa sportskim direktorom Ivicom Ilievim je promenio sve iz korena, jer su Menigu date odrešene ruke da pokaže i dokaže svoj talenat, da radi ono što najbolje zna - dribla, koristi atipičnu brzinu, osećaj za gol...

Tako je na kraju jeseni fudbaler, bez dana priprema sa timom, privikavajući se u hodu stigao do prilično dobre statistike (devet golova i šest asistencija) sa tendencijom da značajno unapredi sve pareametre kada prođe zimski rad pod palicom Aleksandra Stanojevića.

Govoreći o prvim danima u Srbiji i našem fudbalu, priznaje da je srećan u Beogradu, ali da se tek upoznaje i sa sredinom i sa stilom igre, da su razlike velike, dok Partizan iz svog ugla poredi sa slavnim Ajaksom, čiju je školu prošao u potpunosti.

Objasnio je i kako se nosi sa pritiskom na koji je navikao od detinjstva, sa kim i kako provodi vreme u srpskoj prestonici, odnosno kako je porodica prihvatila selidbu u istočnu Evropu, šta će istetovirati ako osvoji titulu i kakvi su mu dalji planovi.

Ovde je svaki meč "na krv i nož"

Kvinsi Menig, FK Partizan Foto: MN Press
  • Upitali smo zato Meniga da za početak opiše prvih nekoliko meseci u Srbiji i srpskom fudbalu, kakvi su mu utisci?

- Nisam znao ni šta da očekujem. Kada sam došao, sve je bilo novo. Kad sam došao, bili su najbolji, i dalje smo najbolji. Znao sam šta se od mene traži, da budemo prvi do kraja sezone, da se kvalifikujemo u Evropu, sada smo već u drugoj rundi... Uspeli smo u tome i to je dobro. Imamo mnogo utakmica, svaka tri dana, moraš da budeš u formi, da se odmoriš, da dobro jedeš.

  • Možete li da uporedite fudbal u zapadnoj Evropi i u istočnoj? Da li je velika razlika?

- Kultura je drugačija ovde. Za mene je teško da poredim jer pre Partizana nisam igrao van Holandije, nisam pre igrao svaka tri dana kao ovde. Tamo, ponekad igraš u petak, pa je sledeća utamica u nedelju, pa imaš 8-9 dana između utakmica. Ovde se to nikad ne dešava. Teško je uporediti?

Kvinsi Menig, FK Partizan Foto: MN Press
  • Fizički?

- Da, fizički se ovde igra jak fudbal, zato je važno da budem maksimalno spreman, da posvetim vreme kako treningu tako i odmoru, da budeš u maksimalnoj formi.

  • Kada ste odlučili da dođete u Partizan, šta ste tada znali o klubu?

- Nisam imao veliko znanje o Beogradu, ali sam pričao o Partizanu sa Lukom Ilićem. On je bio u Tventeu, a ponikao je u Crvenoj zvezdi. Pričao mi je lepe stvari o srpskoj prestonici, o rivalstvu dva kluba kod vas...

Kvinsi Menig, FK Tvente, Luka Ilić Kvinsi Menig u dresu Tventea, u pozadini je i bivši igrač Zvezde, Luka Ilić; Foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia
  • Koja je najveća razlika između Partizana, Ajaksa i Tventea?

- Crno-bele i "kopljanike" možete da poredite. Ne bih duboko ulazio, ali je moguće uporediti ih. Partizan i Ajaks su nešto najbolje što imaju Holandija i Srbija. Oba kluba su konstantno pod pritiskom da moraju sve da pobede, da budu najbolji, igraju velike derbije. Moraš mnogo da treniraš.

Ne trebaju mi kritičari, uvek znam kako sam igrao

  • U Srbiji put do titule je jasan, uvek morate da dobijete sve?

- To je bio moj prvi remi u ligi. I jedno znam, samo pobeda i samo pobeda. Učim još mnogo stvari i pravila u Partizanu, ali ovo sam usadio u pamet. Nisam znao da je takva situacija kada se remizira, jer evo i Ajaks odigra nerešeno, pa i izgubio je od AZ Alkamara bio nekoliko dana pred derbi sa Fejenordom. Tamo je to normalno, nije baš kao kada ovde izgubite bodove.

Kvinsi Menig, FK Partizan Foto: MN Press
  • Nisu bile dobre reakcije ni kada ste prošli Anortozis remijem?

- Nisu? Ne znam, ne volim da čitam vesti. Nisam to radio ni u Holandiji, neću ni ovde. Znam kako to ide po medijima kada odigrate dobro ili kada odigrate loše. Jednostavno se isključim i ne pratim. I sam znam kada sam odigrao dobro ili kada sam odigrao loše. Ne trebaju mi mediji za to. Neću da lažem, svako od nas voli da dobije kompliment, samo ja to ne tražim da vidim, da pročitam. Ako sam ja srećan, znam da će svi biti.

  • Na koliko ste trenutno do maksimuma svoje forme?

- Negde oko 75 odsto. Nadam se da će posle priprema to biti na maksimalnom nivou. Tempiramo najbolje za kraj.

  • Sparta iz Praga je naredni rival Partizana u Evropi, šta očekujete?

- Pratio sam žreb. Mislim da je bio okej po nas. Češka ekipa je dobra, a mislim da možemo da im pariramo u svim elementima.

Černi je trebalo da dođe u Partizan

Kvinsi Menig, FK Tvente, Vaclav Černi Kvinsi Menig i Vaclav Černi u dresu Tventea; Foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia
  • Da možete da izaberte jednog igrača sa kojim ste igrali kroz karijeru, a da bi želeli da ga vidite ovde u Humskoj zajedno sa tobom u timu, ko bi to bio?

- To bi bio Vaclav Černi. Češki fudbaler koji je sada u Tventeu, a bio je i u Ajaksu. I on je trebalo da dođe u Partizan, ali se povredio. Bila je to teška povreda, mislim da je devet meseci bio van terena. Mnogo je dobar fudbaler, a i čovek. Rekao mi je, kada se ukazala šansa da ja dođem u Partizan, da je iskoristim. Ko zna, možda se u budućnosti i sretnemo ovde. Možda sledećeg leta.

  • Igrali ste “večiti derbi”, da li ste ga tako zamišljali?

- To je bilo u mojoj prvoj ili drugoj nedelji po dolasku. Svi su pričali “derbi, derbi, derbi”... Sličan je okršaju Ajaksa i Fejenorda, možda i veći. Za mene je bilo možda prerano da zaigram. Videćemo na sledećem.

Kvinsi Menig, FK Partizan, FK Crvena zvezda, večiti derbi Kvinsi Menig u duelu sa Milanom Rodićem na večitom derbiju; Foto: MN Press

U Ajaksu se sve svodi na biznis

Gde je veći pritisak, u Amsterdamu ili u Beogradu?

- U Ajaksu, mada je reč o drugačijim pritiscima. Bio sam klinac od 19 godina kada sam bio u Amsterdamu i nisam tako osećao pritisak. Ovde je drugačiji. Srbi su emotivniji narod, dok je u Holandiji to samo posao, gleda se isključivo taj segment.

  • Ovde je, kada izgubite, katastrofa?

- Nadam se da nikada neću izgubiti. Tako neću saznati kakav je osećaj (osmeh).

  • Da li je moguće poređenje mladih igrača Ajaksa i Partizana?

- Može da se poredi, oba kluba imaju sjajne talente. S tim da u Holandiji sa 18-19 godina već igrate za seniorsku reprezentaciju. Imamo u klubu sjajne talente, Terzića, Jovića, Milovanovića, Pavlovića…

Kvinsi Menig, FK Partizan, Marko Milovanović Kvinsi Menig i Marko Milovanović; Foto: MN Press
  • Dali ste dva gola protiv Ajaksa kao igrač Tventea?

- Baš sad u decembru 2021. je godinu dana od tog događaja na “Amsterdam areni”. Za mene je to bilo ostvarenje sna. Nisam mnogo igrao na tom stadionu, jer je on izgrađen kasnije, a taj meč je došao nakon što sam preležao koronu. Kada sam dao prvi gol, nisam dozvolio preveliku euforiju, a onda je došao drugi i bio sam presrećan. Bio je to odlučujući za pobedu 2:1. Verujem u Boga i mislim da me je pogledao toga dana.

  • Vi ste poreklom iz Surinama, da li ste razmišljali o igranju za tu reprezentaciju?

- Imam pravo da igram za Surinama. Problem je previše utakmica u klubu. Program je prezauzet i nije lako putovati osam sati. U Surinamu je fudbal u povoju, nije još došao na taj top nivo. Da jeste, išao bih. Sve ostalo predstavlja samo poteškoću jer ću izgubiti osam sati do tamo, i još osam nazad, a treba tamo da odigram meč, zatim ovde da ne izneverim očekivanja... Zato mislim da nije pravi trenutak.

Srećan sam u ovde, ali i pomalo lenj

  • Da li ste srećni u Beogradu?

- Jesam. Moram još da se adaptiram, imam veliku pomoć od kluba i saigrača u tome.

  • Koja je bila prva reakcija porodice i prijatelja kada ste im rekli da dolazite u Partizan?

- Bili su pripremljeni na moj dolazak u Partizan. Dugo smo bili u pregovorima sa klubom. Isto kao i ja, ni oni nisu znali šta mogu da očekuju. Mogli su pre toga samo da vide nešto na TV, pročitaju, a sasvim je drugačije kada dođete ovde. Oni su moja podrška, šta god da uradim.

Video: Menig doveo na promociju zgodnu devojku: Lepotica ukrala slavu Partizanovom pojačanju

  • Kako izgleda vaš dan van treninga i utakmice?

- Odmor i samo odmor... Možda odlazak u neki restoran, spa, gledanje filmova. Nekada imamo dve utakmice u tri dana i nije baš ni moguće naći neko vreme za odmor. Malo sam lenj što se tiče tog života van fudbala. I kada nisam na terenu samo želim da se izležavam i odmorim do sledećeg treninga ili utakmice.

  • Druženje sa Rikardom Gomešom je, čini se, postala svakodnevnica?
Kvinsi Menig, FK Partizan, Rikardo Gomeš Pozdrav Rikarda i Meniga posle gola; Foto: MN Press

- Super je momak. Od prvog dana smo kliknuli. Družimo se, cimeri smo, sedimo jedan pored drugog u autobusu na putovanjima. Mislim da pomažemo jedan drugome. On je sa Zelenoortskih Ostrva, a u Holandiji je mnogo ljudi iz te zemlje i lako smo se zbližili. Ovde smo da pomognemo jedan drugome i najvažnije klubu da ostvari rezultat.

  • Ko je zadužen za atmosferu u Partizanu?

- Saša Zdjelar, on je taj koji se non-stop šali, unosi vedar duh u svlačionicu.

  • Vidi se da volite tetovaže. Koliko ih imate?

- Da imam ih svuda, po celom telu. Počeo sam pre godinu dana sa tetoviranjem, kada sam imao 25 godina. Bio sam odmah u startu navučen.

Kvinsi Menig, FK Partizan Foto: Instagram.com/qmenig
  • Ako osvojite titulu, možete li da obećate navijačima tetovažu vezanu za Partizan?

- Obećavam (prekida nas Menig u pola pitanja, i radosno daje reč). Slobodno napišite, Kvinsi, ako uzme titulu, staviće na telo Partizan.

  • Želje za Novu godinu?

- Da svi budu zdravi. Moja porodica, prijatelji i svi ostali. Da nas prati i sreća. Želim da osvojimo i duplu krunu, da se plasiramo među 16 najboljih u Ligi konferencija, prvo to, a onda će doći i sledeća želja da prođemo i među osam, pa među četiri... I tako, sve više.

Video: Menig pocepao mrežu rivala i bacio Stanojevića u trans

(Zoran Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar

    27. decembar 2021 | 09:12

    nista ti momcuno ne kontas..igras namjesteno prvenstvo za opajdaru i igras u majsramnije vrijeme partizana..izdaja do izdaje ..jednoga dana mozda i shvatis

  • ....

    27. decembar 2021 | 09:26

    Alo bre sta znaci ako? Titula obavezno, ona je naša! Nema ako!

  • Грунф

    27. decembar 2021 | 10:45

    Ружно је друже бити цео истетовиран. 😉💪🏻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA