Ko je Donata Hopfen? Najmoćnija žena u svetu fudbala koju čeka nemoguća misija

Ova osoba po svojoj biografiji i dosadašnjim dostignućima deluje kao neko ko je rođen za velike stvari

  • 0
Donata Hopfen Foto: Profimedia/WOLFGANG KUMM/AFP

U avgustu je bilo najavljeno, sada se i ozvaničilo - Donata Hopfen je postala direktor Nemačke fudbalske lige (DFL), ona je na ovu funkciju zvanično stupila prvog januara ove, 2022. godine.

Ona je na ovaj način postala prva žena na ovoj funkciji, koja je od 2005. godine pripadala Kristijanu Zajfertu, pre nego ju je preuzela gorepomenuta Donata.

Donata Hopfen je vodila sektor za inovacije u američkoj konsultantskoj kući "Boston konsalting grup", dok je sa DFL-om potpisala trogodišnji ugovor.

Michael Theurer, deputy chairman of the FDP, Donata Hopfen, manager, and Christian Lindner Foto: Profimedia/WOLFGANG KUMM/AFP

Zajfertova oproštajna poruka i najavljivanje "najmoćnije žene u svetu fudbala"

Kao što je gorepomenuto, Donata će na poziciji direktora zameniti Kristijana Zajferta, čoveka koji je sa velikim uspehom bio u "fotelji" čak 16 godina.

Zajfert je po odluci o napuštanju mesta direktora "upozorio" da se radi o jednoj veoma snalažljivoj, ali i osobi pred kojom je velika budućnost, te da misli da će DFL s njom tek da procveta.

- Dajte toj ženi šansu, isto onako kako ste je i meni dali. Ona je veoma dobar izbor, veoma je dobro umrežena, potpuno kompetentna u digitalnim i strateškim pitanjima i iskusna je menadžerka - izjavio ja Zajfert.

Kristijan Cajfert Printskrin: Youtube / bitkom

Ko je zapravo Donata i gde je sve radila?

Hopfenova će biti prva žena koja zauzima neku od bitnih funkcija u nemačkom fudbalu, ali o njoj nema previše podataka koji bi se mogli iskopati.

U životu je radila kao partnera preduzeća "BCG Didžital Venčrs", koje realizuje digitalne poslovne modele širom sveta, dok je prevashodno radila i 14 godina za medijsku kuću "Aksel Špringer", da bi u 2014. godini ova žena izabrana i za "medijsku ženu godine" u Nemačkoj.

Iako deluje kao anonimus, zapravo je pozamašna biografija iza nje. Ona je i sama istakla da je njen cilj da se Bundesliga, Cvajta i čitavo DFL udruženje inovativno razvija iz dana u dan.

Donata Hefen Printskrin: Youtube / turi2tv

Izazovi ispred Donate - Pomiriti DFL i Nemački fudbalski savez

Previše pohvala je dobila Hopfenova, teško da bi mogla da dobije i veće, ali takođe, ne sme se zaboraviti da na čelo DFL-a dolazi u veoma nezgodnom periodu.

Pandemija je klubovima u Nemačkoj nanela velike gubitke, dok su prihodi sa međunarodnog tržišta pali sa 250 na 180 miliona evra.

Takođe, diskusije o pravilu "50+1", prema kom klubovi zadržavaju kontrolu nad većinom svojih akcija i kada se veliki kapital ulaže u njih, aktuelnije su nego ikad. Osim toga, Hopfeonova će morati da poradi i na popravljanju odnosa sa Nemačkim fudbalskim savezom koji je u krizi.

Felix Zwayer Foto: BERND THISSEN / AFP / Profimedia

U kakvom su odnosu zapravo DFL i Savez?

Odnos Nemačkog fudbalskog saveza i profesionalnih klubova okupljenih oko DFL-a su na najnižim mogućim granama, istako je upravo Zajfert u svom oproštajnom obraćanju. On tvrdi da se radi o "nepopravljivom odnosu".

Naime, radi se o ugovoru između dveju organizacija koji reguliše finansije odnose i u kome se mora ponovo pregovarati.

Da stvar bude gora, čak je i "Projekat budućnost" koji bi trebalo da reguliše rad sa mlađim kategorijama u nemačkom fudbalu ostao pod znakom pitanja, ali postoje naznake da bi Nemački savez mogao pokrenuti sve u nekom dobrom pravcu, ali pred njima je veliki zadatak.

Sve u svemu, ispred Hopfenove je opasan posao i veoma težak zadatak koji će morati da snađe kako zna i ume, samo kako bi podigla nemački fudbal za još jednu lestvicu iznad.

Video: Snimci za istoriju: Bundesliga se vratila, a evo kako se sada igra fudbal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA