≫ 

Unija fudbalskih navijača: Klubovi da prekinu svaku saradnju sa kladionicama

Valja razmisliti o ovom apelu nemačkih ljubitelja fudbala

  • 2
fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Navijačka organizacija "Naša tribina" zatražila je od svih klubova u Nemačkoj da se distanciraju od bilo kakve saradnje sa kladionicama jer, kako smatraju, delovanje tih kockarskih kompanija štetno utiče na mlade i na celokupno društvo.

U proglasu koju je objavila u utorak, unija "Our Curve" zahteva hitnu promenu zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom mladih od kockanja.

- Želimo da jasno stavimo do znanja da fudbal i navijačka kultura ne smeju da se zloupotrebe kao platforma za nemilosrdnu jurnjavu za profitom u toj, za društvo, opasnoj industriji. Brojne naučne studije su nesumnjivo potvrdile brojne negativne efekte koje industrija sportskog klađenja ima na društvo - kaže se u proglasu ove organizacije, prenose tamošnji mediji.

Jedan od razloga što se ova navijačka organizacija oglasila sa ovakvim apelom je činjenica da vodeće fudbalske strukture u zemlji blisko sarađuju sa kladionicama. Naime, dve kladioničarske kompanije su sponzori Bundeslige i Nemačkog fudbalskog saveza.

Oranizacija "Our Curve" kaže da Nemačka treba da sledi primer Italije i Španije koje su uvidele problem sa kockanjem i zabranile reklamiranje kladionica na sportskim priredbama.

- Dešavanja u drugim zemljama poput Španije ili Italije pokazala su da je sasvim moguće zaustaviti sadašnji trend u Nemačkoj - kaže ova navijačka unija i ističe da je, prema studijama u Nemačkoj, oko 500.000 ljudi zavisno od kockanje ili pokazuje problematično ponašanje u vezi sa kockanjem.

Postoji još jedan problem koji se može javiti sa uplivom kladionica u klubove i sportske oranizacije - nameštanje utakmica. I na to ukazuje ova grupacija.

- Fudbaleri imaju previše fokusa na profitu i neposredna blizina sveta sportskog klađenja sportu takođe povećava rizik od pokušaja manipulacije utakmicama. "Naša tribina" zato zahteva zabranu oglašavanja kompanija za sportsko klađenje na stadionima i u medijima koje imaju veze sa sportom - zaključak je ovog pokreta koji, očito, želi da se zlo zvano kladionice iskoreni.

Video: Delije su dočekale Ohija: Ubojiti napadač zvanično promovisan na Marakani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    11. januar 2022 | 19:18

    Najzad neko da se oglasi po ovom pitanju!Bravo bravo bravo...Nece biti nista od toga ali barem neko nesto da kaze!

  • DDF

    11. januar 2022 | 19:09

    Od cega da prezive od prodaja karata i prodaja pica/jela na stadionima...🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA